08 Σεπτεμβρίου, 2024

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ

Με βάση το καταστατικό, για να ψηφιστεί η πρόταση χρειάζεται 

το «50% + 1» των μελών της ΚΕ του κόμματος. 

Επί της ουσίας απαιτούνται 148 θετικές ψήφοι

Ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 10 η κρίσιμη ψηφοφορία μετά την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη ενώ οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στη μία μετά το μεσημέρι. Στην αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου που διεξάγονται οι διαδικασίες της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής, έχουν στηθεί τρεις κάλπες, όπου ψηφίζουν αλφαβητικά τα μέλη, για να διευκολυνθεί η ψηφοφορία.

Αν και η πλευρά του προέδρου υποστήριζε το σενάριο της ανοιχτής ψηφοφορίας, τελικά, λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου αποφασίστηκε να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία. Με βάση το καταστατικό, για να ψηφιστεί η πρόταση χρειάζεται το «50% + 1» των μελών της ΚΕ του κόμματος. Επί της ουσίας απαιτούνται 148 θετικές ψήφοι.

Για τον τρόπο της ψηφοφορίας της πρότασης μομφής ψήφισαν 212 στελέχη. Υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας τάχθηκαν 122 και κατά της μυστικής ψηφοφορίας 90. Υπενθυμίζεται ότι χθες, η ομάδα των «87» κατέθεσε πρόταση μομφής κάνοντας λόγο για «παρατεταμένη κρίση αρχών και αξιών».

«Το κόμμα μας με απόλυτη ευθύνη του Προέδρου βρίσκεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια και συρρίκνωση της εκλογικής του επιρροής» αναφέρεται στο κείμενο που υπέγραψαν τελικώς 100 μέλη.  Είχε προηγηθεί το αίτημά τους για προσφυγή στις κάλπες, κάτι που δεν αποδέχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης λέγοντας χαρακτηριστικά στη διάρκεια της ομιλίας του:

«Οσο ελκυστικό είναι να σηκώσεις το γάντι, τόσο σώφρον είναι να μην το σηκώσεις. Με τρώει το χέρι μου το ομολογώ. Θα πάμε σε πλήρη τήρηση της νομιμότητας. Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου». Αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του κόμματος, ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, δήλωσε πως θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη πως δεν είναι ικανός πρόεδρος.

«Τόσο τον Αλέξη όσο και τον Στέφανο τους στήριξα χωρίς καμία προϋπόθεση, χωρίς κανένα αντάλλαγμα και χωρίς καμία συμφωνία», υποστήριξε ο κ. Πολάκης κατά την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή, ενώ προσέθεσε: «Επεσα, όμως, έξω. Ο Στέφανος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, δεν κάνει. Πικραίνομαι με αυτό που λέω, αλλά δεν γίνεται να μην τα πω». «Θα δηλώσω υποψηφιότητα», ξεκαθάρισε και σημείωσε πως ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ψηφοφοριών, καλεί τους πάντες να δηλώσουν ότι θα παραμείνουν στο κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: