15 Ιουνίου, 2024

ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ

Πάνω από τα 35 ευρώ/MWh φτάνοντας ακόμη και πάνω από τα 36 ευρώ/MWh κινήθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του φυσικού αερίου στο TTF εν μέσω ανησυχιών της αγοράς για κίνδυνο διαταραχής της προσφοράς, ενόψει και της προσπάθειας για αποθεματοποίηση ποσοτήτων στις αποθήκες της ΕΕ πριν τον επόμενο χειμώνα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, η νέα άνοδος δεν οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο συμβάν ή εξέλιξη παρά αντανακλά την εύθραυστη ψυχολογία της αγοράς. Την περασμένη Πέμπτη μάλιστα οι τιμές έφτασαν στα 36,77 ευρώ/MWh που συνιστά υψηλό εξαμήνου χωρίς να υπάρχει κάποια δυσμενής εξέλιξη στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αντίθετα η νέα αύξηση φαίνεται να τροφοδοτείται από τις υψηλές τιμές του αερίου στην Ασία, οι οποίες καθορίζουν τις τάσεις συνολικά στην παγκόσμια αγορά. Άλλωστε η Ευρώπη ανταγωνίζεται τους αγοραστές από την Ασία προκειμένου να διασφαλίσει τις αναγκαίες ποσότητες για την πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων της μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο όταν και θα ξεκινήσει η επόμενη χειμερινή σεζόν.

Μάλιστα καθώς οι τιμές έχουν πάρει ανοδική τροχιά, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται επιβράδυνση στις εγχύσεις αερίου στους χώρους αποθήκευσης αερίου της ΕΕ. Πάντως τα επίπεδα πλήρωσης παραμένουν εντυπωσιακά για την εποχή και σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι αποθήκες της ΕΕ είναι γεμάτες σε ποσοστό 72,33%.

Τον περυσινό χειμώνα οι ήπιες καιρικές συνθήκες βοήθησαν πολύ στη μείωση της κατανάλωσης αερίου στην Ευρώπη και στη διατήρηση των αποθεμάτων σε υψηλά επίπεδα. Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η νέα χειμερινή περίοδος 2024-25, καθώς οι πολύ ψυχρές συνθήκες θα οδηγούσαν σε γρήγορο άδειασμα των αποθηκών και συνεχή ανάγκη ανεφοδιασμού. Πάντως τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να πετύχει και φέτος το στόχο για πληρότητα των αποθηκών στο 90% ως τον Νοέμβριο και μάλιστα είναι πολύ πιθανόν, όπως και το 2023, να το πετύχει αυτό νωρίτερα. 

Πάντως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών του φυσικού αερίου, είναι σαφές ότι το φετινό καλοκαίρι θα εκδηλωθούν – όπως συμβαίνει ήδη – πιέσεις στην αγορά ηλεκτρισμού όπου ήδη σε αρκετές αγορές οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 100 ευρώ/MWh. Το ίδιο ισχύει και για τη χώρα μας όπου ήδη οι τιμές χονδρικής στον ηλεκτρισμό καταγράφουν ανοδική τροχιά σε σχέση με το Μάιο και όπως δείχνει η προοπτική των τιμών του φυσικού αερίου η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: