03 Οκτωβρίου, 2024

Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΑΡΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Ξεκινά από σήμερα 3 Οκτωβρίου η αξιολόγηση των ορισθέντων επιτρόπων ενώπιον της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων, η οποία εξετάζει πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων και θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 18 Οκτωβρίου 2024. Η διαδικασία εξέτασης είναι εμπιστευτική και πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών χωρίς δημόσια πρόσβαση.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας θα κοινοποιηθεί αφού η επιτροπή ολοκληρώσει τη διαδικασία για όλους τους υποψηφίους. Οι δηλώσεις ενδιαφέροντος που υποβάλλονται από τους ορισθέντες Επιτρόπους θα δημοσιευθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και πριν από την έναρξη των ακροάσεων επιβεβαίωσης.

Οι ακροάσεις επιβεβαίωσης θα ξεκινήσουν στις 4 Νοεμβρίου με στόχο να ολοκληρωθούν έως τις 12 Νοεμβρίου. Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι ακροάσεις, η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα των ακροάσεων επιβεβαίωσης και θα διαβιβάσει τα συμπεράσματά της στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία και θα αποφασίσει αν θα κλείσει τις ακροάσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των ακροάσεων, η εκλεγμένη Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν θα παρουσιάσει ολόκληρο το Σώμα των Επιτρόπων και το πρόγραμμά του στην ολομέλεια. Η πλήρης Επιτροπή χρειάζεται τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου (με την πλειοψηφία των ψηφισάντων, με ονομαστική κλήση). Μόλις εκλεγεί από το Κοινοβούλιο, η Επιτροπή διορίζεται επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: