15 Δεκεμβρίου, 2021

ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ WALL ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Να περιορίσουν τις απώλειες τους προσπαθούν την τελευταία ώρα των συναλλαγών οι δείκτες της Wall Street καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις της Federal Reserve αύριο στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν νέο άλμα των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι οι ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα. 

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και έδειξαν αύξηση 0,8% για τις τιμές παραγωγού το Νοέμβριο από τον προηγούμενο μήνα και ετήσιο άλμα 9,6% αναζωπύρωσαν τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve δεν θα αργήσει να εγκαταλείψει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για μηνιαία άνοδο των τιμών κατά 0,5%.

Οι επενδυτές περιμένουν οι αξιωματούχοι της Fed να ανακοινώσουν αύριο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, την ταχύτερη συρρίκνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων, ενώ ιδιαίτερη προσοχή αναμένεται να δοθεί στις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις και στις εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων το 2022. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν η Fed να πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που έχει εκτιναχθεί κοντά σε υψηλά 40 ετών. 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί 26,51 μονάδες ή -0,07% στις 35.624,44 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 24,14 μονάδες ή -0,52% στις 4.644,83 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq μετά από βουτιά 2% νωρίτερα χάνει 137,34 μονάδες ή -0,89% στις 15.274,40 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 15 κινούνται με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η Travelers με κέρδη 3,96 δολ. ή σε ποσοστό 2,59% στα 157,14 δολ. και ακολουθούν Goldman Sachs Group στα 391,23 δολ. με άνοδο 1,71% και Merck στα 73,70 δολ. με κέρδη 1,33%. Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι Salesforce.com (-3,84%), Microsoft (-3,13%) και Cisco Systems (-1,13%). 

Ο βιομηχανικός Dow Jones και ο ευρύτερος S&P 500 έκλεισαν χθες με τις μεγαλύτερες απώλειες από την 1η Δεκεμβρίου στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφώσει η αστραπιαία εξάπλωση της μετάλλαξης όμικρον του κοροναϊού σε δεκάδες χώρες και η νευρική αναμονή για τις αποφάσεις της Fed.

Οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία την αλματώδη εξάπλωση της όμικρον που έχει υποχρεώσει αρκετές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση του ιού. Το στέλεχος όμικρον αποτελεί πλέον το 3% στα κρούσματα της Covid-19 στις ΗΠΑ από μόλις 0,1% στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, οι νοσηλείες αυξάνονται και πάλι με ραγδαίο ρυθμό στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβερνήτης της πολιτείας, Κάθι Χοκούλ. Στη Φιλαδέλφεια, στο μεταξύ, η είσοδος σε μπαρ και εστιατόρια από τις 3 Ιανουαρίου θα γίνεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ η Καλιφόρνια επανέφερε την οδηγία για τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, με ισχύ από την Τετάρτη.  

Στο μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για την πορεία της προσφοράς το 2022, από παραγωγούς εκτός του OPEC, κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα καθώς και την πρόβλεψη της για την πορεία της ζήτησης κατά το ίδιο ποσό, εν μέσω εκτιμήσεων ότι το άλμα των κρουσμάτων λόγω της όμικρον θα πλήξει την παγκόσμια ανάκαμψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: