08 Ιανουαρίου, 2025

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

Προβλήματα στη συνταγογράφηση απαραίτητων αναλώσιμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς στην Ελλάδα πληρώνουν παράνομη συμμετοχή κατά την εκτέλεση της συνταγής τους. Σημαντικά προβλήματα στη συνταγογράφηση απαραίτητων αναλώσιμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τον σακχαρώδη διαβήτη αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

Το 50% των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 δηλώνουν ότι, κατά την εκτέλεση της συνταγής τους, πληρώνουν στο φαρμακείο για τα αναλώσιμα υλικά τους παράνομη συμμετοχή από 10 ευρώ και πάνω, χωρίς αυτό να προβλέπεται από τη νομοθεσία. Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο αριθμός των πασχόντων στην Ελλάδα αγγίζει, πλέον, το 1.242.340, ο αυξημένος σχεδόν κατά 50.000 άτομα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στο 2ο Diabetes Empowerment Forum, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, στις 14 Νοεμβρίου. Πλέον οι διαβητικοί στην Ελλάδα έφθασαν το 1.242.340, αυξημένοι σχεδόν κατά 50.000!

Έμφαση δόθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες στην καθημερινότητά τους, όπως είναι τα προβλήματα στη συνταγογράφηση. Τα στοιχεία προκύπτουν από τα αποτελέσματα της 2η Πανελλαδικής Μελέτης της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Αθανασάκη, επίκουρο καθηγητή Οικονομικών Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Το θέμα της μελέτης ήταν «Συνήθειες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη σε σχέση με τη διαχείριση της καθημερινότητας». Ειδικότερα, τονίστηκε η ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση ατόμων με ΣΔ. Ποσοστό 33,5% δηλώνει ότι υπάρχει καθυστέρηση στο ραντεβού με τον θεράποντα ιατρό στον προκαθορισμένο χρόνο. Στη μελέτη αντιμετωπίζονται τα εξής ανεπίλυτα ζητήματα:

Προβλήματα στη συνταγογράφηση

Η πρόσφατη νομοθετική αλλαγή του ΕΚΠΥ (ΦΕΚ 89 Β’ / 16-01-2023, Προσθήκη Παραρτήματος 1 στο άρθρο 47) και η ενεργοποίηση της εφαρμογής του τον Νοέμβριο του 2023, με αναδρομική ισχύ, έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συνταγογράφηση απαραίτητων αναλώσιμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τον ΣΔ. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της έρευνας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ο αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση των εν λόγω προϊόντων των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, εξαιτίας της αναδρομικότητας του ΦΕΚ, έχει αναγκάσει αρκετούς πάσχοντες να προβαίνουν στην αγορά τους από το φαρμακείο, γεγονός που τους ζημιώνει οικονομικά.

Ίδιες δαπάνες

Ένα ακόμη καίριο στοιχείο που αποκαλύπτει η μελέτη είναι ότι το 50% των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 δηλώνουν ότι, κατά την εκτέλεση της συνταγής τους, πληρώνουν στο φαρμακείο  για τα αναλώσιμα υλικά τους παράνομη συμμετοχή από 10 ευρώ και πάνω, χωρίς αυτό να προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Κλινικές Μελέτες

Οι συμμετέχοντες πληροφορήθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των κλινικών μελετών και για τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από τη συμμετοχή τους σε αυτές. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία ανέδειξαν ότι η πλειοψηφία των ατόμων με ΣΔ έχουν ελλιπή πληροφόρηση ως προς τον συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα.

Ανικανοποίητες ανάγκες σε φάρμακα

ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα

Με τα ευρήματα της 2η Πανελλαδικής Μελέτης της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συμφωνούν οι διαπιστώσεις της πανελλαδικής έρευνας του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας. Σημαντικό τμήμα των ατόμων με αναπηρία, χρόνια ή σπάνια πάθηση αναφέρουν ότι στερήθηκαν τουλάχιστον μία φορά φάρμακα ή άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα (34%), υπηρεσίες αποκατάστασης (33%) και υπηρεσίες ψυχικής υγείας (30%).

Στην εν λόγω ομάδα εντάσσονται και τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, που καταγράφουν υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα, όπως ταινίες αισθητήρες, αναλώσιμα για την αντλία συνεχούς έγχυσης κ.λπ. Η Πανελλαδική έρευνα καταγράφει τον περιορισμένο αριθμό εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού (ενδοκρινολόγων, παθολόγων και παιδιάτρων εξειδικευμένων στον σακχαρώδη διαβήτη) στις δημόσιες δομές, που αποτελεί το σοβαρότερο εμπόδιο. 

Εμπόδιο στην προσβασιμότητα αυτή θεωρούν οι ασθενείς και σε αυτήν την μελέτη τον αποκλεισμό από τη συνταγογράφηση των απαραίτητων αναλώσιμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, λόγω της νομοθετικής αλλαγής του και της εφαρμογής του πριν από έναν χρόνο, με αναδρομική ισχύ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα  οι πάσχοντες είτε να αγοράζουν από το φαρμακείο είτε να μη λαμβάνουν καθόλου τα απαραίτητα προϊόντα για τη διαχείριση της πάθησής τους.

Καθυστέρηση και ελλείψεις

Καθυστέρηση, μη διαθέσιμων υλικών ή μη αντικατάσταση ελαττωματικών αναλώσιμων προϊόντων παρατηρείται, σύμφωνα με τη μελέτη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και από την πλευρά των εταιρειών, ενώ αύξηση των ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά παρατηρείται και στα φαρμακεία των νοσοκομείων. Αξίζει ακόμη, να αναφερθεί ότι τα ευρήματα της έρευνας, που αφορούν την έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού  στον σακχαρώδη διαβήτη, συμφωνούν με τα στοιχεία της έρευνας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, καθώς ένα ποσοστό 33,5% δηλώνει ότι υπάρχει καθυστέρηση στο ραντεβού με τον θεράποντα ιατρό στον προκαθορισμένο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: