12 Αυγούστου, 2020

ΟΙ ΗΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

 

Την άμεση διακοπή των ερευνητικών δραστηριοτήτων του «Ορούτς Ρέις» ζήτησε από την Αγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας, τις οποίες χαρακτήρισε προκλητικές. «Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ανησυχία αλλά και προτροπές προς Αθήνα και Αγκυρα να αρχίσουν απευθείας διάλογο για «τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας» εξέφρασε εξάλλου το Βερολίνο, το οποίο φέρεται δυσαρεστημένο για το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν το ενημέρωσε σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ δήλωσε ότι «περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή τη χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα, μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση και η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ε.Ε.». Απηύθυνε επίσης έκκληση «και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, που τόνισε ότι «το σημαντικό και το επειγόντως απαραίτητο είναι οι εμπλεκόμενοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να επιδιώξουν την απευθείας συνομιλία μεταξύ τους, να συζητήσουν μεταξύ τους απευθείας –και ελπίζουμε και να λύσουν– τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας». Σημείωσε, τέλος, ότι «η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και, όπου μπορεί να φανεί χρήσιμη, θα το κάνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: