05 Αυγούστου, 2020

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 100 ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ 4.000 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΒΗΡΥΤΟ

Σκηνές πολέμου στη Βηρυτό - Πάνω από 100 νεκροί και 300.000 άστεγοι.Περισσότεροι από 100 είναι οι νεκροί και σχεδόν 4.000 οι τραυματίες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο λιμάνι της Βηρυτού, σύμφωνα με την Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στον Λίβανο.

Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια."Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό.

Οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών. "Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές" εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες ανάμεσα στα συντρίμμια ενώ οι λιβανέζικες αρχές προειδοποιούν πως ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς μέσα στην ημέρα.Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας κήρυξε τη Βηρυτό κατεστραμμένη πόλη, μετά την έκρηξη και συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο να την κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες, κάτι που αναμένεται να γίνει στη σημερινή συνεδρίαση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.

Η τρομερή έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 17:00 τοπική ώρα σε λιμενική περιοχή της Βηρυτού όπου αποθηκεύονται εξαιρετικά εκρηκτικά υλικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου. Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

Πού οφείλεται η έκρηξη:Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως  τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις. Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου.Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία της πόλης είναι γεμάτα τραυματίες. Είναι άγνωστο ακόμη πόσοι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. 

Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», είπε ο υπουργός Υγείας της χώρας Χαμάντ Χασάν.Οι εκρήξεις, όπως τονίζουν οι ειδικοί, ήταν σαν να έγινε σεισμός 4,5 Ρίχτερ.Μάλιστα, οι εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές, που ακούστηκαν μέχρι την Κύπρο.

Ντιάμπ: Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν:«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως το βράδυ της Τρίτης. 

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.«Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.Επιπλέον, κήρυξε εθνικό πένθος, ενώ το τραγικό περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.

Μεγάλη στήριξη από τη διεθνή κοινότητα:Πολλές είναι οι χώρες που έχουν δηλώσει ήδη τη στήριξή τους στην κυβέρνηση του Λιβάνου, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει με όλα τα διαθέσιμα μέσα τις Αρχές του Λιβάνου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής έκρηξης στη Βυρητό, τονίζει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λίβανο που μετρά δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες μετά τις ισχυρότατες εκρήξεις στην πρωτεύουσα Βηρυττό.Σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός τονίζει: 

"Εκ μέρους του ελληνικού λαού, θέλω να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον λαό του Λιβάνου, ειδικά στις οικογένειες που υπέστησαν απώλειες, και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Οι σκέψεις μας είναι μαζί σας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται".Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη, εξέφρασε και η Κύπρος στην κυβέρνηση του Λιβάνου. «Επικοινωνήσαμε ήδη με την Κυβέρνηση του Λιβάνου εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη» γράφει σε νεώτερη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη Βηρυτό, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Κεϊλέι ΜακΕνάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης.

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε ότι παρακολουθεί στενά τις αναφορές σχετικά με τις εκρήξεις στη Βηρυτό και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να προσφέρει «κάθε πιθανή βοήθεια», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Βοήθεια απο Βρετανία και Γαλλία:Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τη Βηρυτό συγκλονίζουν, ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, διαβεβαιώνοντας ότι οι «όλες σκέψεις του και οι προσευχές του» αφορούν τα θύματα της καταστροφής.«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να προσφέρει την υποστήριξή του με όλους τους πιθανούς τρόπους», και «στους Βρετανούς υπηκόους που είναι μεταξύ των πληγέντων», πρόσθεσε. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Ντόμινικ Ράαμπ, εξέφρασε από την πλευρά του την «αλληλεγγύη» του ΗΒ στον λαό του Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη «να προσφέρει τη βοήθεια και την υποστήριξή της» στη Βηρυτό και «στους Βρετανούς υπηκόους» στη χώρα αυτή.

Εκπρόσωπος των υπηρεσιών του ανέφερε πως «μικρός αριθμός» των υπαλλήλων της πρεσβείας της Βρετανίας τραυματίστηκε και δέχθηκε ιατρικές περιποιήσεις, πάντως δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή κάποιου μέλους της βρετανικής διπλωματικής αποστολής.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα στείλει στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και «πολλούς τόνους υγειονομικού υλικού» στη Βηρυτό, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter.«Εντατικολόγοι θα μεταβούν επίσης στη Βηρυτό το ταχύτερο δυνατόν για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία. 

Η Γαλλία ήδη άρχισε» να στέλνει γιατρούς, πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.Ο πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε τον λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Αούν ότι η Γαλλία θα προσφέρει υποστήριξη στη χώρα του και θα στείλει «μέλη σωστικών συνεργείων και μέσα» στη Βηρυτό.

Η καταστροφή στη Βηρυτό σημειώθηκε τρεις ημέρες προτού δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ εκδώσει την ετυμηγορία του στη δίκη τεσσάρων υπόπτων, που συνδέονται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, για τη βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ράφικ αλ Χαρίρι και άλλοι 21 άνθρωποι το 2005. 

Η επίθεση εκείνη είχε γίνει σε περιοχή που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Βηρυτού.Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ το οποίο έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πόλεμο με τον Λίβανο — δεν έχει καμία σχέση με την καταστροφή και πρόσθεσαν ότι:

Η χώρα τους είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.Τη βοήθειά τους προσέφεραν επίσης το Ιράν — που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Χεζμπολάχ — και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που ανταγωνίζονται για επιρροή στον Λίβανο και στην περιοχή.

Η «Βηρυτός» της Ελλάδας:Εκρήξεις που συγκλόνισαν τη χώρα και τον κόσμο:Οι υποθέσεις «τρόμου» με τεράστια επικίνδυνα φορτία εκρηκτικών στην Ελλάδα – Από τη Μαλακάσα, το Σχηματάρι, το Ηράκλειο έως τη βάση Μαρί και την Τουλούζη. Τι συμβαίνει με τις αποθήκες εκρηκτικών στην Ελλάδα και οι φόβοι

 Η μεγάλη έκρηξη στο στρατόπεδο της Μαλακάσας τον Δεκέμβριο του 1987, στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ το 1997 αλλά και η ανησυχητική υπόθεση με τη μεταφορά – τον Δεκέμβριο του 2017- 410 τόνων εκρηκτικών με το λαθρεμπορικό πλοίο «Ανδρομέδα» που είχε οδηγηθεί με βλάβη στο λιμάνι του Ηρακλείου, είναι ορισμένες από τις ελληνικές αντιστοιχίες του τραγικού συμβάντος με την αιματηρή έκρηξη στην Βηρυτό εκρηκτικών που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και τον σοβαρό τραυματισμό χιλιάδων.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές δικαστικές αρχές -όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» – φαίνεται να έχουν απασχοληθεί με άλλη αποθήκη εκρηκτικών στη Βοιωτία η οποία σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων «λειτουργεί παράνομα, είναι επικίνδυνη, και σε περίπτωση ατυχήματος οι συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής θα είναι ανυπολόγιστες». 

Με τους υπευθύνους να αναφέρουν ότι κίνδυνοι υπάρχουν σε λιμάνια εντός κι εκτός Ελλάδας όπου μεταφέρονται εκρηκτικά. Η δια θαλάσσης μεταφορά _και όχι μέσω χερσαίων περιοχών, αστικών κέντρων κλπ._, γίνεται για λόγους ασφαλείας.

Τουλάχιστον 10 πολύνεκρες εκρήξεις σε όλο τον κόσμο.Παράλληλα, τουλάχιστον δέκα μεγάλα πολύνεκρα συμβάντα έχουν σημειωθεί σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια με πιο σημαντικά εκείνα τον Ιανουάριο του 1998 στην επαρχία Τσινγκούα στην Κίνα (22 νεκροί και 56 τραυματίες), στην Τουλούζη της Γαλλίας τον Σεπτέμβριο του 2001 (31 νεκροί, 2442 τραυματίες).

Την έκρηξη τον Απρίλιο του 2004 σε τρένο με εκρηκτικά στη Βόρειο Κορέα (162 νεκροί άνω των 3000 τραυματίες) , το αντίστοιχο ατύχημα σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Ουέστ του Τέξας τον Απρίλιο του 2013 (σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν περίπου 200) , την έκρηξη σε εργοστάσιο εκρηκτικών στη Σόφια (σκοτώθηκαν 14 άτομα).

Όπως και την καταστροφή σε αποθήκη στο λιμάνι Τιαντζίν στην Κίνα τον Αυγουστο του 2015 (165 νεκροί 798 άνθρωποι τραυματίστηκαν ). Κι ίσως ένα από τα πιο δραματικά συμβάντα είναι η έκρηξη στις 11 Ιουλίου του 2011 εμπορευματοκιβωτίων με πυρομαχικά στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, που συγκλόνισε την Κύπρο. Η μεγάλη τραγωδία στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 62.

Η έκρηξη στη Μαλακάσα.Τα μεσάνυχτα μεταξύ 24ης και 25ης Δεκεμβρίου του 1987, σημειώθηκε έκρηξη στο στρατόπεδο της Μαλακάσας στο 39ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθήνας – Λαμίας. Τότε νάρκες, εμπρηστικές βόμβες, βλήματα όλμων, φωτοβολίδες, σφαίρες και άλλα πυρομαχικά έσκαγαν ταυτόχρονα για 12 συνεχόμενες ώρες. 

Τα βλήματα εκτοξεύονταν προς κάθε κατεύθυνση. Σχεδόν όλα τα τζάμια των γύρω σπιτιών έσπασαν. Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγε η Στρατιωτική Διοίκηση Αθηνών (ΣΔΑ), «όλα συνηγορούν υπέρ της εκδοχής του ατυχήματος που οφείλεται σε αυτανάφλεξη ύστερα από μακροχρόνια διάβρωση κάποιου πυρομαχικού.

Η να οφείλεται σε αμέλεια κάποιου στρατιωτικού, που να πέταξε, π.χ. το τσιγάρο του κοντά σε καύσιμα. Ομως αργότερα αναπτύχθηκαν θεωρίες ότι επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια προκειμένου να εξαλειφθούν ίχνη λαθρεμπορίου όπλων ή «σπασίματος» εμπάργκο προς χώρες της Μέσης Ανατολής. Τον Αύγουστο του 1997 είχε σημειωθεί έκρηξη στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Ομως τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει δικαστική διαμάχη για την ασφάλεια εγκαταστάσεων εταιρείας πυρομαχικών στη Βοιωτία, κοντά στο Σχηματάρι, όπου υπάρχουν τέσσερις αποθήκες εκρηκτικών υλών χωρητικότητας 50 τόνων η κάθε μία, τρεις αποθήκες νιτρικού αμμωνίου χωρητικότητας 800 τόνων οι δύο πρώτες και 1.000 τόνων η τρίτη, και μία εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών ουσιών. 

Για τη λειτουργία αυτών των κτιρίων δόθηκαν πολλαπλές άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης από αρμόδιες υπηρεσίες από το 2005 μέχρι το 2016. Ομως υπάρχουν δικαστικές αναφορές -τις οποίες αντικρούουν κι απορρίπτουν οι υπεύθυνοι του εργοστασίου που μιλούν για σκοπιμότητες- ότι τα κτίρια με τα εκρηκτικά βρίσκονται πολύ πιο κοντά το ένα με το άλλο από όσο θα έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο για λόγους ασφαλείας. 

Ο εφιάλτης του Μαρί:Η έκρηξη στην Κύπρο το 2011 σημειώθηκε σε εμπορευματοκιβώτια που είχαν φτάσει στη Μεγαλόνησο το 2009, με το υπό κυπριακή σημαία πλοίο Monchegorsk, το οποίο ξεκίνησε από το Ιράν με προορισμό τη Συρία. Πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ ανέκοψε το Monchegorsk στην Ερυθρά Θάλασσα και κατόπιν έρευνας, κρίθηκε πως παραβίαζε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Τότε η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε την κατάσχεση του πλοίου, το οποίο αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Λεμεσού και κατόπιν επιθεώρησης αποφασίστηκε όπως τα 98 εμπορευματοκιβώτια θα τοποθετηθούν σε χώρο της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί. 

Με προβληματικά μέτρα ασφαλείας. Τότε είχε γίνει έλεγχος και στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.Οι αρμόδιοι των Γενικών Επιτελείων -και ιδιαίτερα του Στρατού- διαβεβαίωναν από τότε ότι εφαρμόζονται όλες οι προδιαγραφές αποθήκευσης του ΝΑΤΟ. 

Σύμφωνα με αρμόδιους επιτελείς και πυροτεχνουργούς του Στρατού, ο βασικός κανόνας είναι να αποθηκεύονται ξεχωριστά οι εκρηκτικές ύλες από τους πυροκροτητές, σε αποθήκες ειδικών προδιαγραφών και μακριά από κατοικημένες περιοχές. 

Στις στεγασμένες αποθήκες όπου φυλάσσεται η πλειονότητα των πυρομαχικών τηρούνται προδιαγραφές θερμοκρασίας και υγρασίας, ενώ στον γύρω χώρο γίνεται αποψίλωση από χόρτα και δημιουργούνται χωμάτινα αναχώματα με ειδικό τρόπο. 

Τέλος, τρομακτική ανησυχία στους κατοίκους, κυρίως της Κρήτης, προκαλούν οι περιπτώσεις λαθραίας μεταφοράς εκρηκτικών με πλοία, τα οποία στην συνέχεια οδηγούνται σε λιμάνια της χώρας. Στην προαναφερθείσα περίπτωση του πλοίου «Ανδρομέδα» με τους εκατοντάδες τόνους εκρηκτικών, το πλοίο είχε προσεγγίσει περιοχές της Λακωνίας (όπως τον Δυρό και το Οίτυλο), της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και της Κρήτης και έπλεε ακυβέρνητο στο Αιγαίο.

Μετέφερε αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο φορτίο με περισσότερες από 100 βλάβες και ελλείψεις. Ανάμεσα σε αυτές ότι το κέλυφος του πλοίου –με την κινητή «υπερ-βόμβα» – ήταν κακώς συντηρημένο και παρουσίαζε σημεία διάβρωσης, οι κάβοι πρόσδεσης ήταν κατεστραμμένοι, δεν λειτουργούσε η πυξίδα του, διαπιστώθηκαν εκτεταμένες διαρροές πετρελαίου στις μηχανές του ενώ τα πιστοποιητικά πολλών μελών του πληρώματος είχαν λήξει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: