22 Σεπτεμβρίου, 2021

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ» ΚΑΙ ΕΚΡΗΞΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια; Καθώς η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο έχει αυξηθεί, οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη σε μια εποχή που η ΕΕ πιέζει για μια σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και την ανάπτυξη βιώσιμων πηγών ενέργειας. Οι τιμές του άνθρακα εκτοξεύτηκαν τους τελευταίους μήνες, επηρεάζοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. 

Στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή το φιλόδοξο σχέδιο της Κομισιόν «Fit for 55» η ανησυχία για την ακρίβεια στους λογαριασμούς ρεύματος ήταν έκδηλη. Διαφαίνεται ωστόσο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υποστηρίζει τον στόχο για μείωση κατά 55% των εκπομπών ρύπων έως το 2030 και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και εισηγητής της πρότασης Φρανς Τίμερμανς υπερασπίστηκε τους στόχους αυτούς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «αν δεν διαχειριστούμε τώρα την κλιματική κρίση, αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα. Γιατί οι πλούσιοι θα βρουν πάντα έναν τρόπο να ξεφύγουν και ένα μέρος να ζήσουν. 

Οι φτωχοί άνθρωποι, η μεσαία τάξη δεν θα τα καταφέρουν!».Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι τα 27 κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πιο ευάλωτοι δεν θα πληρώσουν το βαρύτερο τίμημα της πράσινης μετάβασης και δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ίση κατανομή των βαρών σε όλη την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: