11 Αυγούστου, 2022

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα διεθνούς αβεβαιότητας και ανησυχίας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται και αυτές σε κατάσταση κρίσης. Τα μικρά βήματα προς βελτίωση και καλυτέρευση της τρέχουσας κατάστασης συναντούν εμπόδια τα οποία αποτρέπουν οποιαδήποτε θετική εξέλιξη. Ωστόσο, ακόμα και αν αυτή είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, υπάρχουν μικρές λάμψεις φωτός που δημιουργούν ελπίδες για μελλοντική βελτίωση. Μία από αυτές είναι ο Δήμαρχος της Σμύρνης, κος. Tunç Soyer, ο οποίος μίλησε στο MoneyReview για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, για την διεθνή αβεβαιότητα και τις ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι νέοι.

Με αφορμή την συνάντηση του κου. Soyer με τον δήμαρχο Αθηνών κο. Κωνσταντίνο Μπακογιάννη, το MR ήρθε σε επαφή με τον Δήμαρχο για να συζητήσει για θέματα που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με το μέλλον τους και με πιθανές λύσεις για την βελτίωσή τους. Καθώς η διεθνής κοινότητα βιώνει μια περίοδο αβεβαιότητας και συνεχών αλλαγών, με ελπίδες για ειρήνη να απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο, είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις ανθρώπων που πιστεύουν στην αλλαγή και στην βελτίωση – ακόμα και αν αυτά χρειαστούν χρόνο για να πραγματοποιηθούν. 

Ένα από αυτά τα άτομα είναι ο κος. Soyer, ο οποίος πιστεύει βαθιά στην σημασία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και υπογραμμίζει την κεντρική θέση που οφείλουν να κατέχουν στις συζητήσεις των δύο χωρών. «Είμαστε γείτονες, οι διαφορές είναι πολύ λίγες», υπογραμμίζει, μιλώντας για την τρέχουσα κατάσταση των διμερών σχέσεων. Η διεθνής ατμόσφαιρα ανησυχίας και αστάθειας έχει υπενθυμίσει την σημασία της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ λαών, τονίζει, και οι σταθερές και ειρηνικές σχέσεις οφείλουν να είναι κανόνας για την συνύπαρξη μεταξύ λαών. Δεν είναι πολλές οι διαφορές μας, και αυτό οφείλουμε να το χρησιμοποιήσουμε ως άξονα γύρω από τον οποίο οι σχέσεις θα εξελιχθούν μελλοντικά. 

Η συνεργασία των δύο χωρών – αλλά και στων δύο πόλεων συγκεκριμένα – μπορεί να τοποθετηθεί και κάτω από την ομπρέλα του δικτύου Β40 Βαλκανικών Πόλεων. Το συγκεκριμένο δίκτυο είναι μια οργάνωση πόλεων οι οποίες βρίσκονται στα βαλκάνια και έχει ως κύριο σκοπό του την συνεργασία μεταξύ των πόλεων για την δημιουργία λύσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Η δημιουργία μηχανισμών που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της κλιματική κρίσης είναι προτεραιότητα πόλεων-μελών του δικτύου, όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Κωνσταντινούπολη, το Βελιγράδι και τα Τίρανα. Αν και η Σμύρνη δεν είναι μέλος του δικτύου, ο δήμαρχος δήλωσε μεγάλη επιθυμία για συμμετοχή στο δίκτυο και τόνισε πως η Σμύρνη συνεργάζεται ήδη με πολλές από τις πόλεις-μέλη και συμμετέχει και σε άλλα δίκτυα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση του πλανήτη. 

Καθώς συνεχίστηκε ο διάλογος, ο δήμαρχος ρωτήθηκε για την σημασία του τουρισμού και την δυναμική του ως μέσο βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών. «Ο τουρισμός φυσικά και είναι σημαντικός, αλλά έχει να κάνει με πολύ περισσότερα από την οικονομία των δύο χωρών μόνο», σημειώνει ο δήμαρχος. Καθώς και οι δύο χώρες ακμάζουν την καλοκαιρινή περίοδο, και καθώς και οι δύο είναι οικονομίες οι οποίες βασίζονται στον τουρισμό, αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως γέφυρα σύναψης θερμότερων σχέσεων και δημιουργία περισσότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο, τονίζει και ο δήμαρχος. Ο τουρισμός οφείλει να θεωρηθεί κάτι παραπάνω από ένα οικονομικό μέσο το οποίο βοηθά την συνολική ανάπτυξη κάθε χώρας – ίσως μπορεί να θεωρηθεί και μηχανισμός ο οποίος θα φέρει χώρες ξανά κοντά, που θα προτείνει λύσεις για την υποστήριξη των σχέσεων και που θα υπενθυμίσει στους λαούς τα κοινά τους στοιχεία.

Οι οικονομικές σχέσεις που θα μπορούσε να αναπτύξει η Ελλάδα και η Τουρκία βασίζονται στα κοινά χαρακτηριστικά που διαθέτουν. Και οι δύο είναι χώρες με πλούσια φυσική ομορφιά την οποία μπορούν να διαθέσουν για να προσελκύσουν τουρίστες. Εκτός αυτού, και οι δύο μοιράζονται πολλά κοινά πολιτισμικά στοιχεία, τα οποία ενώνουν αντί να απομακρύνουν. Σαφώς και πολιτικές διαφορές υπάρχουν και οι σχέσεις αντιμετωπίζουν περιόδους αναταραχής και αβεβαιότητας, αλλά το κοινό τους υπόβαθρο οφείλει να επανεξεταστεί και να προβληθεί, αν θέλουμε να κάνουμε λόγο για μια περίοδο βελτίωσης των διμερών σχέσεων. 

Τέλος, το MR προσπάθησε να φέρει τους νέους στο προσκήνιο και ρώτησε πως μπορούν οι νεότερες γενιές να συνδράμουν στην βελτίωση των σχέσεων. Συνέδρια και εκδηλώσει όπως τα Συμπόσια Νέων Ηγετών, τα οποία διοργανώνονται με την υποστήριξη του Δρ. Δημήτρη Τριανταφύλλου και του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (CIES) είναι ένα από τα παραδείγματα, αλλά σαφώς και υπάρχουν πολλά ακόμα. «Οι νέοι οφείλουν να αναγνωρίζουν στην σημασία της ειρήνης – είναι κάτι το οποίο δύσκολα κερδίζει κανείς, και πρέπει να θυμόμαστε πάντα την αξία της», σημειώνει ο κος. Soyer. Καθώς οι πολιτικές κρίσεις αυξάνονται, η συνεργασία μεταξύ χωρών μετατρέπεται σε δυσεύρετο θησαυρό και οι οικονομικές συνθήκες δυσχεραίνουν για την μεγάλη πλειοψηφία, «οι νέες γενιές οφείλουν να έρθουν κοντά και να καταφέρουν ό,τι δεν κατάφεραν οι δικές μας γενιές», υπογραμμίζει ο δήμαρχος. 

Η συνεργασία μεταξύ χωρών, και πόσο μάλλον εκείνων που έχουν τόσα κοινά μεταξύ τους, οφείλει να είναι μετατραπεί σε σημαντικό στοιχείο διεθνών σχέσεων. Σαφώς και υπάρχουν διαφορές με σημαντική βάση, αλλά τα κοινά ίσως είναι περισσότερα από τις διαφορές και ίσως αντικειμενικά να μην είναι το άλφα και το ωμέγα στις διμερείς σχέσεις. Δύο σημαντικά «μαθήματα» από την συνέντευξη αυτή είναι σαφώς η θέσω των νέων, οι οποίο οφείλουν να πάρουν τα ινία και να προσπαθήσουν και εκείνοι με την σειρά τους να θέσουν νέα πλώρη στις διμερείς σχέσεις, αλλά και η ύπαρξη στοιχείων και μέσων τα οποία μπορούν να φέρουν τις χώρες κοντά και να τις ενώσουν, αντί να τις απομακρύνουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: