13 Απριλίου, 2022

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ «ΤΟΛΜΗΡΩΝ» ΜΟΕ

Προσηλωμένος στη συνέχιση της στήριξης προς τις δύο πλευρές στην προσπάθεια για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό παραμένει ο ΟΗΕ, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, Μιροσλάβ Γιέτζια, στέλνοντας παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα (προς την τουρκική πλευρά) κατά των μονομερών ενεργειών.

Οι δηλώσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ έγιναν ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που κράτησε περισσότερο από μία ώρα. Ο Μιροσλάβ Γιέτζια, είχε ακολούθως προγραμματισμένη συνάντηση και με τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «ειλικρινή, πολύ ανοικτή και εποικοδομητική».

Τόνισε ότι επαναλαμβάνει τη δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον για επιδίωξη λύσης και ότι πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν αυτές τις προσπάθειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλυσε στον Μιροσλάβ Γιέτζια την πρότασή του για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και ζήτησε για μια ακόμη φορά τον διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να επαναρχίσει η διαδικασία στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό.

Η Λευκωσία εκτιμά πως το διεθνές περιβάλλον δεν είναι αρνητικό προκειμένου να γίνουν κινήσεις στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι η προσοχή τόσο των Ηνωμένων Εθνών, όσο και αυτών που εμπλέκονται στις προσπάθειες λύσης του προβλήματος είναι αυτή την περίοδο στραμμένη την προσοχή τους στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μ. Πελεκάνου, κατά συζήτηση που είχε με τον κ. Μιροσλάβ Γιέτζια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε την ετοιμότητα της πλευράς μας για συνέχιση των προσπαθειών με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και επανέλαβε την πρότασή του για υιοθέτηση «τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», τα οποία θα συμβάλουν στον στόχο της επανεκκίνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας ενώ ταυτόχρονα θα αποφέρουν αμοιβαία οφέλη στις δυο κοινότητες.

Στη συνάντηση, όπως αναφέρει ο Εκπρόσωπος, συζητήθηκε εκτενώς η εκκρεμότητα που παραμένει όσον αφορά το διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος θα συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη και θα οδηγήσει εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να τερματιστούν οι οποιεσδήποτε έκνομες ενέργειες τόσο στη θαλασσιά περιοχή όσο και στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Τον κ. Γιέτζια συνόδευε ο Τσαρλς Aνιντόχο, ανώτερο στέλεχος πολιτικών υποθέσεων και υπεύθυνος Κυπριακού στην έδρα των ΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου ήταν μια απόφαση που είχε λάβει ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και μάλιστα υπήρξε συμφωνία στην τριμερή συνάντηση (με Αναστασιάδη-Τατάρ) της Νέας Υόρκης τον περασμένο Σεπτέμβρη αλλά ναυάγησε λόγω της μετέπειτα υπαναχώρησης της τουρκικής πλευράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: