15 Απριλίου, 2022

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΗΣ ATTICA BANK

Τα ζητήματα που ανέκυψαν στην Atticabank, την οποία και σας μεταφέρει όσο πιο συνοπτικά μπορεί, γιατί το κουβάρι είναι πολύ μπερδεμένο. Κατ΄ αρχήν, το πρόβλημα: Η άσκηση δέουσας επιμέλειας στην Atticabank αφορά το ενήμερο χαρτοφυλάκιο. Το πρόβλημα αφορά τις τιτλοποιήσεις όπου οι μέτοχοι μπήκαν με κλειστά μάτια, βασιζόμενοι στην εκτίμηση της Deloitte ότι θα χρειαστούν 240 εκατ.

Την ακριβή μέτρηση για το μέγεθος της τρύπας θα έχει η DBRS που αξιολογεί τα χαρτοφυλάκια των τιτλοποιήσεων, εργασία που θεωρητικά θα τελείωνε 31/1/22. Στα μέσα Μαρτίου αποκαλύφθηκε ότι στην DBRS δεν είχαν δοθεί πλήρη στοιχεία από όλες τις τιτλοποιήσεις. Κάτι που έγινε τώρα και ο οίκος αξιολόγησης (τρέχοντας) θα έχει τεκμηριωμένο πόρισμα στα μέσα Ιουνίου.

Το ΤΧΣ από την πλευρά του πρέπει, βάσει νόμου, να είναι απολύτως εξασφαλισμένο ότι θα πάρει τουλάχιστον τα χρήματα (δηλαδή, τα δικά μας) που έβαλε / θα βάλει στην τράπεζα. Αυτό επιβάλλεται από το άρθρο 8 του νόμου για το Ταμείο και αποτελεί νομική υποχρέωση που επιβλήθηκε (και σωστά) τον Μάρτιο 2021 επί υπουργίας Γ. Ζαβού, ώστε το ΤΧΣ να μη ρίχνει χρήματα σε βαρέλια χωρίς πάτο. Η τροποποίηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας έγινε τότε με στόχο να επιτραπεί στο Ταμείο να συμμετάσχει στην αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι εκτιμήσεις των συμβούλων γίνονται σε άλλη βάση και τα νούμερα (των κεφαλαίων που απαιτούν οι τιτλοποιήσεις) διαφοροποιήθηκαν από την εκτίμηση της Deloitte. Άρα, πιθανότατα μιλάμε για ένα νούμερο άνω των 240 εκατ. που χρειάζεται για να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης. Ο CEO της τράπεζας Μ. Ανδρεάδης και οι λοιποί της ομάδας, κάνουν καλά και αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Από το πλάνο των 26 στόχων που τέθηκαν, σε επτά εβδομάδες ολοκληρώθηκαν οι 8, οι 15 είναι σε εξέλιξη (με 8 από αυτούς να είναι ολοκληρωμένοι άνω του 50%) ενώ 3 είναι στο χρονοδιάγραμμα για β’ τρίμηνο 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια: