Ο νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Γερμανία ότι εμπόδισε την προμήθεια όπλων στο Κίεβο μέσω του ΝΑΤΟ, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για πιθανή επικείμενη εισβολή από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Αλεξέι Ρέζνικοφ δήλωσε στους Financial Times ότι το Βερολίνο τον τελευταίο μήνα άσκησε βέτο στην αγορά από την Ουκρανία οπλικών συστημάτων κατά των drone και κατά του ελεύθερων σκοπευτών μέσω της Υπηρεσίας Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η Γερμανία είχε υποχωρήσει για το πρώτο στοιχείο αφού το έκρινε μη θανατηφόρο. «Ακόμα κατασκευάζουν τον αγωγό Nord Stream 2 και ταυτόχρονα μπλοκάρουν τα αμυντικά μας όπλα. Είναι πολύ άδικο», είπε ο Ρέζνικοφ, αναφερόμενος στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία και παρακάμπτει τις υπάρχουσες οδούς ανεφοδιασμού μέσω της Ουκρανίας.
Το Κίεβο αγωνίστηκε να καλύψει τα κενά στις στρατιωτικές του ικανότητες με τους συμμάχους να είναι επιφυλακτικοί για την προμήθεια όπλων που μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση -ή ακόμα και πρόσχημα για κλιμάκωση- από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ουκρανία επιδιώκει επειγόντως να αποκτήσει αντιπυραυλικά και αντιαεροπορικά συστήματα, κιτ ηλεκτρονικού πολέμου και εξοπλισμό άμυνας στον κυβερνοχώρο.
Η Ουκρανία θα επιδιώξει να αποκτήσει όπλα μέσω διμερών συμφωνιών με συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Λιθουανίας και της Γαλλίας. Η θέση της νέας γερμανικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δεν είναι ακόμη σαφής. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την έγκριση ή την άσκηση βέτο στις εξαγωγές όπλων, αρνήθηκε να σχολιάσει όπως και η γερμανική καγκελαρία.
Τον Μάιο, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, συναρχηγός των Πρασίνων και τώρα υπουργός
Οικονομίας του νέου κυβερνώντος συνασπισμού, είπε ότι τα αιτήματα της Ουκρανίας
για αμυντικά όπλα θα ήταν «δύσκολο να τα αρνηθούμε». Ο Ρέζνικοφ είπε ότι υπήρξε
«πολύ αισιόδοξη διάθεση» για την απόκτηση πυραύλων και άλλων αμυντικών όπλων
από τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς υποστηρικτές μετά από συνομιλίες με τους
ομολόγους του.
Αλλά δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει εάν οι προμήθειες θα έφταναν αρκετά γρήγορα για να αποτρέψουν μια πλήρη ρωσική εισβολή. Τα δυτικά κράτη, με επικεφαλής την αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής την απειλή των οικονομικών κυρώσεων για να αποτρέψουν τη Μόσχα από περαιτέρω επιθετικότητα. Μετά τη σύνοδο κορυφής στο Λίβερπουλ, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 εξέδωσαν δήλωση την Κυριακή καλώντας τη Μόσχα «να αποκλιμακώσει, να ακολουθήσει διπλωματικούς διαύλους και να τηρήσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου