09 Απριλίου, 2022

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: – «ΞΕΠΑΓΩΝΟΥΝ» ΑΠΟ ΤΟ 2023

Την ώρα που αναμένεται η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, σειρά παίρνουν όπως φαίνεται και οι συντάξεις με χρονικό ορίζοντα το 2023, όπως ανέφερε  ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου. Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Σχετικά με το «ξεπάγωμα» των συντάξεων ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε πως «θα προχωρήσει».

«Αυτό είναι κάτι σημαντικό, -ας μην γελιόμαστε- στους χαμηλοσυνταξιούχους υπήρχε πρόβλημα και γι’ αυτό δώσαμε και έκτακτο βοήθημα». Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε  παλαιότερη συνέντευξη του είχε αναφέρει πως «δεν θα μείνουν για πάντα παγωμένες οι συντάξεις, είναι δεδομένο αυτό». 

Όπως φαίνεται, δεν είμαστε και τόσο μακριά στις αυξήσεις των συντάξεων ακόμα και εάν φαντάζει και φάνταζε ως επιστημονική φαντασία πριν από λίγα χρόνια. Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου και με τροπολογία του 2017, το συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αυξάνεται από την 1.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των  υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η αύξηση θα γίνεται με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. 

Βέβαια, η όποια αύξηση δεν θα είναι πραγματική για όλους καθώς για πολλούς θα είναι λογιστική, λόγω της προσωπικής διαφοράς. Παρόλα αυτά εάν δεν καταργηθεί τελικά η όποια πρόβλεψη για αυξήσεις στις συντάξεις, οι ετήσιες αυξήσεις λόγω της τροχιάς ανάπτυξης που μπορεί να μπει η ελληνική οικονομία -ειδικά εάν το τέλος του πολέμου δεν είναι μακριά- μπορούν να οδηγήσουν σύντομα σε πραγματικές αυξήσεις στο σύνολο των συνταξιούχων. 

Ωστόσο, παρά τις όποιες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα, το δημογραφικό πρόβλημα συνεχίζει να πιέζει ασφυκτικά το ασφαλιστικό σύστημα και απειλεί να ακυρώσει τις όποιες αναπροσαρμογές. Είναι γεγονός ότι η δημογραφική γήρανση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το ασφαλιστικό σύστημα των περισσότερων δυτικών οικονομιών -τουλάχιστον αυτών που βασίζονται κυρίως σε διανεμητικά συστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: