20 Δεκεμβρίου, 2024

ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ

Μετά τη γαλλική «ψήφο εμπιστοσύνης» στο mega project της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και την είσοδο της εταιρείας Meridiam με μερίδιο 49,9% στο έργο, «ανοίγει» ο δρόμος και για τη μετοχική συμμετοχή κι άλλων επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές και δυνητικούς «μνηστήρες» για την είσοδό τους στο έργο.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον της κρατικής εταιρείας ενέργειας του Άμπου Ντάμπι, TAQA, ενώ και από την πλευρά του Ισραήλ υπάρχει έντονη εκδήλωση ενδιαφέροντος για πιθανή συμμετοχή. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2023 είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης, της TAQA και του ΑΔΜΗΕ για την προώθηση επενδύσεων στην ηλεκτρική διασύνδεση.

Ακόμα, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από το κρατικό ταμείο των Ηνωμένων Πολιτειών DFC (που τον Μάιο έστειλε επιστολή προς τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ γνωστοποιώντας την πρόθεσή του είτε να εισέλθει ως μέτοχος στο έργο είτε να το δανειοδοτήσει) ενώ υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική πλευρά έχει πολλάκις στηρίξει ανοιχτά το project. 

Ως αναμενόταν, η γαλλική συμμετοχή, η οποία θεωρείται κομβικής σημασίας, έχει πυροδοτήσει το διεθνές επενδυτικό κοινό και μένει να φανεί που αλλού θα «κάτσει» τελικά η μπίλια με τα παραπάνω fund να διεκδικούν εντόνως μια θέση. Η είσοδος του γαλλικού fund Meridiam «συμπαρασύρει» με τη σειρά της τους νέους δυνητικούς επενδυτές, καθώς το term sheet που έχουν υπογράψει ΑΔΜΗΕ και Meridiam επιτρέπει τη δυνατότητα εισόδου στο μετοχικό σχήμα πρόσθετων επενδυτών. 

Βάσει της συμφωνίας τους, ο ΑΔΜΗΕ θα διατηρήσει το διατηρήσει το 50,1% με την κάθε εταιρεία να χρηματοδοτεί το δικό της μερίδιο του project. Ο ΑΔΜΗΕ θα επιλέξει έξι μέλη του δ.σ. της GSI και η Meridiam τα άλλα πέντε. Όπως είναι λογικό, το ποσό με το οποίο θα μπει η γαλλική πλευρά στο μετοχικό κεφάλαιο, θα οριστικοποιηθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το due diligence. 

Δεν μας προξενεί εντύπωση η έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης της Meridiam, καθώς η εταιρεία είναι παλιός «γνώριμος» του ΑΔΜΗΕ, μιας και συμμετείχε και στον διαγωνισμό για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection» που είναι ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Φυσικά, και τον περασμένο Ιούνιο είχε υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της Meridiam ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετοχική συμμετοχή της δεύτερης στον GSI. 

Η τριμερής Μακρόν - Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε, επίσης, «προδώσει» το έντονο ενδιαφέρον των Γάλλων. Σε κάθε περίπτωση, η είσοδος της Meridiam, πέραν της έντονης επενδυτικής κινητικότητας που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει, αναμένεται να αλλάξει άρδην το τοπίο τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά fund στην Ευρώπη και τον κόσμο με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, και ταυτόχρονα ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε βιώσιμες υποδομές. Η Meridiam διαχειρίζεται περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει επενδύσει πάνω από 85 δις δολάρια σε περισσότερα από 125 μεγάλα project σε όλο τον πλανήτη από την ίδρυσή της το 2005 συντελώντας στη δημιουργία 250.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: