21 Δεκεμβρίου, 2021

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΤΣΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ

 

Οι ειδικοί θέλοντας να βλέπουν τη θετική εξέλιξη όλης αυτής της περιπέτειας που ταλανίζει την ανθρωπότητα δύο χρόνια τώρα, μιλούν για το τέλος της μέσα στο 2022, αλλά υπό μία σοβαρή προϋπόθεση. Να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Αυτό ακριβώς τονίστηκε και από τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε μια παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε χτες στην Ιατρική Σχολή όλων των τελευταίων δεδομένων για την πανδημία.

Ο ιός δεν θα φύγει, η πανδημία όμως θα υποχωρήσει αν ο κόσμος στην πλειονότητά του πειστεί να εμβολιαστεί. Κάθε ένας πολίτης ας επιλέξει το εμβόλιο που νομίζει ότι ανταποκρίνεται στη δική του περίπτωση, ας το συζητήσει με τον προσωπικό του γιατρό και ας το πάρει απόφαση, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ευχήθηκε το 2022 να είναι η χρονιά που "θα βάλουμε τέλος στην πανδημία".Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Τέντρος συνέστησε στις οικογένειες και στους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν λίγο χρόνο μαζί, να το σκεφτούν δυο φορές: "Μια εκδήλωση που ματαιώθηκε είναι καλύτερη από μια ζωή λιγότερη", είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, σημείωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ταχύτερα από τη Δέλτα και προκαλεί μολύνσεις σε ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την Covid-19."Υπάρχουν τώρα επαρκείς αποδείξεις ότι η Όμικρον εξαπλώνεται σημαντικά γρηγορότερα από την παραλλαγή Δέλτα. 

Και είναι πιο πιθανό οι εμβολιασμένοι ή όσοι ανάρρωσαν από την Covid-19 να μολυνθούν ή να επαναμολυνθούν", υπογράμμισε. Τόσο ο Τέντρος όσο και ο επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων Μάικ Ράιαν τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνει ταχύτερη πρόοδος σε ό,τι αφορά τις μελέτες για την προέλευση του νέου κορονοϊού.

Ο Τέντρος εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθεί ο διαμοιρασμός δεδομένων εκ μέρους της Κίνας, σχολιάζοντας ότι οι έρευνες που γίνονται δεν μπορούν να φτάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα αν δεν συνεργαστεί το Πεκίνο.Όπως είπε και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου, η Όμικρον διπλασιάζει το ρυθμό μετάδοσης κάθε δύο μέρες. Στη μετάδοση διευκρίνισε συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί.

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν αν και ηπιότερα. Σημαντικό είναι ότι άτομα που έχουν νοσήσει έχουν 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης σε σχέση με άλλες παραλλαγές.Εκτόξευση αντισωμάτων παρατηρείται εννιά μήνες μετά τη δεύτερη δόση και ένα μήνα μετά την τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με τη συνεχιζόμενη μελέτη των εμβολιαστικών κέντρων του "Γ. Γεννηματάς" στη Θεσσαλονίκη.

Η τρίτη δόση πολλαπλασίασε κατά 46 φορές τον τίτλο αντισωμάτων και δημιουργεί τίτλους υψηλότερους ακόμη και από τη δεύτερη δόση σύμφωνα με τον συντονιστή της μελέτης Αναπληρωτή Καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργο Παπαζήση. Φαίνεται, μάλιστα, πως η αναμνηστική δόση πιθανόν προστατεύει και από νέες παραλλαγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: