Η κατάθεση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Εργασίας για τον ΟΑΕΔ ξεκλειδώνει δύο νέα πιλοτικά προγράμματα παθητικής πολιτικής για τους ανέργους. Όπως είχε αποκαλύψει από τον Σεπτέμβριο το Money Review, θα υπάρξουν δύο πιλοτικά προγράμματα μέσω των οποίων οι άνεργοι θα λαμβάνουν μεγαλύτερο επίδομα για κάποιους μήνες.
Η μεταρρύθμιση που προβλέπει αύξηση στα επιδόματα ανεργίας αρχικά θα είναι πιλοτική καθώς δεν θα μπορούσαν να γίνουν ολοκληρωτικά τόσο ριζικές αλλαγές. Μετά την πιλοτική εφαρμογή και μετά την μελέτη των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος, θα μπορέσει να υπάρξει ένα ενιαίο καινούργιο σύστημα για τα επιδόματα ανεργίας.Σύμφωνα λοιπόν με τον
σχεδιασμό αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να αρχίσουν δύο πιλοτικά έργα
για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης ανεργίας που θα αφορούν 30.000
ανέργους. Το επίδομα ανεργίας σε ένα από τα προγράμματα, θα
συνδέεται με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου πριν από την απόλυση του και θα
είναι κλιμακωτό.
Η βασική προϋπόθεση που θα πρέπει να τηρείται για να πληρωθεί ο εργαζόμενος είναι ο άνεργος να αναζητά ενεργά εργασία ή να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης. Το πρώτο πρόγραμμα θα ακολουθήσει όπως φαίνεται το οριστικό πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη. Αναλυτικά η πρόταση της επιτροπής ήταν να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του και κατά βάση να χορηγείται επί ένα 6μηνο. Η σκέψη είναι το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου.
Σύμφωνα με την πρόταση, το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ αλλά η μέγιστη διάρκεια του αυξημένου επιδόματος θα πρέπει να είναι μόνο για έξι μήνες ενώ το κατώτερο επίπεδο του επιδόματος δεν θα μπορεί να πέφτει κάτω από τα 403 ευρώ, όπως αναφέρεται και μέσα στο νομοσχέδιο. Το δεύτερο πρόγραμμα το οποίο θα αφορά μακροχρόνια άνεργους θα προβλέπει αύξηση του επιδόματος σταδιακά εντός 12 μηνών, από τα 200 ευρώ που είναι σήμερα στα 325 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου