27 Ιουλίου, 2024

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΟΛΑΚΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΑΚΟΜΑ

"Τι να την κάνω την αγάπη;", διερωτήθηκε ο Παύλος Πολάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής, την επομένη της διαγραφής του από τον Στέφανο Κασσελάκη.

"Διαγραφή"

Διαγραφή εντός εισαγωγικών, για την ώρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πράγματι απέπεμψε τον βουλευτή Χανίων και πολιτικό του μέντορα από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, αλλά λίγη ώρα μετά, σε συνεδρίαση με τους βουλευτές του, μάλλον τα πήρε όλα πίσω:

Τον αγαπώ, ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει κάνει φοβερή δουλειά απλώς… στη συμπεριφορά καθενός μας στη Βουλή υπάρχουν και όρια. Σημειωτέον πως δεν έχει κινηθεί διαδικασία διαγραφής του Παύλου Πολάκη από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και είναι αμφίβολο εάν θα συμβεί στο μέλλον.

"Μπαρουτοκαπνισμένα" στελέχη του κόμματος στοιχηματίζουν πως δεν πρόκειται να φτάσει ως το τέρμα ο Στέφανος Κασσελάκης το διαζύγιο με "τον άνθρωπο που τον έκανε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ", όπως αρέσκονται να υπενθυμίζουν θιασώτες του Πολάκη, οργίλα, στην ηγεσία.

Δεν είναι ευάριθμοι οι "οπαδοί" Πολάκη. Κάθε άλλο. Πάνω σε αυτούς "πάτησε" ο κ. Κασσελάκης για να βρεθεί, από το πουθενά, στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ. Στους οπαδούς Πολάκη και τη ρητορική τους, για την ακρίβεια: Ρητορική περί εξωνημένων βουλευτών και στελεχών, που επί κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευαν τον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό ήταν το εφαλτήριο για την άνοδο του κ. Κασσελάκη στον 7ο της Κουμουνδούρου, αν και λίγο μετά το αφήγημα χάλασε: Ο ίδιος κήρυξε τον πόλεμο στον προκάτοχό του, επομένως άρχισε να μη στέκει η ευπώλητη και… ωραία ιστορία περί "ριγμένου" Τσίπρα από τα ίδια τα στελέχη του.

Από κοντά και ο Παύλος Πολάκης, στα "καρφιά" για τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο οι σχέσεις δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ, ακόμη και όταν δέχθηκε σύσσωμη η Πολιτική Γραμματεία τη "συγγνώμη" του και επέστρεψε στα ψηφοδέλτια.

Λιγότερο δραματικά θεωρείται πως θα κυλήσει η νέα "διαγραφή" του αψίκορου βουλευτή. Ο ίδιος επιμένει ότι στην ψυχή είναι ΣΥΡΙΖΑ και θα αναμετρηθούν όλοι στο συνέδριο. Οι θαυμαστές του στα κοινωνικά δίκτυα τον καλούν μέχρι και να ιδρύσει δικό του κόμμα.

Έχει και ισχύ και ψήφους ο Χανιώτης βουλευτής. Αναμφίβολα. Όχι τόσες όμως όσο ο θόρυβος που κάνουν οι φίλοι του. Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές συγκέντρωσε 14.520 ψήφους και με ποσοστό 18% μετά μεγάλης δυσκολίας, και οριακά, κατάφερε να πάρει τη μία και μόνη έδρα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότερη αξία έχει η "ψυχή" ΣΥΡΙΖΑ, του νέου ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, με την οποία ταυτίζονται Πολάκης και νέο μείγμα ψηφοφόρων που πόρρω απέχουν από τους παραδοσιακούς.

Ισορροπίες

Ο Παύλος Πολάκης εδώ και καιρό δοκιμάζει τις αντοχές του Στέφανου Κασσελάκη, προκαλώντας τον. Έφτασε κοντά στη διαγραφή όταν δεν ψήφισε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και είχαν κυκλοφορήσει διαρροές από την Κουμουνδούρου τότε, ότι του είχε διαμηνύσει μέσω τρίτου προσώπου πως θα τον διαγράψει. Όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά στην Κεντρική Επιτροπή που ακολούθησε είχε δηλώσει "εάν δεν ήταν ο Πολάκης και Καπνισάκης, εγώ δεν θα ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ".

Τον καθαίρεσε απλώς από υπερτομεάρχη. Δεν διαταράχθηκαν οι σχέσεις τους σε μεγάλο βαθμό τότε, καίτοι είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα. Σε εσωκομματικό επίπεδο, πάντως, ο Παύλος Πολάκης τασσόταν σταθερά στο πλευρό του. Άσπονδοι φίλοι του Χανιώτη –ανεξάρτητου πλέον– βουλευτή, είχαν διαβλέψει τη ρηγμάτωση μεταξύ τους, αλλά για κανέναν από τους παραπάνω λόγους. Αντιθέτως, η αιτία ήταν πιο πεζή για την "ψυχή ΣΥΡΙΖΑ":

Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφάνισε προεκλογικά τον ξάδελφό του, επίσης Χανιώτη και συνεπώνυμο: Βασίλη Κασσελάκη, ο οποίος σάρωσε στις προκριματικές εκλογές, κερδίζοντας θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις ευρωεκλογικές επιδόσεις του κόμματος (και τις νέες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν νέα πτώση), μόνο εσωκομματικό "αντίπαλο" στον Παύλο Πολάκη δεν επιτρέπουν.

Ήδη, πάντως, στην κομματική ενδοχώρα είναι "μοιρασμένες" οι αντιδράσεις: Οπαδοί της… "αποπαρασίτωσης" είναι περίλυποι με τις εξελίξεις και οργισμένοι με τον πρόεδρο του κόμματος, ενώ ακόμη και πάγιοι επικριτές του, από την "Κίνηση των 87" για παράδειγμα, είναι εξόχως επιφυλακτικοί: Αφενός παραμένουν δύσπιστοι μετά το σινιάλο "αγάπης" του Στ. Κασσελάκη στον διαγραφέντα βουλευτή, αφετέρου εξηγούν πως μόλις μία εβδομάδα πριν από την υβριστική επίθεση στη συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας, που οδήγησε και στην καρατόμησή του, με αφορμή την επίθεσή του στη γραμματέα της Ν.Δ., είχαν ζητήσει την αποδοκιμασία του, η οποία δεν έγινε δεκτή.

Μήνυμα και σε άλλους (;)

Το σχέδιο Κασσελάκη για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα προσωποπαγές, ολόδικό του κόμμα, σε κάθε περίπτωση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα στρατόπεδα σε διάταξη μάχης. Το θέμα Πολάκη (και η έλευση του Αυγούστου) απορρόφησαν τους κραδασμούς της τελευταίας εσωκομματικής σύγκρουσης μετά την πρόκληση Κασσελάκη "σε όποιον δεν αρέσει φεύγει από το κόμμα, τέλος", κερδίζοντας χρόνο έως τον Σεπτέμβριο (η πρώτη ΚΕ θα γίνει στις 7-8/09).

Στέλεχος του κόμματος παρατηρούσε ωστόσο πως η "αποπομπή Πολάκη" έχει και άλλες αναγνώσεις και πιθανές απολήξεις: Εφόσον έδιωξα τον Παύλο, μπορώ να διώξω οποιονδήποτε, είναι μια από αυτές, για παράδειγμα. Στο μεταξύ, πριν από την ξαφνική εξέλιξη με τον Πολάκη, είχαν αρχίσει να κυοφορούνται και άλλα περίεργα σενάρια: όπως το "ξήλωμα" του Σωκράτη Φάμελλου από επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο κ. Κασσελάκης μάλιστα εμφανίστηκε πολύ εκνευρισμένος με τον Θεσσαλονικέα βουλευτή, για την πρότασή του να αλλάξει ημερομηνία το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην συμπέσει με του ΠΑΣΟΚ (το ζήτησαν επίσης και οι Όλγα Γεροβασίλη - Γιάννης Ραγκούσης). Θεωρείται από την Κουμουνδούρου... πιθανός δελφίνος ο κ. Φάμελλος και μάλλον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν νιώθει ιδιαίτερα ασφαλής για να ανέχεται "ζιζάνια" στην αυλή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: