09 Μαρτίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ O ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

Ο Oθωνας Ηλιόπουλος τις τελευταίες ημέρες έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα εξαιτίας του βεβαρημένου προγράμματός του και των ακαδημαϊκών καθηκόντων του. Η Κ είχε δημοσιεύσει πως φέρεται και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Χάρβαρντ, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητεί αυστηρή στεγανοποίηση ανάμεσα στις δύο ιδιότητες που κατέχει ο κ. Ηλιόπουλος, όπως κάνει και με καθηγητές εκλεγμένους στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η είσοδος ή μη του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή εξαρτάται από τους επιλαχόντες του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Δεν έχει αλλάξει η θέση του πως αυτό που επιθυμεί είναι να βρίσκεται στην κοινωνία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετηθεί στην ένατη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και πριν από αυτόν βρίσκεται η νομικός Ζωρζέττα Λάλη.

Δημοσίευμα του ethnos.gr ανέφερε πως στο τηλεφώνημα που της έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης, για το αν προτίθεται να παραιτηθεί στην περίπτωση που το ίδιο πράξουν και οι προηγούμενοι επιλαχόντες, η απάντηση ήταν αρνητική. Η Κ επικοινώνησε με την κ. Λάλη, η οποία επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη είδηση απαντώντας σε σχέση με τη συνομιλία που είχε με τον κ. Κασσελάκη:

Ο Αλέξης Τσίπρας με έβαλε στη λίστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας ως μέλος του think tank. Με τίμησε. Αν τύχει και έρθει η ώρα να τον τιμήσω και εγώ από τα έδρανα της Βουλής, θα το κάνω. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με την 8η του ψηφοδελτίου, Ζωρζέττα Λάλη, η οποία δηλώνει πως εάν έρθει η ώρα, θα τιμήσει τον Τσίπρα, που την επέλεξε, από τα έδρανα της Βουλής.

Από την Κουμουνδούρου δεν κάνουν κάποιο σχόλιο για τη συγκεκριμένη στιχομυθία, απλώς επισημαίνουν πως η κ. Λάλη δεν είναι πλέον μέλος του κόμματος. Μέσω e-mail είχε παραιτηθεί στις 10 Νοεμβρίου. Η επί χρόνια εργαζόμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε διευθυντικές θέσεις παραμένει στο χώρο της Αριστεράς, ωστόσο δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο άλλο κόμμα. Διατηρεί φιλικές σχέσεις με στελέχη της Νέας Αριστεράς.

Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τον Στέφανο Κασσελάκη; Πως δεν φτάνει πλέον μόνο η παραίτηση κάποιου από τους επιλαχόντες, αλλά θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη κίνηση ή από την Ελενα Ακρίτα ή από τον Ευάγγελο Αποστολάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός ότι δεν θα ζητούσε κάτι τέτοιο από τους δύο στενούς συνεργάτες του. Σε κάθε περίπτωση, το σίριαλ του ψηφοδελτίου Επικρατείας αναμένεται να έχει συνέχεια, όπως και οι διερευνητικές επαφές, που όπως όλα δείχνουν έχουν ξεκινήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ, φέρεται κάποια κρούση να έχει γίνει και στον Αθανάσιο Τσακρή, ο οποίος βρίσκεται στην έβδομη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Υπενθυμίζεται πως ο καθηγητής Μικροβιολογίας είναι ήδη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του νέου κόμματος του Πέτρου Κόκκαλη, Κόσμος.

Καμία επαφή δεν φέρεται να έχει υπάρξει έως τώρα με τη Νο 6 του ψηφοδελτίου Επικρατείας, πολιτικό μηχανικό Τζένη Λειβαδάρου. Από τη στιγμή που ο Οθωνας Ηλιόπουλος αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα, καθώς δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, είναι σαφές πως η πρώτη επιλαχούσα Πόπη Τσαπανίδου θα κληθεί να τοποθετηθεί για το τι θα πράξει και, αν χρειαστεί, η σκυτάλη θα περάσει στον πέμπτο στη σειρά, Μιχάλη Καλογήρου.

Ο Οθωνας Ηλιόπουλος χθες ερωτήθηκε στο Open για το συγκεκριμένο θέμα: Ο,τι είχα να πω το είπα, και ότι αυτή η ιστορία έχει τραβήξει πολύ. Οπότε λέω να προχωρήσουμε σε τίποτα σοβαρά θέματα… Θα το δείξει το μέλλον. Για την πιθανότητα να βρεθεί στη Βουλή ο κ. Κασσελάκης, η Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε στο Action 24: Η παρουσία του κ. Ηλιόπουλου κοσμεί το Κοινοβούλιο… Δεν γνωρίζω όμως τι πρόκειται ο ίδιος να αποφασίσει. Προφανώς είναι σημαντικό για έναν πρόεδρο κόμματος να βρίσκεται στη Βουλή και να ασκεί τον ρόλο του σε όλες τις πτυχές της πολιτικής ζωής εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: