22 Σεπτεμβρίου, 2024

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ

Ξεμπλοκάρει το έργο

Στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση προχώρησαν χθες Ελλάδα και Κύπρος σηματοδοτώντας το ξεμπλοκάρισμα της υλοποίησης του έργου. Η διακρατική συμφωνία – πλαίσιο κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών υπεγράφη από τους αρμόδιους υπουργούς ενέργειας Θ. Σκυλακάκη και Γ. Παπαναστασίου και περιλαμβάνει 4 σημεία που αίρουν την ρυθμιστική και οικονομική αβεβαιότητα για το έργο, μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη.

Στο κείμενο προβλέπεται η είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης μετά την ολοκλήρωση του due diligence. Επισφραγίζεται ο επιμερισμός του γεωπολιτικού κινδύνου κατά 50-50% μεταξύ των δύο χωρών. Η σχετική πρόβλεψη θα επικυρωθεί και από την ελληνική βουλή.

Η ΡΑΕΚ θα προχωρήσει στην τροποποίηση της μεθοδολογίας εσόδου, ώστε να διασφαλιστεί η ανάκτηση εσόδων ύψους 125 εκατ. ευρώ κατά την κατασκευαστική περίοδο του έργου (από αρχές 2025 έως τέλος 2029) και να επεκταθεί το WACC στο 8,3% για 17 χρόνια (από 12 έτη που προβλεπόταν αρχικά). Η απόφαση αυτή ελήφθη από τη ΡΑΕΚ χθες. Η ΡΑΕΚ θα προχωρήσει στην έγκριση του εσόδου - με βάση τη νέα μεθοδολογία που εγκρίθηκε.  

Σημειώνεται ότι μόνο με την έγκριση και της δεύτερης απόφασης της κυπριακής Ρυθμιστικής Αρχής, θα μπορέσει ο ΑΔΜΗΕ να δώσει το τελικό πράσινο φως στη Nexans, για την κατασκευή του καλωδίου. Στόχος είναι η δεύτερη απόφαση της ΡΑΕΚ να ληφθεί τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου ώστε να μην περάσει άπρακτη η νέα άτυπη προθεσμία της Nexans για το full notice to proceed.

Δεν υπάρχουν σχόλια: