24 Νοεμβρίου, 2024

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΟΥΤΙΝ

Κατά το τακτικό μπρίφινγκ της Πέμπτης στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εκτυλίχθηκε σήμερα μια περίεργη σκηνή. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα δέχθηκε μία κλήση στο κινητό της τηλέφωνο, ενώ δεν είχε απομακρυνθεί από τα μικρόφωνα, από κάποιον άνδρα ο οποίος είχε την οικειότητα να την αποκαλεί με το υποκοριστικό "Μάσα".

Επρόκειτο προφανώς για κάποιον πολιτικό της προϊστάμενο - πιθανότατα έναν από τους υφυπουργούς Εξωτερικών, καθώς η φωνή δεν θύμιζε τον υπουργό Σερκέι Λαβρόφ. Η (σε live μετάδοση) οδηγία του καλούντος προς τη Ζαχάροβα ήταν να μην σχολιάσει κατά κανέναν τρόπο την πληροφορία, που ήδη διακινούσε η ουκρανική πλευρά, περί εκτόξευσης για πρώτη φορά σε πραγματικό πεδίο μάχης ρωσικού διηπειρωτικού πυραύλου, εν προκειμένω από το Άστραχαν της Κασπίας Θάλασσας σε στρατιωτικό στόχο στο Ντνίπρο της κεντρo-ανατολικής Ουκρανίας.

Εναπόκειται στον καθένα να κρίνει εάν όλα αυτά υπήρξαν αυθόρμητα ή σκηνοθετημένα. Ούτως ή άλλως έμελλε εντός ημέρας να γίνει σαφές ότι η "Μάσα" δεν έπρεπε να μιλήσει, διότι τον λόγο θα έπαιρνε κάποιος πολύ ανώτερός της. Μετά από αρκετές ώρες, όπου διεθνώς επικρατούσε ασάφεια (καθώς ακόμη και μη κατονομαζόμενοι Δυτικοί αξιωματούχοι διέψευδαν στο πρακτορείο Reuters την ουκρανική εκδοχή των πραγμάτων), το πλήγμα με βαλλιστικό πύραυλο "νέου τύπου", υπερηχητικό (3χλμ. ανά δευτερόλεπτο), αλλά μεσαίου βεληνεκούς, και όχι διηπειρωτικό, επιβεβαίωσε με έκτακτο διάγγελμά του ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ένοικος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε επίσης και την προηγηθείσα χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από αυτούς που προμήθευσαν στην Ουκρανία οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον στόχων εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης επικράτειας της Ρωσίας (και όχι των ουκρανικών επαρχιών που έχουν προσαρτηθεί μονομερώς). Όπως ανέφερε, μια ομοβροντία έξι αμερικανικών πυραύλων ATACMS εκτοξεύθηκε εναντίον της περιφέρειας Μπριάνσκ την Τρίτη, ενώ ένας αριθμός πυραύλων Storm Shadow βρετανικής κατασκευής εκτοξεύθηκε εναντίον της περιφέρειας Κουρσκ την Τετάρτη.

"Από εκείνη τη στιγμή", πρόσθεσε με νόημα, "η σύγκρουση στην Ουκρανία που είχε προηγουμένως προκληθεί από τη Δύση απέκτησε στοιχεία παγκόσμιας φύσης, όπως ακριβώς είχαμε προειδοποιήσει περισσότερες από μία φορές". Υπενθύμισε δε ότι επιθέσεις τέτοιου είδους δεν είναι δυνατές χωρίς δορυφορική υποστήριξη από τη Δύση και εμπλοκή στρατιωτικού προσωπικού της. Η επίθεση στο Ντιενπροπετρόφσκ (όπως αποκαλούν οι Ρώσοι το Ντνίπρο) ήταν, όπως πρόσθεσε, η ρωσική απάντηση σε αυτές τις κινήσεις. Χρησιμοποιήθηκε ο νέος, μη πυρηνικός υπερηχητικός πύραυλος "Oresshnik" (Φουντουκιά).

Το έκτακτο τηλεοπτικό μήνυμα του Πούτιν είχε διπλό στόχο: αφενός να καθησυχάσει το εγχώριο ακροατήριό του, υποστηρίζοντας ότι η χρήση όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς από ουκρανικής πλευράς δεν μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των επιχειρήσεων, και αφετέρου να προειδοποιήσει το διεθνές ακροατήριο (βασικά τις δυτικές πολιτικές ηγεσίες) ότι δεν "μπλοφάρει" σε ό,τι αφορά τις πιθανές απαντήσεις της ρωσικής πλευράς.

Κατά τον Πούτιν, η επίθεση στην αποθήκη πυρομαχικών στο Μπριάνσκ αναχαιτίστηκε από την αεράμυνα, χωρίς να προκληθούν θύματα και μόνο μικρές υλικές ζημιές. Η επίθεση σε στρατιωτικό διοικητήριο στο Κουρσκ, πάλι, είχε ως αποτέλεσμα θανάτους και τραυματισμούς μεταξύ του προσωπικού ασφαλείας και υποστήριξης. 

Ωστόσο, το επιτελείο διοίκησης δεν τραυματίστηκε και συνέχισε να διαχειρίζεται την εκδίωξη των Ουκρανών εισβολέων από την περιοχή αυτή της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Πούτιν. Η χρήση πυραύλων με προέλευση τη Δύση δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση στο έδαφος, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε όλο το μήκος της πρώτης γραμμής και σκοπεύουν να επιτύχουν όλους τους στόχους τους, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αλλά το κρισιμότερο μήνυμα προφανώς είναι το δεύτερο. "Πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον των εγκαταστάσεών μας. Θα καθορίσουμε τους στόχους κατά τη διάρκεια περαιτέρω δοκιμών των νεότερων πυραυλικών μας συστημάτων με βάση τις απειλές για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας", προειδοποίησε εκ νέου ο ένοικος του Κρεμλίνου, αυτήν τη φορά όχι αφηρημένα, αλλά έχοντας επιδείξει τις προθέσεις και τις δυνατότητές του στο Ντνίπρο.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι, όπως έγινε γνωστό από Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε ανωνύμως στο Reuters, οι ΗΠΑ προειδοποιήθηκαν για το πλήγμα με τον "πειραματικό" βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς στο Ντνίπρο μέσω διαύλων για τον περιορισμό του πυρηνικού κινδύνου. Η ίδια πηγή πρόσθεσε καθησυχαστικά ότι η Μόσχα κατά πάσα πιθανότατα διαθέτει μόνο λιγοστούς τέτοιους πυραύλους.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστρέψει το διεθνές σύστημα ασφαλείας, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας σύγκρουσης, μολονότι, όπως ισχυρίσθηκε η Μόσχα πάντα ευνοούσε την ειρηνική επίλυση των επίμαχων ζητημάτων. "Αλλά είμαστε επίσης έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη. Μην αμφιβάλλετε, πάντα θα υπάρχει απάντηση", πρόσθεσε με νόημα. 

Με άλλα λόγια, οι αξιόπιστες απειλές, αντιμετωπίζονται ως η οδός προς τους αξιόπιστους συμβιβασμούς. Ή τουλάχιστον, η επίδειξη σε πραγματικές, αλλά πάντως ελεγχόμενες, συνθήκες της ρωσικής υπεροπλίας (και μάλιστα της συμβατικής) ως ένα προειδοποιητικό σήμα για την αποτροπή παιχνιδιών εν ου παικτοίς.

Αρκεί να μην επικρατήσουν οι υπερφίαλοι, όπως ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Μεγάλης Βρετανίας, αντιστράτηγος Ρομπ Μάγκουαν, ο οποίος δήλωσε στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων: "Αν οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ανατολική Ευρώπη απόψε, τότε θα τους συναντούσαμε σε αυτή τη μάχη"... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: