11 Απριλίου, 2022

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου θα δοθεί και τον Μάιο. Εξετάζεται η αύξηση του ποσού για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Εισηγήσεις για την παροχή έκτακτου επιδόματος ενοικίου σε ευάλωτα νοικοκυριά και τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα για τρεις μήνες. 

Nέα μέτρα -προσωρινού χαρακτήρα και εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων- εξετάζει να λάβει η κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται από την ακρίβεια, τα οποία, ανάλογα με τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, θα εφαρμοστούν από τον Μάιο και μετά. Στο τραπέζι βρίσκονται εισηγήσεις για παροχή ενός έκτακτου επιδόματος ενοικίου με συγκεκριμένα κριτήρια σε ευπαθείς κατηγορίες ανάλογα με την εξέλιξη του πολέμου και τις δημοσιονομικές δυνατότητες τον προσεχή Ιούνιο.

Με όλα τα δεδομένα να δείχνουν πως μπαίνουμε σε μια περίοδο που δεν θα έχει ημερομηνία λήξης όχι μόνο στα γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά και στα οικονομικά και στα ενεργειακά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στις νέες συνθήκες. Με την ενεργειακή κρίση να είναι ο κυριότερος αντίπαλος, το κυβερνητικό στρατόπεδο κινείται με διπλή στόχευση για την περαιτέρω απεξάρτηση από τη Ρωσία, δηλαδή με κινήσεις που είναι τόσο μακροπρόθεσμες όσο και βραχυπρόθεσμες.

Επιταχύνονται τα προγράμματα επιδοτήσεων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ως ανάχωμα στις παρενέργειες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή μια σειρά από προγράμματα, ώστε να καλυφθεί ο ετήσιος στόχος, που ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: