Συνεχίζει τις ενημερωτικές συναντήσεις ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στην προσπάθεια αναζήτησης του επόμενου βήματος για το Κυπριακό και με απώτερο στόχο την αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ο Καναδός αξιωματούχος του ΟΗΕ που είχε την ευκαιρία να ανταλλάξεις απόψεις τις προηγούμενες μέρες και με τους Αναστασιάδη-Τατάρ, είχε την Τετάρτη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Νωρίτερα είδε στα κατεχόμενα και τον Ταχσίν Ερτουγλούρογλου (λεγόμενο «υπουργό εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος), στο πλαίσιο των «ίσων αποστάσεων» που έχουν καθιερώσει τα Ηνωμένα Εθνη στις επαφές τους με τις δύο πλευρές. Ο Κόλιν Στιούαρτ έστειλε κάποια μηνύματα κατά τη δεξίωση που έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Λήδρα Πάλας και θέλει να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ ώστε να μπορέσει να πετύχει κάποια θετικότερη εξέλιξη. Αυτό θέλουν και στη Νέα Υόρκη, να βρεθούν τρόποι ώστε το Κυπριακό να επανέλθει στις ράγες και να υπάρξει κινητικότητα.
Τα Ηνωμένα Εθνη «ψάχνονται» ακόμη για
να λύσουν το πρόβλημα που προέκυψε με την αποτυχημένη συνάντηση της 27ης
Σεπτεμβρίου ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα και τους δύο ηγέτες. Η άτυπη
συνάντηση της Νέας Υόρκης προβλέπετο ότι θα έδινε τον διορισμό ειδικού
απεσταλμένου στο Κυπριακό. Έκτοτε το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα και δεν
διαφαίνεται από πλευράς διεθνούς οργανισμού κάποια διάθεση να κινηθεί η
διαδικασία διορισμού πριν από το τέλος του χρόνου.
Για δύο κράτη μιλά πάλι ο Τατάρ
Ωστόσο αρνητική παραμένει η στάση του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος για μια ακόμη φορά επανέλαβε τον γνωστό αμανέ για λύση δύο κρατών. Σε δηλώσεις μετά από αποχαιρετιστήρια συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Αυστραλίας στην Κύπρο, Σαμ Μπίβερ, ο Τατάρ επανέλαβε (πηγή Γκιουνές/ΓΤΠ) τη θέση ότι ο δρόμος για μια βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στο νησί περνά μέσα από επίσημες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα και στο ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων συνιδιοκτητών και ότι θα μπορούσε να είναι δίκαιη και ρεαλιστική μια συμφωνία στη βάση της συνεργασίας «δύο κρατών».
Υποστήριξε επίσης ότι η «κυριαρχική ισότητα» των Τουρκοκυπρίων είναι ένα δικαίωμα που πηγάζει από τις συμφωνίες του 1960. «Μόνο μια συμφωνία που βασίζεται στη συνεργασία των δύο κρατών θα είναι δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη», ισχυρίστηκε, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι «οι διαπραγματεύσεις που έγιναν για επίτευξη συμφωνίας στη βάση της ισότητας απέτυχαν λόγω της άρνησης των Ελληνοκυπρίων και ότι οι Τουρκοκύπριοι ζουν κάτω από εμπάργκο σε θέματα όπως το απευθείας εμπόριο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου