21 Αυγούστου, 2024

M. EΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΣΕ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

Γίνεται ενόψει της προεκλογικής

καμπάνιας των Δημοκρατικών

Τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, με έμφαση στην επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις των κρίσεων ανέλυσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» του EΡΤΝews o αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικής, Μάριος Ευθυμιόπουλος.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή και τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας ειρηνευτικής λύσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εκτίμησε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτύχουν μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2024 και του συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο.

«Οι προσπάθειες αυτές γίνονται κυρίως για να υπάρξουν ουσιαστικές συζητήσεις για την επόμενη μέρα μετά τον πόλεμο» σημείωσε μεταξύ άλλων. Ωστόσο, παρατήρησε ότι η κατάσταση παραμένει τεταμένη, κυρίως λόγω της αδυναμίας του Ισραήλ να διαπραγματευτεί επιστροφή των ομήρων από τη Χαμάς.

«Το Ισραήλ πήρε πίσω έξι πτώματα ομήρων, γεγονός που ρίχνει λάδι στη φωτιά μιας ήδη εκρηκτικής κατάστασης,» είπε, προσθέτοντας ότι η πολιτική του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου κινείται μεταξύ της επιθυμίας για ολοκλήρωση του πολέμου και της αντιμετώπισης εσωτερικών πολιτικών προκλήσεων. Γεγονός, που εξηγεί εν μέρει την αποτυχία του Ισραήλ να διαχειριστεί την υπόθεση των ομήρων προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ισραήλ και Αιγύπτου, ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας σημείωσε ότι αυτές βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω τις διπλωματικές προσπάθειες. «Υπάρχουν άρθρα που αναφέρουν ότι οι σχέσεις Ισραήλ και Αιγύπτου είναι οι χειρότερες των τελευταίων 48 χρόνων» τόνισε, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης σε μια τόσο τεταμένη κατάσταση.

«Υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες αυτή τη στιγμή φέρνουν μια εμπόλεμη κατάσταση και νομίζω ότι αυτό είναι το ζήτημα που οι Αμερικανοί βλέπουν και ενόψει των εκλογών, ότι δεν μπορεί να αφήσει ένα πορτφόλιο χωρίς μια λύση τουλάχιστον στη Γάζα, που να δημιουργήσει ένα μομέντουμ για να γυρίσουν σε όλες τις χώρες να πουν σταματήστε τον πόλεμο» εκτίμησε ο κ. Ευθυμιόπουλος.

Τι είπε για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας

Μιλώντας για το άλλο μεγάλο μέτωπο, αυτό της πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την πρόσφατη αντεπίθεση των ουκρανών εντός ρωσικού εδάφους δήλωσε: «Η Ουκρανία ακολουθεί μια τακτική αλλαγής προώθησης, επικεντρώνοντας τις δυνάμεις της σε άλλη περιοχή, όπως το Κουρσκ,» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις αυτές ως «επιθέσεις αυτοκτονίας» λόγω της αβεβαιότητας που τις περιβάλλει.

Σχολιάζοντας την πιθανή αντίδραση της Ρωσίας, ο κ. Ευθυμιόπουλος εκτίμησε ότι η ρωσική απάντηση θα περιλαμβάνει στρατηγικές κινήσεις από δυνάμεις που προέρχονται από την κεντρική Ρωσία. «Η Ρωσία θα αντιδράσει με ταχείες δυνάμεις κρούσης και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και τον Λουκασένκο για να σταθεροποιήσει την περιοχή,» ανέφερε.

Προέβλεψε τέλος ότι το 2025 θα είναι χρονιά διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και άλλα διεθνή ζητήματα, αλλά προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη ένταση μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση. «Το 2025 θα είναι χρονιά διαπραγματεύσεων, αλλά οι επιθέσεις της Ουκρανίας μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη χρήση οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία,» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: