19 Αυγούστου, 2024

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρές μεταβολές και μοιρασμένα πρόσημα στο ταμπλό είναι η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών στο ξεκίνημα της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με την αγορά να έχει καλύψει πλέον τις απώλειες του παγκόσμιου sell-off σε διάστημα λιγότερο των 12 ημερών ακολουθώντας την παγκόσμια ανάκαμψη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται σήμερα στις 1.431,3 μονάδες με ανεπαίσθητη πτώση 0,04% και τον τζίρο στα 5 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 1,2 εκατ. τεμάχια. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,18% στις 1.284 μονάδες, ο FTSE υποχωρεί κατά 0,03% στις 3.491 μονάδες, όπως και ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που βρίσκεται στις 2.272 μονάδες με -0,44%.

Η Λεωφόρος Αθηνών χρειάστηκε 8 συνεδριάσεις (οι 7 ανοδικές) προκειμένου να καλύψει τις απώλειες της Δευτέρας 5 Αυγούστου του παγκόσμιου sell - off, με το τελευταίο τετραήμερο (λόγω 15αυγούστου) να έχει συνεισφέρει κατά 3,51% στην ανοδική αντίδραση.

Σε επίπεδο μήνα, ωστόσο, ο Αύγουστος παραμένει ακόμα αρκετά αρνητικός με -3,1% ενώ ο τραπεζικός δείκτης, που έβγαλε ανοδική αντίδραση +10,9% μετά το παγκόσμιο ξεπούλημα, στον μήνα βρίσκεται ακόμα στο -1,4%.

Η τρέχουσα εβδομάδα, που δεν έχει ιδιαίτερες δημοσιεύσεις μακροοικονομικών δεδομένων στην ατζέντα, μπορεί να χαρακτηριστεί ως εβδομάδα κεντρικών τραπεζών καθώς θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με τις ομιλίες του κεντρικού τραπεζίτη της Ιαπωνίας Καζούο Ουέντα αλλά και των ΗΠΑ Τζέι Πάουελ, στο ετήσιο συμπόσιο της Federal Reserve στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ.

Σχετικά με τον πρώτο, η προσοχή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη γύρω από τις προθέσεις της Bank of Japan το επόμενο διάστημα ειδικά με φόντο το carry trade στο γιεν, το οποίο μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας και την απότομη ενίσχυση του ιαπωνικού νομίσματος οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στο "γκρέμισμα" των παγκόσμιων αγορών.

Από πλευράς ΗΠΑ, ο Πάουελ θα τοποθετηθεί την ώρα που οι αγορές έχουν ουσιαστικά δεδομένη την πρώτη μείωση επιτοκίων της Fed στον τρέχοντα κύκλο τον Σεπτέμβριο, με πιθανότητες πλέον 71,5% σε μία μικρή κίνηση της τάξεως των 25 μονάδων βάσης (0,25%) και 28,5% σε μία μεγαλύτερη 50 μ.β. (μηδενικές πιθανότητες στο ενδεχόμενο να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια).

Η εικόνα στο ταμπλό

Μικτές τάσεις εντός στενού εύρους διακύμανσης παρουσιάζουν σε πρώτη φάση οι τράπεζες, ελαφρώς ανοδικά οι Eurobank και Εθνική έως +0,2%, ενώ η Alpha είναι οριακά πτωτική και η Πειραιώς κινείται στο -0,6%.

Να δώσουν ώθηση στην αγορά επιχειρούν τα ΕΛΠΕ με +1,5% και η Jumbo στο +0,9%, ενώ ελαφρώς ανοδικά με κέρδη στην περιοχή του +0,4% είναι η Coca Cola και το ΔΑΑ.

Στις κινήσεις των πωλητών, Τιτάνας και ΟΠΑΠ κινούνται στο -0,6% με την Λάμδα στο -0,7%.

Στα χαμηλότερα στρώματα ξεχωρίζει και σήμερα η Κρι Κρι με αγορές έως τα 12,2 ευρώ (+1,5%), με την Lavipharm στο +2,1%, ενώ η Intralot κινείται στο -0,5%.

Απολύτως μοιρασμένη είναι η συνολική εικόνα στο ταμπλό, με 44 μετοχές να κινούνται ανοδικά και 44 πτωτικά.

Η εικόνα διεθνώς

Στις ΗΠΑ η Wall Street έρχεται από την καλύτερη εβδομάδα της στο 2024, με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 να έχει ενισχυθεί κατά 3,9%, τον Dow Jones στο +2,9% και τον Nasdaq να πραγματοποιεί άλμα 5,2%, ενώ η προθεσμιακή αγορά σήμερα εμφανίζει ανεπαίσθητες μεταβολές προς ώρας.

Μικτά πρόσημα και σε ελάχιστο εύρος διακύμανσης (+/- 0,3%) για τα futures και των τριών δεικτών.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά από μία επίσης ισχυρή εβδομάδα. Ο γερμανικός DAX σήμερα στο  -0,18%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,22%, ο γαλλικός CAC 40 ουσιαστικά αμετάβλητος και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 οριακά πτωτικός (-0,05%).

Το πρωί στην Ασία ο ιαπωνικός Nikkei είχε κινηθεί διορθωτικά με -2%, με μικτά πρόσημα στην υπόλοιπη περιοχή, πτωτικά επίσης ο Kospi στη Νότια Κορέα με -0,86% ενώ στο Χονγκ Κονγ ο Hang Seng στο +0,8%.

Σταθεροποιητικές τάσεις δείχνει η αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ στο 3,87% και του 2ετούς στο 4,04%, ενώ στην Ευρώπη ο γερμανικός 10ετής τίτλος κινείται στο 2,22%, ο γαλλικός στο 2,94% και ο ελληνικός στο 3,28%.

Τέλος, πτωτικά ελαφρώς κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, του Brent στα 79,3 δολάρια το βαρέλι και του WTI στα 76,2 δολ. με απώλειες περί του 0,5% και για τα δύο συμβόλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: