28 Φεβρουαρίου, 2024

Ο Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση τα στρατιωτικά ελληνικά εργοστάσια, τα οποία εμείς θεωρούμε κρίσιμη αλυσίδα στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, να ιδιωτικοποιηθούν». Αυτό διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας ότι στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, «θα παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο νόμου το οποίο, μεταξύ άλλων, θα αφορά και την έρευνα και την τεχνολογία και την αναβίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και τη στήριξη όλων των παραγωγικών δομών».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελίας Λιακούλη, απέρριψε τις κατηγορίες της ότι «η κυβέρνηση περικόπτει τις δαπάνες για τη λειτουργία των στρατιωτικών εργοστασίων της χώρας, μειώνει τους προϋπολογισμούς και βάζει από τη πίσω πόρτα με αναθέσεις έργων στρατιωτικού υλικού, τους ιδιώτες οι οποίοι λειτουργούν ως δούρειοι ίπποι, οδηγεί σε απαξίωση και κλείσιμο τα ελληνικά στρατιωτικά εργοστάσια της χώρας».

«Ούτε προμελετημένο σχέδιο υπάρχει από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ούτε κάποια κερκόπορτα παραβιάζεται για την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών στρατιωτικών εργοστασίων. Η όποια τεχνική υποστήριξη γίνεται από ιδιώτες έχει μόνο εξαιρετικό και επικουρικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τον ρόλο των στρατιωτικών εργοστασίων.

Είναι μια διαδικασία προβλεπόμενη σε έκτακτες διαδικασίες και ο μοναδικός λόγος, πέραν της ταχύτητας, είναι ακριβώς να μην διαρραγεί το συνεχές του αξιόμαχου και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων» αντέτεινε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε:

«Σε περιπτώσεις όπου η λύση και η συντήρηση τους δεν είναι εφικτή από τα στρατιωτικά εργοστάσια, προφανώς και απαιτείται και η συνδρομή του ιδιωτικού φορέα για να διασφαλιστεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Ανατίθεται όμως μόνο επικουρικά και σε έκτακτες περιπτώσεις όπου η ανάθεση υπηρεσιών συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης τεχνικού υλικού του στρατού ξηράς δεν μπορεί, για διάφορους λόγους, να καλυφθεί από κάποιο στρατιωτικό εργοστάσιο».

Κλείνοντας, ο κ. Κεφαλογιάννης στάθηκε ιδιαίτερα «στην αύξηση της τεχνογνωσίας και πιστοποίησης της λειτουργίας τους μέσα από μνημόνια συνεργασίας με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς» ώστε, όπως είπε, «να ενισχυθεί όχι μόνο η παραγωγική τους διαδικασία αλλά και η τεχνολογική τους κατάρτιση» καθώς και «στο ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης των στελεχών και των εργαζομένων σε κέντρα εκπαίδευσης εσωτερικού και εξωτερικού, για να υπάρχει μια δια βίου μάθηση στα στελέχη αυτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: