27 Ιουλίου, 2024

"ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΕΙ" Ο ΗΡΑΚΛΗΣ 3 ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΚΕΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Επίσημο αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για ένταξη στον "Ηρακλή 3" "κόκκινων" δανείων, ύψους 3,68 δισ. ευρώ, υπέβαλαν χθες, Παρασκευή, οι διοικήσεις των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, "ξεκλειδώνοντας", ουσιαστικά, το μηχανισμό και για τις συστημικές τράπεζες, οι οποίες επιλέγουν την τιτλοποίηση έναντι της πώλησης για συγκεκριμένα πακέτα, υπό την αίρεση να αυξηθεί η περίμετρος των κρατικών εγγυήσεων.

Όπως τονίζουν στο Capital.gr πηγές με γνώση, η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και Thrivest που προσφάτως κυρώθηκε και από τη Βουλή επέτρεψε στις δύο τράπεζες να δρομολογήσουν τις σχετικές διαδικασίες, ολοκληρώνοντας τους φακέλους και προχωρώντας στην υποβολή των αιτημάτων προς το ΥΠΟΙΚ.

Η μεν, Attica Bank θα τιτλοποιήσει χαρτοφυλάκιο, συνολικής λογιστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ, με τις εγγυήσεις για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας να υπολογίζονται σε 750 εκατ. ευρώ και η δε, Παγκρήτια Τράπεζα το χαρτοφυλάκιο "Rhodium", μικτής λογιστικής αξίας 1,38 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η DBRS προσδιόρισε σε περίπου 800 εκατ. ευρώ τις συνολικές ζημιές από την ένταξη στον "Ηρακλή 3", οι οποίες, ωστόσο, θα καλυφθούν από την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 735 εκατ. ευρώ.

Πέραν των τιτλοποιήσεων του 5ου πόλου, το "πράσινο φως" για να ενταχθούν στον "Ηρακλή 3" έχουν ήδη λάβει και τα δύο πακέτα που είχαν ετοιμάσει Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς πριν καν τεθεί σε λειτουργία η νέα φάση του μηχανισμού. Πρόκειται για τα projects Frontier II, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους ενός δισ. ευρώ και Sunrise III, με "κόκκινα" δάνεια, ύψους 508 εκατ. ευρώ, για τα οποία οι κρατικές εγγυήσεις διαμορφώνονται συνολικά σε περίπου 500 εκατ. ευρώ (360 εκατ. ευρώ και 143 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Την ίδια στιγμή, στην… ουρά βρίσκεται και το project Solar, το διατραπεζικό project με εξασφαλισμένα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, μάλιστα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συνάψει οριστική συμφωνία με κεφάλαια που διαχειρίζεται η Waterwheel Capital Management, L.P για την πώληση του 95% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας. Οι ίδιες θα διακρατήσουν το 100% των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας και το 5% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας για σκοπούς διατήρησης κινδύνου.

Οι πωλήσεις που έγιναν… τιτλοποιήσεις

Tη λύση της τιτλοποίησης και όχι της πώλησης των χαρτοφυλακίων τους, όπως αρχικά είχαν αποφασίσει, φαίνεται πως επιλέγουν Alpha Bank και Eurobank. Συγκεκριμένα, η Alpha Bank διαθέτει στην αγορά το project Gaia, με "κόκκινα" στεγαστικά, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας, η αρχική απόφαση προέβλεπε την πώληση και όχι την τιτλοποίηση των επίμαχων δανείων.

"Τον Νοέμβριο του 2023, έπειτα από εσωτερικές εγκρίσεις, η τράπεζα εκκίνησε την πώληση περιμέτρου κυρίως στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους 400 εκατ. ευρώ (project Gaia) και συνεχίζει προς την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της συναλλαγής και μετά την παραλαβή εσωτερικών εγκρίσεων την 16.4.2024 και την 22.4.2024, κρίθηκε σκόπιμο να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της συναλλαγής με επιπρόσθετη περίμετρο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, παρόμοιων χαρακτηριστικών με την αρχική περίμετρο (δηλαδή, συνολικό χαρτοφυλάκιο 500 εκατ. ευρώ, αποτελούμενο κυρίως από στεγαστικά δάνεια)", τονίζεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:

"Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η τρέχουσα πρόθεση της τράπεζας είναι να προχωρήσει σε τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου και να προβεί σε όλα τα απαιτούμενα βήματα για την εκτέλεση και ολοκλήρωση της συναλλαγής εντός 2024". Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως κινείται και η Eurobank με το project Leon που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια (στεγαστικά, επιχειρηματικά, μικρών επιχειρήσεων, καταναλωτικά), ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ. Αν και η αρχική σκέψη ήταν το επίμαχο χαρτοφυλάκιο να πωληθεί, τις αμέσως προηγούμενες ημέρες η τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που αφορά στη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Leon. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της Eurobank, "τον Δεκέμβριο του 2023 η τράπεζα, με στόχο να επιταχύνει περαιτέρω το πλάνο μείωσης των NPE, ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης ενός μικτού χαρτοφυλακίου NPE, λογιστικής αξίας προ προβλέψεων περίπου 400 εκατ. ευρώ, συμμετέχοντας, παράλληλα, σε διαπραγματεύσεις με πιθανούς επενδυτές.

Τον Μάρτιο του 2024, η τράπεζα αναθεώρησε το στόχο πώλησης NPE και αύξησε την προαναφερθείσα περίμετρο των NPE δανείων κατά περίπου 240 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, την 31 Μαρτίου 2024 η λογιστική αξία του προς πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου ανήλθε σε 232 εκατ. ευρώ, αποτελούμενο από δάνεια και απαιτήσεις από πελάτες, λογιστικής αξίας προ προβλέψεων 638 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη απομείωσης 406 εκατ. ευρώ". Αρμόδιες πηγές, πάντως, επιβεβαιώνουν στο Capital.gr πως το Leon πλέον οδεύει προς τιτλοποίηση.

Προς αύξηση η περίμετρος του "Ηρακλή"

Την αύξηση της περιμέτρου του "Ηρακλή ΙΙΙ", ώστε να καλύψει το αυξημένο ενδιαφέρον από τις τράπεζες, αναμένεται να ζητήσει το φθινόπωρο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κυβέρνηση. Την πρόθεση, άλλωστε, είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

"Στόχος μας είναι στο προσεχές διάστημα οι ελληνικές τράπεζες, συστημικές και μη, να περιορίσουν σε πολύ χαμηλά, θα έλεγα ευρωπαϊκά επίπεδα, το ποσοστό των ‘κόκκινων’ δανείων τους. Δηλώνω δε, ότι εάν το σχετικό κονδύλι που έχει εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αρκεί, σκοπεύουμε να υποβάλουμε σχετικό πρόσθετο αίτημα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν αναμένεται το σχετικό ποσό να είναι ιδιαίτερα σημαντικό", ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο κονδύλι προσδιορίζεται στα 500 εκατ. ευρώ, γεγονός που – εφόσον επιβεβαιωθεί – ανεβάζει το ποσό των κρατικών εγγυήσεων στα 2,5 δισ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: