21 Οκτωβρίου, 2024

«ΕΦΥΓΕ» Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΙΣΗΣ

«Και τώρα που έφυγες πάλι νίκησες»

έγραψε η μητέρα του

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 48 ετών άφησε ο πολυαγαπημένος Κύπριος συνθέτης Στέλιος Πισής, ένας λαμπρός άνθρωπος και μουσικός, που εδώ και πολλά χρόνια χρόνια ήταν καθηλωμένος σε κρεβάτι, αφού έπασχε από μυϊκή δυστροφία.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση της υγείας του σταδιακά επιδεινώθηκε και η ασθένεια τον κρατούσε μόνιμα στο κρεβάτι, με αναπνευστήρα. Ωστόσο, ο Στέλιος Πισής συνέχιζε να δημιουργεί και να αποτελεί πηγή έμπνευσης για όσους εκτιμούν τη στάση ζωής και τη μουσική του, μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Συνέχιζε με ενθουσιασμό και μεράκι, χωρίς να τα βάζει κάτω, να δημιουργεί με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή γράφοντας μία-μία νότα με το ποντίκι και αργότερα με ειδικό πρόγραμμα.

Η κηδεία του θα τελεστεί τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στις 2μ.μ. από τον ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Άγιο Αθανάσιο. Συλλυπητήρια: 1μ.μ.-2μ.μ. Αντί στεφάνων η οικογένεια παρακαλεί να γίνονται εισφορές στο Ίδρυμα που δημιούργησε ο Στέλιος «Stelios Pissis Music Foundation» για προσφορά σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Ο Στέλιος Πισής γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1976 και από τα πέντε του χρόνια φάνηκε η κλίση και το ταλέντο του στη μουσική. Ξεκίνησε αυτοδίδακτος παίζοντας πιάνο. Την ίδια περίοδο όμως οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από μυϊκή δυστροφία. Λόγω των κινητικών δυσκολιών που προέκυψαν, άρχισε να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, μια και δεν είχε πλέον την δυνατότητα να παίζει πιάνο.

Από το 1990 άρχισε να γράφει μουσική και τραγούδια. Μπορεί να στερήθηκε τη δυνατότητα να συνεχίσει τη σπουδή του σε ένα πανεπιστήμιο στη Μουσική ή στο πιάνο, αλλά στράφηκε στα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, άρχισε εντατικά μαθήματα με καθηγητή μουσικής στο σπίτι και από το 1990, παρά τη σταδιακή, αναπόδραστη, επιδείνωση της υγείας του, με μια μοναδική δύναμη ψυχής ξεκίνησε να γράφει τη δική του μουσική και τα δικά του τραγούδια.

Το 1994 πήρε το πρώτο βραβείο σε παγκύπριο διαγωνισμό σύνθεσης τραγουδιού με το τραγούδι του «Είναι στολίδι τ’ ουρανού», το οποίο και ερμήνευσε ο ίδιος. Το 1996 άρχισε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή και synthesizers και απέκτησε τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενορχηστρώνει ο ίδιος τα κομμάτια του.Με τον πατέρα του, Κλείτο, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιούνιο, σε ηλικία 78 ετών.

Η πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του Στέλιου Πισή κυκλοφόρησε το 1997 με τον τίτλο «Ψηφίδες». Περιλαμβάνει μία σειρά τραγουδιών για την Κύπρο, τα οποία ερμήνευσε ο ίδιος. Το 1999 συνεργάστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρεμλίνου και το μαέστρο Πάβελ Οβιάνικοφ στον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Υπέρβαση», ο οποίος περιέχει ορχηστρική μουσική.

Τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφόρησε ο τρίτος του δίσκος με τίτλο «Κασταλίας και Σειρήνων» που τον προλογίζει ο Γιώργος Νταλάρας. Ο δίσκος περιλαμβάνει 12 τραγούδια τα οποία γράφτηκαν την περίοδο 1999-2005, σε στίχους του πατέρα του Κλείτου Πισή -που έφυγε πρόσφατα από ζωή- αγαπημένων φίλων αλλά και δικούς του. Τον Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε ο τέταρτος προσωπικός του δίσκος, ο οποίος περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια της τηλεοπτικής σειράς «Μίλα μου». Τον Ιούλιο του 2010 κυκλοφόρησε το νέο cd-single του Στέλιου Πισή που περιλαμβάνει τον Ύμνο του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών.

Συνεργάστηκε με τον ΘΟΚ στο Θέατρο Βαλίτσα, όπου συνέθεσε μουσική και στίχους για την παράσταση «Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» από την νουβέλα του Ρίτσαρντ Μπαχ, σε σκηνοθεσία και διασκευή του Στέλιου Ανδρονίκου (Δράσεις Αποθηκών 2023 – «Νέ@ σε έρημο νησί»). Ο οργανισμός εξέφρασε συλλυπητήρια ανακοίνωση σημειώνοντας ότι «έφυγε μια ψυχή γεμάτη φως, ένας σπουδαίος μουσικός και μαχητής ζωής».

Τον Φεβρουάριο του 2007 το ντοκιμαντέρ «Στέλιος – Υπέρβαση» των Κώστα Κακογιάννη και Πάμπου Κουζάλη, που αναφέρεται στον άνθρωπο και μουσικό Στέλιο Πισή, προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στο 4ο Φεστιβάλ Κυπριακών Ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ όπου και απέσπασε το βραβείο καλύτερης μουσικής που έγραψε ο ίδιος ο Στέλιος.

Δείτε ένα απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ: https://youtu.be/brXprlhTcMg

Όλα αυτά τα χρόνια από την αρχή της ενασχόλησης του με τη μουσική και το τραγούδι μέχρι σήμερα έλαβε μέρος σε πάρα πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εμφανίστηκε σε κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια. Έλαβε πολλά βραβεία για το έργο του από τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς.

Διατηρούσε προσωπική φιλία με πολλούς καταξιωμένους μουσικούς που τον επισκέπτονταν συχνά, όπως ο Κώστας Κακογιάννης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Δημήτρης Φανής κ.π.ά. Τον Οκτώβριο του 2023 τον είχε επισκεφθεί στο σπίτι του και ο διάσημος Βρετανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Κρις ντε Μπεργκ.

Σε όλη αυτή τη δύσκολη πορεία, ο Στέλιος Πισής δεν ήταν ποτέ μόνος. Τον συντρόφευαν ακοίμητοι φύλακες και προστάτες, πρώτα και πάνω από όλους οι γονείς του Αγλαΐα και Κλείτος, τα αδέλφια του Χριστίνα και Κυριάκος, ο γαμπρός του Αλέκος και η νύφη του Εύη, και τα παιδιά τους Σάρα, Σοφία, Αγλαΐα, Κλείτος και Ιωάννα. Με τα λόγια του ίδιου του Στέλιου, οι γονείς του ήταν «τα χέρια του και τα πόδια του». Με τη μητέρα του, Αγλαΐα.

Η προσωπική σχέση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τον περασμένο Ιούνιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είχε παραστεί στην μαζί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την Υφυπουργό Ναυτιλίας στην ονοματοδοσία του πάρκου της οδού Χαλκηδόνος στη Γερμασόγεια σε «Πάρκο Στέλιου Πισή», λίγα μέτρα μακριά από την οικία του μουσικοσυνθέτη. 

Ανέφερε μάλιστα ότι είχε προσωπικά την ευλογία να τον γνωρίσει στο σπίτι του «μαθαίνοντας με τόσα πολλά πράγματα, μια μοναδική εμπειρία για μένα και εκ τότε με τη χρήση της τεχνολογίας, με τα τηλέφωνα μιλάμε συχνά, με τον Στέλιο, με μια απίστευτη δύναμη, ειδικότερα όταν έχω να αντιμετωπίσω δύσκολες στιγμές είναι ο άνθρωπος που θα με σκεφτεί πρώτος και θα μου στείλει το μήνυμά του.»

«Ένας ταλαντούχος συνθέτης, μια πολύ ευαίσθητη ψυχή που πεισματικά αρνείται να υποταχθεί στο ‘φυλακισμένο’, από τη μυϊκή δυστροφία σώμα, και καθημερινά πετάει ελεύθερα και περήφανα στις ανοικτές λεωφόρους του πνεύματος και της δημιουργίας» είχε αναφέρει τότε, χαρακτηρίζοντάς τον « παράδειγμα ζωής για όλους εμάς, που πολλές φορές στην πρώτη πρόκληση και δυσκολία απεμπολούμε τα όνειρά μας και καταθέτουμε τα όπλα.»

Δυστυχώς, ένα τραγικό, παιχνίδι της μοίρας τα έφερε με τέτοιο τρόπο ώστε στις 4 Ιουνίου, την ημέρα που ο Δήμος Γερμασόγειας είχε απευθύνει την πρόσκληση στον Πρόεδρο να τελέσει τα εγκαίνια του πάρκου, ο πατέρας του Στέλιου, ο Κλείτος Πισής, είχε φύγει από τη ζωή.

ΑΚΕΛ: Μετέδιδε φως και δύναμη

«Ο Στέλιος Πισής υπήρξε ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Τη σύντομη ζωη του την αφιέρωσε γράφοντας μουσική και δίνοντας παραδείγματα πραγματικής δύναμης ψυχής. Αφήνει πίσω του σπουδαίο έργο το οποίο με πείσμα έγραφε είτε κουνώντας μόνο ένα δάκτυλο, είτε με τα μάτια!» αναφέρει συλλυπητήρια ανακοίνωση του ΑΚΕΛ. «Χρησιμοποίησε την τεχνολογία και έμεινε ενεργός μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του. 

Έσπασε όλα τα προγνωστικά της ιατρικής επιστήμης και έζησε ενεργά, αν και καθηλωμένος στο κρεβάτι μέχρι τα 47 του χρόνια. Μετέδιδε φως και δύναμη ψυχής σε όλους όσοι τον γνώρισαν και τραγουδήθηκε  από σχεδόν όλους τους Ελλαδίτες και Κύπριους καλλιτέχνες. Ο Στέλιος έγραψε ένα σημαντικό κομμάτι στην ιστορία της Κυπριακής πολιτιστικής δημιουργίας και το έργο του αποτελεί σπουδαία κληρονομιά για τον τόπο μας» σημειώνεται.

Αγλαΐα Πισή: Κέρδιζες όλες τις μάχες στη ζωή

Σε ανάρτησή της, η μητέρα του, Αγλαΐα Πισή, αναφέρει:

ΣΤΕΛΙΟ πολυαγαπημένε μας

Καλό ταξίδι στο ΦΩΣ! Κέρδιζες όλες τις μάχες στη ζωή, γιατί ήσουν ζωσμένος τα “όπλα του φωτός”! Γιατί, όπως σου τραγούδησε ο φίλος σου ο Βαρδής, ” έχει τη δύναμη η καρδιά σου να νικά και τα αδύνατα να κάνει δυνατά”.

Έτσι ήταν, γιατί  “Πάντα δυνατά τω πιστεύοντι”

Και τώρα που έφυγες πάλι νίκησες, αγάπη μου! Αυτή είναι η πιο μεγάλο σου νίκη!

 Μπήκες θριαμβευτής στη ολόφωτη Βασιλεία του Θεού! Έπαθλο του τιτάνιου, υπεράνθρωπου αγώνα σου!

Είσαι η ευλογία μας! Είμαστε ευγνώμονες στον Θεό, που σε εμπιστεύθηκε στην οικογένειά μας!  Σ’ ευχαριστούμε που έκανες τη γήινη ζωή μας Ουρανό!

Είσαι τώρα στην αγκαλιά του Θεού που τόσο αγάπησες και του πατέρα σου που σε υποδέχτηκε. Τώρα θα γράψετε μαζί, ο Κλείτος μας τους πιο ωραίους του στίχους κι εσύ τις πιο όμορφές σου μελωδίες! Ύμνους Δοξολογιας στον Θεό, που θα τους ψάλλουν χορωδίες αγγέλων!

Εύχεστε και για μας αγαπημένοι! Μεγάλος πόνος για μας η απουσία σας, αλλά με πίστη λέμε μαζί με τον πολύαθλο Ιώβ

” Ο Κύριος έδωκεν, ό Κύριος αφείλετο (…) Είη το Όνομα Κυρίου ευλογημένο”

Θα συναντηθούμε ξανά και θα αγκαλιαστούμε με Αγάπη. Εκεί μόνο Αγάπη και Φως!

Καλή αντάμωση

Tο αντίο του Κώστα Κακογιάννη

Με τον δικό του τρόπο αποχαιρέτησε τον επιστήθιο φίλο του, κατασυγκινημένος, ο συνθέτης Κώστας Κακογιάννης, παρουσιάζοντας το τελευταίο κομμάτι του Στέλιου Πισή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: