27 Οκτωβρίου, 2024

Ο ΙΛΟΝ ΜΑΣΚ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1990 ΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

O γεννημένος στη Νότια Αφρική δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ίλον Μασκ εργάστηκε ευρισκόμενος παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια σύντομη περίοδο τη δεκαετία του 1990, ενώ έχτιζε μια startup εταιρεία, σύμφωνα με τη Washnigton Post.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Μασκ έφτασε στο Πάλο Άλτο στην Καλιφόρνια το 1995, για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αλλά ποτέ δεν εγγράφηκε στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του εκεί. Αντίθετα, ανέπτυξε την εταιρεία λογισμικού Zip2, την οποία πούλησε το 1999 για περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

Δύο ειδικοί στο μεταναστευτικό δίκαιο που επικαλείται η Washingotn Post είπαν ότι ο Μασκ θα έπρεπε να εγγραφεί σε πλήρες πρόγραμμα σπουδών, προκειμένου να διατηρήσει την άδεια εργασίας ως φοιτητής. Η Washington Post ανέφερε δύο πρώην συναδέλφους του Μασκ που θυμούνται ότι ο δισεκατομμυριούχος έλαβε άδεια εργασίας στις ΗΠΑ περίπου το 1997.

Σε μια αναφορά του 2005, ο Μασκ παραδέχθηκε ότι υπέβαλε αίτηση στο Στάνφορντ απλώς για να παραμείνει στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι δεν είχε χρήματα για έρευνα ούτε νόμιμη άδεια παραμονής. Παράλληλα, σε κατάθεση του 2009 αναφέρει ότι λίγο μετά την άφιξή του, αποφάσισε να μην παρακολουθήσει τα μαθήματα, ξεκινώντας άμεσα την εργασία του στην Zip2.

Η πρόσφατη υποστήριξή του στον Τραμπ και οι δηλώσεις κατά των παράνομων μεταναστών προκαλούν αντιδράσεις, δεδομένου ότι ο ίδιος φαίνεται να παραβίαζε τη μεταναστευτική νομοθεσία στις αρχές της καριέρας του. Σε αναφορές που αποκάλυψε η Washington Post, ο Μασκ καλεί για αυστηρότερα μέτρα ενάντια στους μετανάστες χωρίς έγγραφα. Ο Τραμπ εδώ και χρόνια παρουσιάζει τους μετανάστες ως εισβολείς και εγκληματίες. 

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του 2017-2021 έλαβε αυστηρά μέτρα για να περιορίσει τόσο τη νόμιμη όσο και την παράνομη μετανάστευση. Υπόσχεται τις περισσότερες απελάσεις στην ιστορία των ΗΠΑ, εάν επανεκλεγεί. Ο Μασκ δεν απάντησε στα αιτήματα για σχόλια που στάλθηκαν σε τέσσερις εταιρείες του, τη SpaceX, την Tesla, το X και την The Boring Company. Ούτε ο δικηγόρος του Μασκ, Alex Spiro, σχολίασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: