14 Απριλίου, 2022

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΛΕΕΙ Ο ΜΑΚΡΟΝ ΕΙΝΑΙ «ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»

 

Σκληρή μέχρι και την τελευταία ημέρα αναμένεται η μάχη για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με τους δύο μονομάχους – τον απερχόμενο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν- να κινούνται σε πυρετώδεις ρυθμούς. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεν ένα προβάδισμα στον Μακρόν, αλλά η μικρή διαφορά που καταγράφουν αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο Μακρόν ήδη έχει πολλαπλασιάσει τις δημόσιες ομιλίες και εμφανίσεις του, κυρίως σε περιοχές όπου δεν τα πήγε και τόσο καλά και επιχειρεί να παρουσιάσει τον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου ως «δημοψήφισμα για την Ευρώπη».

«Αυτή η εκλογή είναι επίσης ένα δημοψήφισμα για την Ευρώπη. Η υποψήφια της Ακρας Δεξιάς προτείνει ένα εθνικιστικό πρόγραμμα, το οποίο δεν έχει σχέση με τον πατριωτισμό», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια μεγάλης προεκλογικής συγκέντρωσης στο Στρασβούργο, και επανέλαβε τη φράση του Φρανσουά Μιτεράν στο Ευρωκοινοβούλιο, το 1995:

«Ο εθνικισμός σημαίνει πόλεμο». Τα λόγια του ξεσήκωσαν το ακροατήριο στο Στρασβούργο, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ρωσικός στρατός ισοπεδώνει τη χώρα. «Επομένως», συνέχισε ο Μακρόν «μπορεί να διαφωνούμε, να έχουμε διαφορές, αλλά το ευρωπαϊκό όραμα που έχουμε σήμερα πρέπει να το υπερασπιστούμε», καταχειροκροτούμενος. Στόχος του Μακρόν είναι οι 7,7 εκατομμύρια ψήφοι του Ζακ Λικ Μελανσόν (του υποψηφίου της Αριστεράς), οι οποίοι θα κρίνουν εν πολλοίς το εκλογικό αποτέλεσμα της 24ης Απριλίου. 

Οι υποστηρικτές του Μακρόν είναι πεπεισμένοι ότι θα κατορθώσουν να προσελκύσουν τους περισσότερους από αυτούς τους ψηφοφόρους, νέους, διαμένοντες στα αστικά κέντρα κατά πλειοψηφία, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το σοσιαλιστικό ρεύμα, αλλά ψήφισαν ριζοσπαστική αριστερά.

Από την πλευρά της, η υποψήφια του ακροδεξιού κόμματος «Εθνική Συσπείρωση», Μαρίν Λεπέν, κατήγγειλε τις «επιθέσεις στη δημοκρατία» του υποψηφίου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, βάζοντας φωτιά με τις δικές της προτάσεις.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η άσκηση της διακυβέρνησης», η Μαρίν Λεπέν παρουσίασε τις προτάσεις της για αλλαγές του Συντάγματος και έκανε λόγο για «δημοψηφική επανάσταση». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε δημοψήφισμα για τα επιδόματα στους μετανάστες, κάνοντας λόγο για «εθνική προτίμηση στους Γάλλους».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο κανάλι «France 2», απέρριψε κάθε ιδέα να κυβερνηθεί η Γαλλία μέσω δημοψηφισμάτων. «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας με απευθείας δημοψήφισμα. 

Οταν η κυρία Λεπέν λέει ότι θα αλλάξει το Σύνταγμα χωρίς να σεβαστεί τους κανόνες, ότι θα κάνει δημοψήφισμα παρότι το Σύνταγμα το απαγορεύει, αυτό είναι καθαρή τρέλα!», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Οταν υπάρχει Σύνταγμα, οι κανόνες γίνονται σεβαστοί, αυτό σημαίνει ότι με το άλλοθι της λαϊκής ψήφου θα αψηφήσουμε τους νόμους».

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας αυταρχικής παρέκκλισης. Είναι η συνταγή που συνίσταται στο να αλλάξουμε το Σύνταγμα κατά βούληση, με το άλλοθι ότι θα ερωτηθεί ο λαός, ή να λέμε ότι θα ξανασκεφτούμε την θανατική ποινή», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, καταγγέλλοντας την συνυποψήφιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: