11 Απριλίου, 2022

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΤΟ 2023

H κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν λάβει τις πολιτικές τους αποφάσεις: πρώτον, τα νοικοκυριά δεν θα μείνουν φέτος χωρίς στήριξη τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα «κρατούν» οι πολύ υψηλές τιμές ειδικά στην ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και αν αυτό φέρει το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας πάνω από το 2,5 - 3% ή πάνω από τα 5,5 - 6 δισ. ευρώ. Για να αποφευχθεί μάλιστα αυτό το ενδεχόμενο, θα επιχειρηθεί να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση έως το τέλος Μαΐου οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής.

Αν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή λύση - ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για να χρηματοδοτηθούν μέτρα στήριξης και τουλάχιστον να μην χρειαστεί οι χώρες μέλη να βγουν στις αγορές για να δανειστούν προκειμένου να τα χρηματοδοτήσουν - η απόφαση ότι θα χρησιμοποιηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για να μην μείνουν ακάλυπτοι οι καταναλωτές είναι δεδομένη. Ποια είναι η δεύτερη πολιτική απόφαση; 

Ότι σε κάθε περίπτωση - και εφόσον φυσικά οι συνθήκες με τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση δεν οδηγήσουν τα πράγματα σε εκτροχιασμό - θα επιχειρηθεί από το 2023 η χώρα να γυρίσει σε έστω και μικρά πρωτογενή πλεονάσματα. Οι δύο αυτές αποφάσεις αποτυπώνουν και το σημείο στο οποίο θέλει να ισορροπήσει η κυβέρνηση πολιτικά. 

Από τη μία «μιλάει» στην κοινωνία και λέει ότι ειδικά για το πολύ μεγάλο πρόβλημα των επόμενων μηνών - αυτό πρακτικά είναι το ηλεκτρικό ρεύμα - θα βάλει «πλάτη».  Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν δεν φτάσουν τα χρήματα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου γίνεται αυτή τη στιγμή όλη η στήριξη, θα αντληθούν πρόσθετοι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Πόσοι θα είναι αυτοί οι πόροι δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει - μετά και την αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού με την τροπολογία της Παρασκευής ένα μαξιλάρι της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Αν χρειαστούν περισσότερα χρήματα, θα υπάρξει και δεύτερη τροπολογία για αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτά τα χρήματα; Δύο είναι οι εναλλακτικές: Ή θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος ή θα μειωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα

Για να δανειστούμε αυτά τα χρήματα, επίσης υπάρχουν δύο εναλλακτικές. Ή θα γίνουν νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων - κάτι που εγείρει προβληματισμό καθώς οι αποδόσεις ανεβαίνουν και το χρήμα γίνεται ακριβότερο - ή θα αξιοποιηθεί το πλαίσιο που συζητάει ήδη η ΕΕ για χρήση αδιάθετων δανείων. Αυτό σημαίνει φθηνότερο χρήμα και εξασφάλιση χρόνου ώστε οι επόμενες εκδόσεις ομολόγων να γίνουν όταν θα έχουν ηρεμήσει οι αγορές.

Εκτός όμως από το εσωτερικό η κυβέρνηση θα μιλήσει και στο εξωτερικό. Το μήνυμα θα σταλεί και σήμερα στους επενδυτές καθώς ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι στις ΗΠΑ για το συνέδριο της Capital Link και στις 30 Απριλίου με την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου. Τι θα πούμε στις αγορές: ότι από το 2023 θα γυρίσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα έστω και με το ισχνό 0,8-1%. Αυτό για να πιστέψουν οι αγορές ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση στην Ελλάδα να σταλεί ο προϋπολογισμός στα βράχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: