23 Απριλίου, 2022

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΦΘΗΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

 

Τρόπους για φθηνά σπίτια για όλους αναζητεί η κυβέρνηση, καθώς το στεγαστικό κόστος αποδεικνύεται ένα από τα σημαντικά προβλήματα στα οποία βρίσκονται σήμερα οι Έλληνες.  Είναι ενδεικτικό ότι με βάση έρευνα της Eurostat για το έτος 2019, το 62,1% των ενοικιαστών στη χώρα μας δαπανούσαν άνω του 50% του εισοδήματός τους για το κόστος στέγασης.

Το αντίστοιχο ποσοστό ενοικιαστών στη Ρουμανία ήταν 29,4%,στην Ισπανία 26,2%,στη Βουλγαρία 24,2%, στη Πορτογαλία 14,5%, στην Γερμανία 10%, στη Γαλλία 8,6% και στη Κύπρο μόλις 4,4%. Σήμερα σε πολλές περιπτώσεις οι ενοικιαστές δαπανούν ακόμη και έναν ολόκληρο μισθό για τις βασικές ανάγκες αυτές, στέγασης και ενεργειακής κάλυψης. 

Το κόστος στέγασης με βάση την ΕΛΣΤΑΤ τον περασμένο μήνα κατέγραψε ετήσια αύξηση 29,9% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, είδη επισκευής και συντήρησης. Η όλη κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από τις νέες αυξήσεις σε ενοίκια, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες μπορούν ή ζητούν αυξήσεις στη βάση του πληθωρισμού. 

Σε εφαρμογή θέτει ξανά η κυβέρνηση τη στεγαστική κοινωνική πολιτική για νέα ζευγάρια, χαμηλόμισθους και άνεργους με τη χορήγηση φθηνών έως και άτοκων δανείων για την ανέγερση ή την αγορά κατοικιών. Ο "νέος ΟΑΕΔ" στο πλαίσιο της στεγαστικής του πολιτικής θα ενεργοποιήσει και την κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση-ενοικίαση κατοικιών με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). 

Όπως προκύπτει από το σχετικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, ο ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), θα παρέχει μεταξύ άλλων και φθηνά σπίτια σε νέα ζευγάρια, μισθωτούς, ανέργους αλλά και νέους, δάνεια και επιδότηση ενοικίου.

Ήδη ο ΟΑΕΔ θα σχεδιάζει εναλλακτικές πολιτικές στέγασης, ενώ βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου θα ενεργοποιήσει και την κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση-ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), την επιδότηση ενοικίου καθώς και την επιχορήγηση για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενα δάνεια.

Συγκεκριμένα, εισάγονται ρυθμίσεις που διευκολύνουν τόσο την απόκτηση/ανέγερση ακινήτων που θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζόμενων, ανέργων και των οικογενειών τους, όσο και την αξιοποίηση της περιουσίας του νέου ΟΑΕΔ - ΔΥΠΑ, για την αύξηση των εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, επεκτείνονται οι αρμοδιότητες της ΔΥΠΑ, έτσι ώστε πέρα από την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του εργατικού δυναμικού, να μπορεί η ΔΥΠΑ να ασχοληθεί και με τις στεγαστικές ανάγκες των νέων, μέσω της χορήγησης παροχών και της υλοποίησης σχετικών προγραμμάτων.

Οι τιμές των νέων διαμερισμάτων το 2021, για τέταρτη συνεχή χρονιά, κατέγραψαν αύξηση κατά 7,1% (4,5% το 2020), σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.  Οι υψηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης στις τιμές διαμερισμάτων καταγράφηκαν στην Αθήνα (9,1%) και στη Θεσσαλονίκη (6,9%), ενώ αρκετά ηπιότεροι ήταν οι ρυθμοί αύξησης στις άλλες μεγάλες πόλεις και στις λοιπές ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας (5,4% και 4,6% αντίστοιχα).

Η δεκαετής, πάντως, κρίση στη συνέχεια η πανδημία και πλέον η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους συνετέλεσαν σημαντικά στην επιβράδυνση της ιδιωτικής κατασκευαστικής δραστηριότητας. Με αποτέλεσμα οι τιμές να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα καθώς παρατηρείται έλλειψη νέου αποθέματος κατοικιών. 

Σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank οι συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία αναμένονται μέσω της ενδεχόμενης αναβολής υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων και άμεσων ξένων επενδύσεων, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί, εξέλιξη που συμπιέζει μεσοπρόθεσμα την προσφορά κατοικιών.

Ο βαθμός στον οποίο ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει την ελληνική αγορά ακινήτων θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τη διάρκειά του. Οι πληθωριστικές πιέσεις που συνδέονται με τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν ήδη αυξήσει το κόστος των επιχειρήσεων του τομέα των κατασκευών και αναμένεται να συμπιέσουν τα κέρδη τους, ενώ ενδέχεται μέρος του αυξημένου κόστους να μετακυληθεί στις τιμές των νέων κατοικιών.

Από την άλλη πλευρά,  η άνοδος του επιπέδου τιμών, παράλληλα με την κατάργηση των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, που αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες συσσώρευσης των καταθέσεων, μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των αποταμιεύσεων, για την κάλυψη του αυξημένου κόστους διαβίωσης και των καταναλωτικών αναγκών. Γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά την αγορά ακινήτων και τη δυνατότητα των πολιτών να αποκτήσουν τη δική τους στέγη. 

Αυξήσεις της τάξεως του 20% με 30% στα ενοίκια καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, κατά μέσον όρο την τελευταία τριετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%-15%. Το 2021, η αύξηση των ενοικίων εκτιμάται ότι κυμάνθηκε από 3% έως 7%.

Έτσι σήμερα στην Κυψέλη 80 τετραγωνικών μέτρων και κατασκευής 2006 η τιμή μίσθωσης του ανέρχεται στα 560 ευρώ (από 480 ευρώ το 2019), ενώ η τιμή ενός διαμερίσματος 60 τετραγωνικών (κατασκευής του 2010) στο Παγκράτι ανέρχεται στα 700 ευρώ τον μήνα από 520 ευρώ το 2019.

Επίσης στα Σεπόλια η τιμή μίσθωσης ενός διαμερίσματος 80 τετραγωνικών μέτρων, κατασκευής του 2006, ανέρχεται στα 530 ευρώ. Στο Γαλάτσι η τιμή μίσθωσης για ένα διαμέρισμα 90 τ.μ., κατασκευής 2006, ανέρχεται στα 660 ευρώ (από 450 ευρώ το 2019). Στην Καισαριανή για ένα διαμέρισμα 65 τ.μ. κατασκευής του 2000 η τιμή μίσθωσης διαμορφώνεται στα 660 ευρώ (από 530 ευρώ το 2019), ενώ στο Ζωγράφου ένα διαμέρισμα 55 τετραγωνικών του 2010, μισθώνεται προς 550 ευρώ τον μήνα.

Στη Ραφήνα ένα διαμέρισμα 65 τ.μ. κατασκευής του 2004 μισθώνεται προς 550 ευρώ τον μήνα (από 400 ευρώ τον μήνα το 2019). Επίσης στον Κορυδαλλό, η τιμή μίσθωσης για ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. φτάνει τα 540 ευρώ τον μήνα (από 450 ευρώ το 2019). Στα 650 ευρώ τον μήνα έχουν ανέβει οι τιμές μίσθωσης για ένα διαμέρισμα 90 τετραγωνικών στην Παιανία, κατασκευής του 2014 (από 460 ευρώ τον μήνα το 2019).

Δεν υπάρχουν σχόλια: