13 Ιανουαρίου, 2025

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΕΚΡΟΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟ

Το κοντέρ του 2024 έκλεισε τελικά με εισροές 69,9 εκατ. ευρώ, μια επίπλαστη εικόνα που διαμορφώθηκε από την ταυτότητα των αγοραστών της Τερνα Ενεργειακή. Όπως είχε διαπιστωθεί και τον Νοέμβριο, οι αγορές που αφορούσαν την απόκτηση μετοχών από τη Masdar έγιναν με ελληνικό ΑΦΜ.

Το ίδιο συνέβη και από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά όταν και ενεργοποιήθηκαν οι εντολές αγορών για την απόκτηση των μετόχων μειοψηφίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ οι εισροές των εγχώριων επενδυτών ήταν 177,47 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο απόρροια των αγορών ύψους 420,63 εκατ. ευρώ από μη χρηματοοικονομικές εταιρίες.

Αυτή τη φορά η κατανομή των πωλήσεων είχε διαφορετικές αναλογίες με τις υψηλότερες εκροές να προέρχονται από το Ην. Βασίλειο (62,68 εκατ. ευρώ) ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ένας κωδικός από τα νησιά Μπαρμπάντος (!) με εκροές 57,2 εκατ. ευρώ.

Καθαροί πωλητές ήταν ακόμα χώρες όπως η Κύπρος (23,9 εκατ. ευρώ) και η Γαλλία με (14,1 εκατ. ευρώ). Στον αντίποδα καθαροί αγοραστές ήταν οι ΗΠΑ (32,9 εκατ. ευρώ), η Τσεχία (12,8 εκατ. ευρώ) και η Γερμανία (14,52 εκατ. ευρώ) έχοντας ενδεχομένως και τη θετική αύρα των roadshows (Wood, Capital link, κλπ) που έλαβαν χώρα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Το ταμείο των ενεργών κωδικών παρέμεινε σε ρηχά νερά καθώς το Δεκέμβριο παρά την άνοδο της αγοράς (ΓΔ +5,47%) δραστηριοποιήθηκαν 21.142 κωδικοί, η οποία είναι η μικρότερη μηνιαία μέτρηση για το 2024 και η χαμηλότερη από το Δεκέμβριο του 2022.

Η χρονιά έκλεισε μεν με 28.773 νέους κωδικούς που είναι ρεκόρ άνω των 15 ετών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ωστόσο μέσα στο 2024 απενεργοποιήθηκαν 63.768 κωδικοί. Κατά μέσο όρο το 2024 οι ενεργοί κωδικοί διαμορφώθηκαν σε 24.269 το οποίο σε σχέση με το σύνολο των κωδικών αντιστοιχεί στο 2,4%, μια μάλλον αδύναμη επίδοση για τον βαθμό συμμετοχής των κωδικών στο ΧΑ. 

Η περιορισμένη μεταβλητότητα του ΧΑ κατά το 2024 (δεύτερη χαμηλότερη από το 1999) και η «εξαντλητική» προσφορά μετοχών καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και ο εγκλωβισμός ρευστότητας μείωσαν το ενδιαφέρον, δεν έδωσαν ευκαιρίες trading περιορίζοντας τη δράση βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων.

Το 2025 έχει ξεκινήσει με αισιοδοξία οι πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς δείχνουν αντοχή στις έξωθεν πιέσεις ωστόσο τα μηνύματα από το περιεχόμενο της Αγοράς παραμένουν ανησυχητικά. Με το «καλημέρα» τέσσερις εταιρίες βρίσκονται σε διαδικασία εξόδου (Τέρνα, ΒΙΣ, Intercontinental, ΟΛΘ) χωρίς να διαφαίνεται μια τάση αναπλήρωσης καθιστώντας το ισοζύγιο ελλειμματικό.

Οι ελπίδες για τη διεύρυνση του περιεχομένου εκ των έσω με την εφαρμογή του νέου κανονισμού θα χρειαστούν και τη συνδρομή των βασικών μετόχων καθώς η αύξηση της ελεύθερης διασποράς θα πρέπει να οδηγήσει σε άπλωμα της επενδυτικής βάσης και όχι στην εκπλήρωση μιας τυπικής προϋπόθεσης. Ας είμαστε ωστόσο αισιόδοξοι. Όσο τουλάχιστον τα καλά θεμελιώδη της αγοράς μας το επιτρέπουν ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: