28 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ 10% ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ


Η Τουρκία θα εισάγει ελάχιστο εταιρικό φόρο 10% από το 2025, προκειμένου να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. αναφέρει  σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής για τα εταιρικά κέρδη θα είναι τουλάχιστον 10%, πριν από κρατήσεις και φοροαπαλλαγές, αναφέρεται σε διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομικών σήμερα Σάββατο.

Οι αλλαγές στον εταιρικό φορολογικό κώδικα αποτελούν ένα βήμα προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και τμήμα μιας μεταβολής στην οικονομική πολιτική την οποία έχει ξεκινήσει ο Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ από τότε που ανέλαβε τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της Τουρκίας, πέρσι μετά τις εκλογές. Οι επενδυτές βλέπουν τα δημοσιονομικά μέτρα ως κλειδί για τη στήριξη της νομισματικής πολιτικής στον αγώνα της χώρας κατά του πληθωρισμού.

Από την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ο Μεχμέτ Σίμσεκ είχε τονίσει πολλές φορές ότι η φορολογική νομοθεσία θα απλοποιηθεί και θα καταργηθούν ορισμένες φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές. Η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2025 στο 3,1% του ΑΕΠ από 3,4% προηγουμένως. Το 2024, το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει στο 4,9%. Ορισμένες από τις βασικές αλλαγές του νέου φορολογικού κώδικα της Τουρκίας περιλαμβάνουν:

1.Την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των έργων ΣΔΙΤ σε 30%.

2.Την εξάρτηση της απαλλαγής των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύσουν στο real estate από τη διανομή τουλάχιστον του 50% των ετήσιων κερδών τους.

3.Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τις πωλήσεις ακινήτων από εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: