07 Φεβρουαρίου, 2022

ΤΑ ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΑ ΜΟΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

Στην Ουάσιγκτον υπάρχει ένα καλό κλίμα αυτή την εποχή για τα εθνικά μας θέματα αλλά όχι και προθυμία από πλευράς Αμερικανών να πιέσουν για περισσότερα, όσον αφορά την επίλυση προβλημάτων, όπως είναι για παράδειγμα το Κυπριακό. Το μήνυμα που δόθηκε στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη κατά τις πρόσφατες συναντήσεις και επαφές που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα ήταν τέτοιο που δεν διαφοροποιεί ουσιαστικά τις αμερικανικές θέσεις, έτσι όπως τις γνωρίζουμε. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε τον Κύπριο ομόλογό του στη συνάντηση που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι Αμερικανοί παραμένουν δεσμευμένοι για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κυπρίων, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις συμφωνίες που έγιναν από τα εμπλεκόμενα μέρη στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Είναι μια δέσμευση που απαντά και στην τελευταία τουρκική εκτροπή για λύση δύο κρατών και αυτό είναι θετικό.

Συζητήθηκε επίσης και η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που προνοεί συγκεκριμένα άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου για τους νόμιμους κατοίκους της υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και παράλληλα να αναγνωριστεί για τη διεξαγωγή διεθνών πτήσεων το αεροδρόμιο της Τύμπου, το οποίο θα λειτουργεί επίσης υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόταση για ΜΟΕ δεν είναι όμως άγνωστη για τους Αμερικανούς οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι που πλάσαραν την ιδέα, επί αντιπροεδρίας, μάλιστα, του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν. Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη, να θυμίσουμε ότι ο κ. Μπάιντεν είχε ταξιδέψει στην Κύπρο τον Μάιο του 2014 και στις συναντήσεις που είχε με τις δύο πλευρές μετέφερε συγκεκριμένες προτάσεις επιστροφής της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. 

Η μεγάλη διαφορά του τότε και του σήμερα είναι ότι όλη η προσπάθεια απέτυχε, πάλι με υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς, η οποία πριν από επτά τόσα χρόνια δεν έλεγε όχι για τα Βαρώσια αλλά απαιτούσε νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και του λιμένα της Αμμοχώστου, κάτι που θεωρούσε σαν ένα βήμα προς την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και που τότε ικανοποιούσε τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Σήμερα όμως οι Τούρκοι δεν αποδέχονται να συζητήσουν καν αυτό που δέχονταν τότε και τους το προτείνει τώρα ο πρόεδρος Αναστασιάδης, γιατί τα θέλουν όλα δικά τους. Ανοιξαν την περίκλειστη Αμμόχωστο και κάνουν βήματα προς εποικισμό της, στέλνοντας ταυτόχρονα στο τέλμα το Κυπριακό με τις εξωφρενικές απαιτήσεις τους για συνομιλίες μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών.

Εδώ είναι που χρειάζεται η αποφασιστική παρέμβαση των Αμερικανών και των άλλων ισχυρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, του οποίου τα ψηφίσματα περιφρονεί η κατοχική Τουρκία. Το έχουμε πει πολλές φορές και το ξαναλέμε. Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από παραινέσεις. Μόνο κυρώσεις που θα της προκαλέσουν κόστος, ενδεχομένως να τη συνετίσουν. Με ξαναζεσταμένα ΜΟΕ που εμπεριέχουν και τον κίνδυνο πραγματικής αναβάθμισης του ψευδοκράτους, δεν πρόκειται να βγει από την κατάψυξη κανένα Κυπριακό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: