Στο Συνέδριο με θέμα “ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια μετά“, το οποίο συνδιοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics έδωσε το παρών ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι “ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δημιούργησε ένα Σύνταγμα σύγχρονο από την αρχή, το οποίο ψηφίστηκε στις 7 Ιουνίου του 1975.
Σε λιγότερο από έναν χρόνο ο Καραμανλής αποκατέστησε τη Δημοκρατία, με τη σύμπραξη πολλών βέβαια και έχει ψηφίσει ένα Σύνταγμα, το οποίο είναι πια το μακροβιότερο στη συνταγματική μας ιστορία. Δεν χρειάζεται αλλαγή εκ βάθρων. Είναι ένας δείκτης πορείας για το μέλλον του τόπου και αυτό είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή”. Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο που έπαιξε ο Καραμανλής στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, εκτιμώντας ότι αυτή ήταν “η μεγάλη του απόφαση”.
“Μόνο το ΚΚΕ Εσωτερικού τον στήριζε. Όλοι οι άλλοι ήταν απέναντι, με πρώτο και προεξάρχοντα τον Ανδρέα Παπανδρέου”, υπενθύμισε. Όσο για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981 ανέφερε ότι, αν και αναμενόμενη, έφερε μια μεγάλη ανατροπή στην πολιτική σκηνή. “Τότε έκλεισαν οι τελευταίες πληγές του εμφυλίου πολέμου. Άνθρωποι που δεν είχαν δει ποτέ την εξουσία, διαχειρίστηκαν την εξουσία”, σχολίασε μεταξύ άλλων.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε μια σειρά από κρίσιμες στιγμές για την ιστορία του τόπου, όπως τις έζησε από τους διαδοχικούς πολιτικούς και θεσμικούς του ρόλους, όπως η νύχτα της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, αλλά και το δημοψήφισμα του 2015. Απαντώντας δε στην ερώτηση του Νότη Παπαδόπουλου “ποιο είναι το διακύβευμα της Δημοκρατίας σήμερα;”, υπογράμμισε ότι είναι “ο άνθρωπος, οι ελευθερίες και το Σύνταγμα”. “Όταν έγινε το δημοψήφισμα το 2015, την Κυριακή το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν ‘ή μέσα ή έξω από την Ευρώπη’. Ότι το δημοψήφισμα έγινε για να υπάρξει μεγαλύτερη δυνατότητα και στήριξη στη διαπραγμάτευση που έπρεπε να γίνε την εποχή εκείνη.
Αφού είχα και αυτή τη δήλωσή του, γιατί αλλιώς θα είχα παραιτηθεί –τότε είχαν κοπεί οι γέφυρες με την Ευρώπη, θυμηθείτε τις δηλώσεις των ηγετών της Ευρώπης, εκείνη την τραγική εβδομάδα- επικοινώνησα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στον οποίο πολλά οφείλει η Ελλάδα για να του εγγυηθώ ότι η Ελλάδα δεν θα βγει“, είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
“Κάλεσα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των δημοκρατικών δυνάμεων. Ήταν συγκλονιστική εκείνη η ημέρα. Η υπευθυνότητα των πολιτικών αρχηγών, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ. Ευχαριστώ ιδιαίτερα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, γιατί ήταν μεγάλη υπόθεση, ως αξιωματική αντιπολίτευση, να πάρει επάνω το βάρος να στηρίξει κάτι για το οποίο θα μπορούσε να ‘σταθεί στη γωνία'”, ανέφερε.
“Η μεταπολίτευση δεν είναι απλώς μια μετάβαση στη Δημοκρατία, γιατί η Δημοκρατία είναι κάτι εύθραυστο. Πολλές φορές υπονομεύεται εκ των έσω. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αγωνιστούμε για την ποιότητα της Δημοκρατίας”, κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου