14 Αυγούστου, 2024

"ΠΑΤΑΕΙ ΓΚΑΖΙ" ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σε θετικό έδαφος για τρίτη ημέρα κινείται η αγορά της Αθήνας με το βελτιωμένο κλίμα διεθνώς να προσφέρει τις συνθήκες για να πάρει απόσταση από τις 1.400 μονάδες, ψαλιδίζοντας και άλλο τις απώλειες του παγκόσμιου sell-off.Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.418 μονάδες με άνοδο 1,06% και τον τζίρο στα 31 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 7,6 εκατ. τεμάχια.

"Πατάει γκάζι" το Χρηματιστήριο με οδηγό τις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της ανόδου με άλμα +1,8% στις 1.264 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 1,17% στις 3.458 μονάδες, όπως και ο FTSEM της μεσαίας που ακολουθεί με +1,057% στις 2.256 μονάδες.

Με 2x2 ανοδικές συνεδριάσεις, στη χτεσινή παρακάμπτοντας και τις έντονες πιέσεις της Motor Oil, η Λεωφόρος Αθηνών ανέκτησε το ψυχολογικό επίπεδο των 1.400 μονάδων και συνεχίζει σήμερα ανεβάζοντας ολοένα περισσότερο ρυθμούς, ειδικά μετά τη νέα αναβάθμιση των τιμών - στόχων που έχει η Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα, η Motor Oil βγάζει άμεσα αντίδραση από το χτεσινό ξεπούλημα μετά την απόφαση έκπληξη της MSCI να τη θέσει εκτός του μεγάλου δείκτη Greece Standard την Motor Oil, μία τάση που είχε διαφανεί ήδη από τις αγορές χτες στα χαμηλά ημέρας (20,62 ευρώ), ενώ η Jumbo δίνει για τρίτη ημέρα συνέχεια στη δική της ανάκαμψη.

Σε διεθνές επίπεδο η Wall Street δείχνει να έχει αφήσει πίσω της τους κραδασμούς του παγκόσμιου sell-off, που προκάλεσαν τα ανησυχητικά μακροοικονομικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ και η μαζική εκκαθάριση παράλληλα του διεθνούς carry trade στο γιεν, ενώ χτες "πανηγύρισε" την υποχώρηση - έκπληξη των τιμών παραγωγού και παίρνει θέση σήμερα για τον πιο διευρυμένο δείκτη τιμών καταναλωτή.

Σε αυτό το κλίμα η σκυτάλη πέρασε το πρωί στην Ασία με τους δείκτες σε Τόκιο και Σεούλ να δίνουν συνέχεια στη δική τους ανάκαμψη, αν και η Κίνα έμεινε και πάλι πίσω, και στη συνέχεια πλέον στην Ευρώπη, που έχει στο πλευρό της και την απροσδόκητη επιβράδυνση του πληθωρισμού στη Μεγάλη Βρετανία στο 2,2%.

Η εικόνα στο ταμπλό

Ανοδική κίνηση ακολουθούν και οι 4 συστημικές τράπεζες με την Εθνική να ξεχωρίζει στο +2,4%, ενώ η Alpha ενισχύεται κατά 1,7%, η Eurobank που έμεινε πίσω χτες (-0,94%) βρίσκεται στο +1,6% και η Πειραιώς ακολουθεί με μικρότερα κέρδη στο +1%.

Στην κορυφή του FTSE κινείται η Jumbo με άλμα 3,9%, δείχνοντας να κλιμακώνει σήμερα την ανοδική της αντίδραση μετά το ξεπούλημα της περασμένης εβδομάδας (-8,9%), με τη Motor Oil μετά το -3,7% χτες να κινείται σήμερα στο +1,4%. Ο Τιτάνας ενισχύεται κατά 2,3,%, η Ελλάκτωρ κινείται στο +2,5%, όσο και η Elvalhalcor αλλά με πιο χαμηλό τζίρο κάτω των 100 χιλ. ευρώ.

Η Metlen σημειώνει κέρδη 0,9%, ο ΟΠΑΠ κινείται στο +0,9% και η Aegean στο +1,7%. Οι λίγοι πωλητές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση εστιάζουν στην ΕΥΔΑΠ που βρίσκεται στο -0,9%, με την Coca Cola και την Autohellas να υποχωρούν ελαφρώς περί του -0,4%. Σε χαμηλότερα στρώματα, τα ΕΧΑΕ βγάζουν για δεύτερη ημέρα ανοδική κίνηση τώρα στο +3,4%, η Intrakat ακολουθεί ακόμα κοντά στο +2,5% και η Κρι Κρι συνεχίζει ασταμάτητη στο +2,1% (μπήκε σήμερα με +13,3% μετά το sell-off της περασμένης Δευτέρας).

Ισχυρά ανοδικούς ρυθμούς δείχνει η Q&R με +4,3%, με τον Κλουκίνα -Λάππα στο +3,45% μετά το +5,8% χτες. Καθολική είναι η επικράτηση των αγοραστών στη συνολική εικόνα του ταμπλό, όπου 79 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι μόνο 31 πτωτικών.

Η εικόνα διεθνώς

Με ισχυρά κέρδη άνω του 1% και για τους τρεις δείκτης (Dow Jones +1,04%, S&P 500 +1,68% και Nasdaq +2,43%) υποδέχτηκε η Wall Street χτες την επιβράδυνση του πληθωρισμού στη χοντρική, αν και η προθεσμιακή αγορά συνεχίζει επιφυλακτικά σήμερα με οριακές διακυμάνσεις (+0,08%/-0,02%) εν αναμονή του γενικού πληθωρισμού (τιμές καταναλωτή - 15:30 ώρα Ελλάδας).

Ενδεικτικό του κλίματος πάντως είναι ότι ακόμα και ο φημισμένος "αρκούδος" Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley, που είχε προβλέψει εύστοχα τον Ιούλιο την διόρθωση έως 10%, δηλώνει ότι δεν βλέπει στον ορίζοντα στοιχεία bear market στην αμερικανική αγορά, αν και εκτιμά ότι το δύσκολο πλέον θα περιορίσει την ανοδική πορεία των δεικτών μέχρι τα τέλη του έτους. 

Με ανοδικές τάσεις είναι και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ο γερμανικός DAX στο +0,4%, ο γαλλικός CAC 40 στο +0,38% και ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,36%, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 στο +0,33%. Νωρίτερα σήμερα, ο Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε νέα άνοδο 0,54% και ο Kospi στη Ν. Κορέα έκλεισε στο +0,87%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε κατά 0,47% και ο SZSE Component στην ηπειρωτική Κίνα κατά 1,17%.

Χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις είναι η αγορά ομολόγων αλλά με τις αποδόσεις σε μειωμένα επίπεδα μετά τις τιμές παραγωγού των ΗΠΑ, του αμερικανικού 10ετούς στο 3,85% και του 2ετούς στο 3,94%, ενώ στην Ευρώπη ο γερμανικός τίτλος βλέπει τη δική το στο 2,11%, ο γαλλικός στο 2,96% και ο ελληνικός κινείται στο 3,245%. Τέλος, σταθεροποιητικές τάσεις δείχνει το πετρέλαιο καθώς έχει υποχωρήσει σε ένα βαθμό η ένταση στη Μέση Ανατολή. Το Brent στα 81,1 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 78,7 δολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: