15 Δεκεμβρίου, 2021

ΟΤΙ Η ΟΜΙΚΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΗΠΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

 

Η παραλλαγή Ομικρον φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή λοίμωξη από προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού και το εμβόλιο Pfizer φαίνεται να προσφέρει λιγότερη άμυνα έναντι της μόλυνσης από αυτό το στέλεχος. Ωστόσο, εξακολουθεί να παρέχει καλή προστασία από τη νοσηλεία, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από τη Νότια Αφρική, όπου η νέα παραλλαγή οδηγεί σε αύξηση των λοιμώξεων.

Ενώ τα ευρήματα που κυκλοφόρησαν την Τρίτη είναι προκαταρκτικά και δεν έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους ειδικούς -κάτι που αποτελεί το χρυσό πρότυπο στην επιστημονική έρευνα- ευθυγραμμίζονται με άλλα πρώιμα δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά της Ομικρον, συμπεριλαμβανομένου του ότι φαίνεται να μεταδίδεται πιο εύκολα.

Ενας εμβολιασμός δύο δόσεων Pfizer-BioNTech φάνηκε να παρέχει μόλις 33% προστασία από τη μόλυνση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύματος Ομικρον της Νότιας Αφρικής, αλλά 70% προστασία από τη νοσηλεία, σύμφωνα με την ανάλυση που διεξήχθη από την Discovery Health, τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία Ασφάλισης Υγείας της Νότιας Αφρικής και το Νοτιοαφρικανικό Συμβούλιο Ιατρικής Ερευνας.

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ομικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες στη Νότια Αφρική και τη Μποτσουάνα και μπορεί να αλλάζει όσο περνάει ο καιρός. Οι ειδικοί λένε τώρα ότι η Ομικρον ευθύνεται για περισσότερο από το 90% όλων των νέων λοιμώξεων στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Discovery Health, Δρα Ράιαν Νόατς (Ryan Noach).

Ερευνητές σε όλο τον Κόσμο σπεύδουν να καταλάβουν τι θα σημαίνει η Ομικρον για την πανδημία του κορωνοϊού, ήδη στο δεύτερο έτος της. Περισσότερες πληροφορίες ήρθαν την Τρίτη από την Pfizer, η οποία ανακοίνωσε ότι το πειραματικό χάπι της για τη θεραπεία του Covid-19 -ξεχωριστά από το εμβόλιό της- φαίνεται αποτελεσματικό έναντι της νέας παραλλαγής.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης 2.250 ατόμων επιβεβαίωσαν τα πολλά υποσχόμενα πρώιμα αποτελέσματα του χαπιού κατά του ιού: Το φάρμακο μείωσε τις συνδυασμένες νοσηλεύσεις και θανάτους κατά περίπου 89% μεταξύ των ενηλίκων υψηλού κινδύνου όταν λήφθηκε λίγο μετά τα αρχικά συμπτώματα του ιού. Χωριστές εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την ισχύ του έναντι της παραλλαγής Ομικρον.

Τις εβδομάδες από την ανίχνευση της Ομικρον, η Νότια Αφρική γνώρισε ταχεία εξάπλωση του ιού – συγκεντρωμένος στην πολυπληθέστερη επαρχία της, το Γκαουτένγκ (Gauteng). Ο κυλιόμενος μέσος όρος ημερήσιων νέων κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες από 8,07 νέα κρούσματα ανά 100.000 άτομα στις 29 Νοεμβρίου σε 34,37 νέα κρούσματα ανά 100.000 άτομα στις 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Το ποσοστό θνησιμότητας δεν έχει αυξηθεί κατά την ίδια περίοδο.

«Το τέταρτο κύμα που βασίζεται στην Ομικρον έχει μια σημαντικά πιο απότομη τροχιά νέων λοιμώξεων σε σχέση με προηγούμενα κύματα. Τα εθνικά δεδομένα δείχνουν μια εκθετική αύξηση τόσο στις νέες λοιμώξεις όσο και στα ποσοστά θετικότητας των τεστ κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών εβδομάδων αυτού του κύματος, υποδεικνύοντας μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή με ταχεία εξάπλωση της μόλυνσης στην κοινότητα», είπε ο Nόατς.

Αν και οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να αναφέρουν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας από την Ομικρον είναι χαμηλότερος από τη Δέλτα ή παλαιότερες μεταλλάξεις. Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο για ενήλικες που έχουν διαγνωστεί με Covid-19 είναι 29% χαμηλότερες σε σύγκριση με το κύμα που γνώρισε η Νότια Αφρική στα μέσα του 2020, μετά την προσαρμογή για την κατάσταση εμβολιασμού, σύμφωνα με την ανάλυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: