23 Ιουλίου, 2022

ΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΜΟΣΧΑΣ ΛΟΓΩ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Η Αθήνα είχε προχωρήσει στην απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως έκαναν σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ. Η Ρωσία απάντησε στην Ελλάδα με το ίδιο νόμισμα, τηρώντας κατά κάποιο τρόπο και τις αναλογίες των αριθμών, ενώ αποδυνάμωσε πλήρως την πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα.

Στα τέλη Ιουνίου το ρωσικό ΥΠΕΞ κήρυξε personae non gratae οκτώ διπλωματικά στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα – επτά διπλωμάτες και μία διοικητική υπάλληλο – δίνοντας τους οκτώ μέρες διορία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Στην ανακοίνωση του σημείωνε ότι «η πλήρης ευθύνη για το γεγονός αυτό βαρύνει αποκλειστικά την Αθήνα» και κατήγγειλε «τη συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου και της ανακήρυξης ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως “personae non gratae”».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε απαντήσει με αιχμές για τον ρόλο των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ότι «δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις».

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση της Αθήνας για τις απελάσεις στις 6 Απριλίου υπογραμμιζόταν ότι οι 12 «κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963».

Δεν υπάρχουν σχόλια: