16 Δεκεμβρίου, 2021

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ "ΌΜΙΚΡΟΝ" ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

Στην πρώτη γραμμή των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των "27" ηγετών στις Βρυξέλλες θα βρεθούν σήμερα οι εξελίξεις στο μέτωπο του πανδημικού ιού και το... αποτύπωμα του νέου στελέχους "Όμικρον". Με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραμένουν σε απόλυτη εγρήγορση, μετά και τις δυσοίωνες προβλέψεις για δύσκολο χειμώνα και πιθανή αύξηση νοσηλειών και θανάτων από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. 

(Σημειώνει ότι η μετάλλαξη "Όμικρον" πιθανώς θα κυριαρχήσει στον ευρωπαϊκό χώρο στις αρχές του νέου έτους, εκτοπίζοντας τη μέχρι τώρα κυρίαρχη "Δέλτα") η Αθήνα σπεύσει να "θωρακίσει" περαιτέρω τις άμυνές της, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.Ο… συναγερμός που ηχεί, λοιπόν, σε άπασες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα απασχολήσει τις συζητήσεις των ηγετών κατά τη δεύτερη ημέρα του ευρωπαϊκού συμβουλίου οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να αυστηροποιήσει άμεσα τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. 

Πλέον, όποιος ταξιδιώτης φτάνει στη χώρα μας, ανεξάρτητα εάν είναι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, θα χρειάζεται αρνητικό μοριακό τεστ 48 ωρών. "Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. 

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00", ανέφερε η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, αργά χθες το απόγευμα. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών, ενώ, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη:

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι νέες λοιμώξεις από τη μετάλλαξη "Όμικρον" ανέρχονται σε 200.000 ημερησίως, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως, εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, θα υπάρξουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι που θα έχουν μολυνθεί μέχρι την Κυριακή. Στη Δανία η μετάλλαξη εξελίσσεται με υψηλούς ρυθμούς και οι Αρχές της χώρας εκτιμούν ότι θα επικρατήσει στην Κοπεγχάγη εντός της εβδομάδας.

"Όταν είχαμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό με την τρίτη δόση, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης, είχαμε δεχθεί σειρά επικρίσεων από την αντιπολίτευση, η οποία μιλούσε για πιέσεις στην  Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να αποφασίσει την επίσπευση της αναμνηστικής δόσης, κόντρα στις οδηγίες των διεθνών οργανισμών. 

Χθες, ο ΕCDC ανακοίνωσε ότι τα διαθέσιμα δεδομένα υποστηρίζουν την ασφαλή και αποτελεσματική χορήγηση της αναμνηστικής δόσης τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού. Την απόφαση που λάβαμε, επίσης, ακολουθούν και άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία", επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης.

Έχοντας θέσει εκτός πλάνου κάθε ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στη χώρα, η κυβέρνηση ποντάρει σε δύο μέτωπα, με στόχο τα υγειονομικά ασφαλή Χριστούγεννα. Το πρώτο σχετίζεται με τους αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά του πανδημικού ιού. Το δεύτερο σχετίζεται με την προώθηση ενός εκτεταμένου πλάνου testing, στο οποίο θα υποβάλλονται εμβολιασμένοι, αλλά και ανεμβολίαστοι. 

Και προς αυτήν την κατεύθυνση στρέφεται η απόφαση για διάθεση από ένα δωρεάν self test σε κάθε πολίτη, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. "Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο σε αυτό. Στηρίζεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, στο πώς θα κινούμαστε στους δημόσιους χώρους, εάν είμαστε εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι. 

Υπάρχει το testing και μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου μπορεί κάθε πολίτης να προμηθευτεί ένα self-test, είτε είναι εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος, για να ελέγξει την επιδημιολογική του κατάσταση. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για όσους είναι ανεμβολίαστοι να προσέρχονται για τις θρησκευτικές Λειτουργίες στους ναούς. Και εκεί η Εκκλησία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, με τον τρόπο της, και η Πολιτεία με τα ελεγκτικά της όργανα, όπως κάνει και αλλού, κάνουν ό,τι περνάει απ’ το χέρι του καθενός, προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα, χωρίς να υποδαυλίζουμε αχρείαστες εντάσεις. 

Ο καθένας στο πλαίσιο του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του, θα κάνει αυτό που πρέπει", σημείωσε (ΕΡΤ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Μαζί με αυτά τα δύο βήματα, ζητούμενο παραμένει, πάντα, το... ανέβασμα των ρυθμών στα ραντεβού της πρώτης, αλλά και της αναμνηστικής δόσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: