Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι ανησυχεί βαθιά για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία σχετικά με περαιτέρω άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων. Παρέλειψε, ωστόσο, να επαναλάβει παλαιότερη δήλωσή του ότι ο ΟΗΕ θεωρεί υπεύθυνη την Τουρκία, για τα όσα συμβαίνουν στην κατεχόμενη περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
Η… παράλειψη του κ. Γκουτέρες θα μπορούσε να αποδειχθεί υποβοηθητική των τουρκικών προσπαθειών για αναγνώριση του ψευδοκράτους ως οντότητας υπεύθυνης για τα όσα τεκταίνονται στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Παρόμοια προσπάθεια είχε καταβληθεί προ μηνών όταν η τουρκοκυπριακή ηγεσία εμφανιζόταν ως υπεύθυνη για αποφάσεις που στόχευαν στην αλλαγή του καθεστώτος της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου.
Τότε παρενέβη ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι για τον ΟΗΕ υπεύθυνη για τα όσα συμβαίνουν στην κατεχόμενη περίκλειστη πόλη είναι η Τουρκία.Η τοποθέτηση του κ. Γκουτέρες για τα όσα συμβαίνουν στην κατεχόμενη πόλη έγινε με την πιο κάτω ανακοίνωση του γραφείου του: «Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί βαθιά για τις ανακοινώσεις που έγιναν στις 20 Ιουλίου από τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία σχετικά με περαιτέρω άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων.
Ο Γενικός Γραμματέας έχει επανειλημμένα καλέσει όλα τα μέρη να απέχουν από μονομερείς ενέργειες που προκαλούν εντάσεις και ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη κοινού εδάφους μεταξύ των μερών για μια διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος.Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.Ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλες τις πλευρές να αποφύγουν τυχόν άνευ αξίας ενέργειες και να ξεκινήσουν διάλογο για να φέρουν ειρήνη και ευημερία στο νησί μέσω μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης».
Στο μεταξύ: Η συζήτηση για τις εξελίξεις που αφορούν τα Βαρώσια κυριάρχησε στη ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, όπου, επίσης, συζητήθηκαν και οι δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα, για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και τις καλές του υπηρεσίες του κ. Γκουτέρες για το Κυπριακό.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τα Βαρώσια, με ιδιαίτερα έντονες παρεμβάσεις, από ΗΠΑ, Ιρλανδία, Κίνα και Ινδία. Τα περισσότερα μέλη (με ιδιαίτερα θερμή τη Ρωσία) εξέφρασαν υποστήριξη στη βάση λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η εικόνα που μετέφερε η κ. Σπεχαρ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος για διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει τι σκέφτεται επ’ αυτού η Γραμματεία.
Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την υποστήριξη στη
βάση λύσης σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ιδιαίτερα θερμή
σ’ αυτό τη Ρωσία. Η τοποθέτησή τους ενισχύει όλα τα μόνιμα μέλη που αντέδρασαν
σε νέα ορολογία που συμπεριέλαβε στο τέταρτο άρθρο του προοιμίου του σχεδίου
ψηφίσματος η Βρετανία, σε σχέση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (στο
διατακτικό δεν υπήρξε αλλαγή). Παρά τις αντιδράσεις των υπολοίπων 4 μονίμων
μελών, αντί να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο «5», η Βρετανία έστειλε
το σχέδιο ψηφίσματος σε όλα τα μέλη και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι
ανεπίσημες διαβουλεύσεις.
Μέλος του Σ.Α. υποστήριξε ότι και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ φέρεται να δήλωσε στην ενημέρωση του σώματος ότι χρειάζεται να βλέπουμε τα ψηφίσματα του Σ.Α. με ευρύτερη οπτική, αλλιώς είναι περιοριστικά.Σε σχέση με το Βαρώσι, έντονη ήταν η ανησυχία που εκφράστηκε από όλα τα μέλη, ενώ διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα έντονες τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας, της Κίνας και Ινδίας.
Η πλειοψηφία των μελών ζήτησε εντονότερο λεκτικό για το σχέδιο προεδρικής δήλωσης το οποίο τους μοίρασε η Βρετανία, η οποία σύμφωνα με κάποια μέλη, επιχείρησε να αιφνιδιάσει το Σ.Α. πιέζοντας να εγκριθεί μετά το τέλος της συνεδρίασης το κείμενο, αντί να δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις. Τελικά δόθηκε διορία στα μέλη να στείλουν τροποποιήσεις μέχρι τις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, η οποία εξέπνευσε χωρίς η Βρετανία να στείλει νέο προσχέδιο.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, αναμενόταν να σταλεί νέο κείμενο, το βράδυ της Τετάρτης ή το πρωί της Πέμπτης, με νέα προθεσμία στα μέλη για να στείλουν τις παρατηρήσεις τους.Σε μια άλλη εξέλιξη, ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε μετά τη συνομιλία που είχε ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέϊ Λαβρόφ, στις 20 Ιουλίου, με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων σχετικά με τα Βαρώσια, αναφέρει και τα εξής:
«Η ρωσική πλευρά υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρή εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία προνοούν για την ίδρυση στην Κύπρο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω απευθείας συνομιλιών μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς». «Είναι αναγκαία η αποφυγή οποιονδήποτε βημάτων που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Κύπρο και προκαλούν επιπρόσθετα εμπόδια στην αναζήτηση λύσης του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των γνωστών αρχών του διεθνούς δικαίου», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου