08 Απριλίου, 2022

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ

Αποχώρηση Φίλη, αμφιθυμία ΣΥΡΙΖΑ.Τι διαφορά έχει ένας τεχνοκράτης από έναν πολιτικό; Θα σας πως τι έγινε χθες στη Βουλή και θα καταλάβετε. Ο πρώτος που αντιλήφθηκε την πολιτική σημασία της τοποθέτησης του μαχητή των Αζόφ και, τρόπον τινά, έδωσε το «σύνθημα» να ξεκινήσουν οι αντιδράσεις ήταν ο Νίκος Φίλης. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ σηκώθηκε και αποχώρησε από την αίθουσα, όταν οι συνάδελφοί του παρέμειναν και απλώς δεν… χειροκρότησαν στο τέλος τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ευρισκόμενοι σε πολιτική αμφιθυμία, την ώρα που ο Φίλης ήταν ξεκάθαρος.

Αντίδραση Σαμαρά

Λίγο μετά, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εμπειρότατος ων, αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί και μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες χαρακτήρισε χωρίς περιστροφές «μέγα λάθος» την παρουσία του εκπροσώπου του Τάγματος Αζόφ στην ομιλία Ζελένσκι, δίνοντας το στίγμα και από τη δεξιά πλευρά. Ο Σαμαράς είχε το πολιτικό αισθητήριο να καταλάβει πως πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. βρέθηκαν σε αμηχανία την ώρα της ομιλίας του «Μιχαήλ», όπως συστήθηκε ο στρατιώτης του Αζόφ.

Τεχνοκράτες

Πάμε και στον τεχνοκράτη υπουργό της κυβέρνησης, ο οποίος αμέσως μετά την ομιλία, ερωτηθείς από έμπειρο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας πώς έγινε αυτό το φάουλ, απάντησε «ποιο φάουλ», δείχνοντας να μην έχει αντιληφθεί σε πρώτο χρόνο τον αντίκτυπο που θα δημιουργούσε η παρουσία του μαχητή του Αζόφ. Με την απάντηση που έδωσε, ωστόσο, έδειξε πως η πολιτική είναι μια τέχνη δύσκολη.

Ενδιαφέρον Γερμανών

Στο Βερολίνο σε ταξίδι-αστραπή βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλ. Πατέλης. Μεταξύ άλλων, είχε συνάντηση με τον Γ. Κούκις, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής στην καγκελαρία. Στα ενδιαφέροντα που έμαθα για τη συνάντηση είναι πως οι Γερμανοί έχουν αρχίσει και βλέπουν σιγά σιγά θετικά την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, και μάλιστα ο Κούκις ρωτούσε λεπτομέρειες τον σύμβουλο του πρωθυπουργού.

Κλείνει τα σενάρια

Μια επίσκεψη στην Ηλεία και μια ομιλία στην τοπική οργάνωση της Ν.Δ. πυροδότησε σενάρια για επικείμενη υποψηφιότητα του Θ. Σκυλακάκη στον νομό, ειδικά από τη στιγμή που «ανοίγει» μία θέση, αφού ο Κ. Τζαβάρας έχει ανακοινώσει πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Μαθαίνω πως τα σενάρια διαψεύδει μετ’ επιτάσεως ο ίδιος ο αν. υπουργός και δεν αποκλείεται να το κάνει και δημοσίως στην Ηλεία. Οπως σας έχω ξαναγράψει, το πιθανότερο αυτήν τη στιγμή σενάριο για τον κ. Σκυλακάκη είναι το Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: