29 Οκτωβρίου, 2024

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και έκπτωση στα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας δίνει η Κυβέρνηση με διατάξεις που αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο στόχος που τίθεται από το οικονομικό επιτελείο είναι να προχωρήσει η απορρόφηση μικρών επιχειρήσεων από μεγαλύτερες, καθώς το σημερινό καθεστώς επικεντρώνεται μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Με το νέο πλαίσιο θα δημιουργηθούν μεγάλες και πιο δυναμικές επιχειρήσεις, πιο ανθεκτικές στον ανταγωνισμό όχι σε τοπικό αλλά σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, το μέτρο στοχεύει στην κάλυψη περισσότερων αλλά και ποιοτικότερων θέσεων εργασίας, ώστε τα ποσοστά της ανεργίας όχι μόνο να μείνουν στα ίδια επίπεδα αλλά και να μειωθούν.

Την ίδια στιγμή, με στόχο την ενίσχυση έρευνας και της καινοτομίες δημιουργούνται νέες φορολογικές προϋποθέσεις, σαφώς ευνοϊκότερες για τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Τα νέα ποσοστά διαμορφώνονται σε:

-250% για έργα συνεργασίας με startups & ή ερευνητικά κέντρα

-300% για ΜμΕ έντασης γνώσης (δαπάνες Ε&Α > 20%)

-315% για ΜμΕ έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον ΜΟ των αντίστοιχων δαπανών των 2 προηγούμενων ετών. Επίσης, το νέο νόμιμο πλαίσιο που θα περιγράφεται αναλυτικά στις διατάξεις του φορονομοαχεδίου «ψαλιδίζεται» το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000€ από 125.000€ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών.

Ακόμη, διάταξη του φορο-νομοσχεδίου θα δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων. Θεσπίζονται, επίσης, φοροκίνητρα  για τους λεγόμενους «angel investors», οι οποίοι σήμερα κερδίζουν έκπτωση ποσοστού 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρουν σε startups εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων με «ταβάνι» τις 300.000 ευρώ.

Με το νέο πλαίσιο το ανώτατο όριο τριπλασιάζεται, φτάνοντας τις 900.000 ευρώ. Σημαντικές πρωτοβουλίες δρομολογούνται και για την ρευστότητα των επιχειρήσεων, με νέα χρηματοδοτικά κίνητρα που θα δώσουν «ανάσα» σε πολλές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, η δράση του ΕΣΠΑ ύψους περίπου 350 εκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα προβλέπει περαιτέρω επιχορήγηση (+10%) για επενδύσεις από επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης.

Τέλος, επεκτείνεται ο θεσμός της Golden visa σε ό,τι αφορά την εισφορά κεφαλαίου σε επιχειρήσεις. Σήμερα το ποσό εισφοράς που εξασφαλίζει την πολυπόθητη βίζα ανέρχεται σε 400.000 ευρώ.  Το μέτρο επεκτείνεται, εστιάζοντας στις startup επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, από 1η Ιανουαρίου 2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής υπό τη μορφή golden visa για επένδυση ποσού διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece), με προϋπόθεση τη δημιουργία δυο θέσεων εργασίας εντός του πρώτου έτους. Ήδη ισχύει η χορήγηση άδειας παραμονής για εισφορά κεφαλαίου, ύψους 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: