13 Σεπτεμβρίου, 2024

ΙΡΑΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΗΤΑΝ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios αποκάλυψε χθες νέες λεπτομέρειες για την επιχείρηση που πραγματοποίησε το Ισραήλ στο Κυβερνείο της Χάμα στην κεντρική Συρία το βράδυ της Κυριακής. Ο ιστότοπος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ισραηλινές μονάδες των επίλεκτων δυνάμεων κατέστρεψαν ένα υπόγειο ιρανικό εργοστάσιο πυραύλων.

Πρόκειται για την πρώτη χερσαία επίθεση του είδους της που πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός κατά ιρανικών στόχων εντός της Συρίας τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καταστροφή του εργοστασίου αποτέλεσε «ένα ισχυρό πλήγμα στις προσπάθειες του Ιράν και της Χεζμπολάχ να παράγουν ακριβείς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στο συριακό έδαφος».

Προσθέτοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση παρέμεινε σιωπηλή για το θέμα και δεν ανέλαβε την ευθύνη για να μην προκαλέσει αντίποινα από το Ιράν ή τους συμμάχους του, τη Συρία και τη Χεζμπολάχ. Η ηλεκτρονική επιθεώρηση σημειώνει ότι οι Ιρανοί άρχισαν να κατασκευάζουν τις υπόγειες εγκαταστάσεις σε συντονισμό με τη Χεζμπολάχ και τη Συρία το 2018.

Αφού μια σειρά ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών είχε καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της ιρανικής υποδομής παραγωγής πυραύλων στη Συρία. Κατέληξαν στην απόφαση να χτίσουν ένα εργοστάσιο βαθιά στο έδαφος μέσα σε ένα βουνό, πιστεύοντας ότι θα έμενε ανέπαφο από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Η φιλοδοξία του Ιράν και των συμμάχων του ήταν να παράγει πυραύλους ακριβείας σε κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, έτσι ώστε η διαδικασία παράδοσης στη Χεζμπολάχ να ολοκληρώνεται γρήγορα και με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Axios, οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν τη διαδικασία κατασκευής για περισσότερα από 5 χρόνια και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε χερσαία επιχείρηση όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν θα μπορούσαν να καταστρέψουν την εγκατάσταση με αεροπορική επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: