13 Απριλίου, 2022

ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Η Ρωσία θα κατορθώσει να επιβιώσει ακόμα κι αν παύσει να εξάγει φυσικό αέριο και πετρέλαιο προς την Ευρώπη. Τα αποθέματά της, που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, οι υψηλότερες τιμές «μαύρου χρυσού» και ένας καλοκουρδισμένος μηχανισμός προπαγάνδας θα αμβλύνουν τους κραδασμούς.

Κι αυτό καθιστά ακόμα πιο αληθοφανείς τις απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ηπειρο. Με αυτή την προοπτική, δηλαδή ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, είτε αποφασιστεί εκ μέρους της Ρωσίας είτε επιβληθεί από την Ευρώπη στον Πούτιν, η εικόνα παραπέμπει σε οικονομικό θάνατο της χώρας.

Ηδη η οικονομία της Ρωσίας εκτιμάται πως θα συρρικνωθεί έως και 15% το τρέχον έτος κυρίως εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης. Παρά ταύτα, ο προϋπολογισμός του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποδειχθεί αρκετά ανθεκτικός. Κρατικά έσοδα σχεδόν 9 τρισ. ρουβλίων ή 125 δισ. δολαρίων προέρχονται από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου με στοιχεία του 2021.

Η ευρωπαϊκή αγορά αντιστοιχεί, με κριτήριο την αξία τους, σε σχεδόν 40% των εξαγωγών αυτών, όπερ σημαίνει ότι με ένα εμπάργκο θα πληγούν έσοδα έως και 50 δισ. δολαρίων, ήτοι το 15% των περυσινών. Τότε ο προϋπολογισμός εμφάνισε πλεόνασμα της τάξεως των 7 δισ. δολαρίων.Η υψηλή τιμή πετρελαίου μπορεί να καλύψει τις απώλειες εσόδων από ενδεχόμενη διακοπή εξαγωγών φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση οι υψηλές τιμές του «μαύρου χρυσού» θα λειτουργήσουν βοηθητικά. Παρά το γεγονός ότι μια έλλειψη αγωγών καθιστά δυσχερέστερη την ανακατεύθυνση του φυσικού αερίου, το πετρέλαιο μπορεί να διοχετευθεί σε άλλους παραλήπτες. Εν τω μεταξύ, το ίδιο το αργό και τα πετρελαιοειδή αντιστοιχούν στο 75% των ενεργειακών εξαγωγών της Ρωσίας με γνώμονα την αξία τους. Κατά το παρελθόν έτος ο μέσος όρος στις τιμές του «μαύρου χρυσού» ήταν στα περίπου 71 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα το εμπόρευμα τελεί υπό διαπραγμάτευση κοντά στα 100 δολάρια.

Κι αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία έχει το περιθώριο να μειώσει τις εξαγωγές της κατά ένα τρίτο περίπου και να μην υποστεί απώλειες εσόδων. Και οι τιμές ενδεχομένως, εάν υπάρξει εμπάργκο, να ενισχυθούν περαιτέρω εξαλείφοντας την όποια έκπτωση υποχρεωθεί να προσφέρει στους αγοραστές η Μόσχα. Φυσικά, μια εκτιμώμενη κάμψη του ΑΕΠ κατά 15% φέτος επίσης θα περικόψει τα έσοδα και θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Αλλά η πολεμική προπαγάνδα του Βλαντιμίρ Πούτιν θα βοηθήσει.

Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης για να προετοιμάσουν τον πληθυσμό για δύσκολες ημέρες, επιτρέποντάς του να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, όπως τα 20 δισ. δολάρια που δαπάνησε στη δημόσια υγεία πέρυσι, ενώ παράλληλα θα ενισχύει τον αμυντικό προϋπολογισμό των 49 δισ. δολαρίων. Ο Ρώσος πρόεδρος, τέλος, έχει τη δυνατότητα να αφήσει το ρούβλι να υποτιμηθεί περαιτέρω, κάτι που θα διογκώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: