17 Ιουλίου, 2020

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ


Διακαώς επιθυμεί λήψη απόφασης από αυτή τη Σύνοδο ο Κ. Μητσοτάκης, ωστόσο είναι αβέβαιο το αποτέλεσμα. Το τρίπτυχο των στόχων που θέτει η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα δύο αγκάθια για τα οποία υπάρχει διαφωνία της Ελλάδας στο ΠΔΠ 2021-2027.

Αβέβαιη θεωρείται η έκβαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (συνέρχεται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες) σε ότι αφορά την λήψη απόφασης για τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους ηγέτες του ΕΛΚ μετέβη στις Βρυξέλλες και πρώτος του στόχος είναι να υπάρξει απόφαση από αυτή τη Σύνοδο καθώς το κυβερνητικό αφήγημα στηρίζει πολλά στο πακέτο των 32 δισεκ ευρώ για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Παρόλα αυτά τα ως τώρα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα δεν φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξα, χωρίς βεβαίως να μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι τελικώς θα επιτευχθεί ο επιθυμητός συμβιβασμός και οι 27 ηγέτες θα καταλήξουν σε απόφαση. 

Ωστόσο το κλίμα των μάλλον χαμηλών προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώθηκε τόσο στα όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών όσο και στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Τόσο δημόσια, όσο και στις διμερείς και πολυμερείς επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες υποστήριζε (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) – και υποστηρίζει- σταθερά ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας για να υποδηλώσει τη επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του μιλώντας στους ομολόγους του στο ΕΛΚ χαρακτήρισε εμβληματική την πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια, τονίζοντας ότι οι αγορές αναμένουν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

Οι βασικοί στόχοι των ελληνικών θέσεων με τις οποίες προσέρχεται ο κ. Μητσοτάκης σε αυτή τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών είναι:Να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων (500 δισεκ και 250 δισεκ ευρώ αντίστοιχα), ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός.

Η Αθήνα ξορκίζει οποιεσδήποτε πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Με γνώμονα αυτό το τρίπτυχο η κυβέρνηση παρακολουθεί και μετέχει στις συζητήσεις για να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ του Νότου και των «σκληρών» της ΕΕ.

Όπου θέλουν ουσιαστικά η πρόταση της Κομισιόν να αλλάξει στην κατεύθυνση ενός αμιγώς μνημονιακού τύπου δανεισμού.Σε ότι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τόσο οι αρχικές όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις κρίνονται γενικά ικανοποιητικές από την ελληνική κυβέρνηση. 

Ωστόσο και εδώ υπάρχουν αστερίσκοι αλλά και έντονη δυσφορία από την ελληνική κυβέρνηση για δύο κυρίως ζητήματα που αφορούν στην περικοπή χρηματοδοτήσεων για το προσφυγικό αλλά και για τη μετάβαση από το λιγνίτη στην πράσινη ενέργεια.

Ενδεικτικές του όλου αυτού κλίματος, ειδικά για το προσφυγικό ήταν οι επισημάνσεις του κ. Μητσοτάκη στο ΕΛΚ.Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός «πέρασε με σαφήνεια το μήνυμα ότι η Ελλάδα διαφωνεί με την πρόταση για μείωση των πόρων για τη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Μάλιστα οι δηλώσεις του κ. Πέτσα ήταν αιχμηρές για το θέμα αυτό και δείχνουν τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτή την εξέλιξη.«Όμως είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι Ηγέτες πρέπει να δείξουν στην πράξη, ότι εννοούν ότι λένε.

Για παράδειγμα, όταν τα κράτη-μέλη και οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, τότε ο Προϋπολογισμός για το Ταμείο Ασύλου δεν πρέπει να είναι «κολοβός», αλλά επαρκής για να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη πρόκληση» ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

«Επίσης, όταν η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμια πρόκληση και χρειάζεται άμεσες απαντήσεις τόσο για τον μετριασμό, όσο και για την προσαρμογή σε αυτήν, τότε οι πόροι που διατίθενται για αυτό τον σκοπό πρέπει, επίσης, να είναι επαρκείς.

Ευτυχώς, Ελληνικές θέσεις όπως αυτές, υιοθετούνται από τη μεγάλη πλειοψηφία των εταίρων μας. Ωστόσο, παραμένουν ακόμη διαφωνίες ορισμένων κρατών και καταβάλλεται προσπάθεια να γεφυρωθούν. Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να ανταποκριθεί η Ευρώπη, το ταχύτερο δυνατό, στις προκλήσεις των καιρών. 

Έτσι ώστε να ανακάμψουν το ταχύτερο δυνατό οι ευρωπαϊκές οικονομίες και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι.Και βέβαια να δικαιωθούν οι εκφραστές του ευρωπαϊκού οράματος και να περιθωριοποιηθούν οι λαϊκιστές που τρέφονται από τις αποτυχίες». 

Μένει να φανεί αν οι εκκλήσεις του κ. Μητσοτάκη προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Charles Michel, ότι «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει, να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής» θα γίνουν πραγματικότητα ή αν θα μείνουν ευσεβείς πόθοι.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., με την ανταλλαγή απόψεων των κρατών-μελών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως ενημέρωσε μέσω Τwitter, ο εκπρόσωπος του προέδρου, ο Σαρλ Μισέλ.

Η Σύνοδος ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10:00 ώρα Βρυξελλών, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση μισής ώρας. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν να μην ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο 18 Ιουλίου, αλλά να συνεχιστεί και την Κυριακή 19 Ιουλίου.

Με κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι επικεφαλής των κρατών-μελών καλούνται να συμφωνήσουν για το Σχέδιο Ανάκαμψης αλλά και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Από την πλευρά της η Ελλάδα πηγαίνει για να «κλειδώσει» τα 32 δισ. ευρώ που έχει προτείνει η Κομισιόν.

Μητσοτάκης: «Η μεγαλύτερη 
ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο»

Την ανάγκη για συμφωνία επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς». «Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε έναν μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID-19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ' αυτή τη σύνοδο. 

Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Σε πρώτο πλάνο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία έθεσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστάσιάδης, σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Μπάρεντ Λέιτς έγραψε: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. 

Οι ίδιες αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι:

Είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο. Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση Ε.Ε-Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναστασιάδης: «Κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά»:Συλλογικά πρέπει να απαντά η Ε.Ε κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. 

Ειδικότερα, στο tweet που ανάρτησε ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της Ε.Ε και των κρατών μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».

Μέρκελ: «Περιμένω πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις»:Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μπροστά τους πολύ δύσκολες συνομιλίες για τον προτεινόμενο προϋπολογισμό και για το σχέδιο ανάκαμψης της Ε.Ε. από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διευκρινίζοντας πως υπάρχουν βαθιές διαφορές.

«Πηγαίνουμε όλοι στις συνομιλίες με πολύ σφρίγος, όμως πρέπει να πω πως οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ πολύ μεγάλες και έτσι δεν μπορώ να πω αν θα έχουμε ήδη από τώρα μια λύση» σχολίασε η Μέρκελ κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής.«Περιμένω πολύ, πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε η καγκελάριος.

Μακρόν:«Βρισκόμαστε στο μέσο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο»:Η παρούσα κατάσταση απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., την πρώτη που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Ειδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «είναι μία στιγμή αλήθειας για τη φιλοδοξία της Ευρώπης». Επιπροσθέτως, επισήμανε πως «βρισκόμαστε στο μέσο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο, μίας κρίσης υγειονομικής αλλά επίσης οικονομικής και κοινωνικής, η οποία απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία».

Κουρτς: Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν γνωρίζει πότε:Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε σήμερα ότι είναι αισιόδοξος πως οι ηγέτες της Ε.Ε που συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τον προτεινόμενο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Καθώς και ένα σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη από την κρίση του νέου κορωνοϊού θα επιτύχουν συμφωνία, αλλά δεν γνωρίζει το πότε.«Έχουμε εντατικές και μακρές διαπραγματεύσεις ενώπιόν μας», σημείωσε ο Κουρτς. «Ήρθα εδώ για να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα. Παραμένω αισιόδοξος ότι αυτό θα επιτευχθεί, αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε. 

Οι διαφορές στις θέσεις παραμένουν μεγάλες και αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές», πρόσθεσε.Ο Αυστριακός καγκελάριος συμπλήρωσε ότι ελπίζει πως θα είναι δυνατή η εξασφάλιση συμφωνίας σε αυτήν την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε, αλλά και να μην γίνει αυτό, είπε, τότε θα γίνει στην επόμενη.

Σάντσεθ: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποχρέωση να επιτύχουν συμφωνία:Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα πως οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν υποχρέωση προς τους πολίτες τους να επιτύχουν μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η Ισπανία έρχεται σ' αυτή τη Σύνοδο Κορυφής πρόθυμη για την επίτευξη μιας συμφωνίας, για να υπερασπιστεί λογικά τα εθνικά συμφέροντά μας στη γεωργία και επίσης το πώς αντιλαμβανόμαστε τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης» ανέφερε ο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες λίγο πριν συναντηθεί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τη διαφωνία του εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας:Τη διαφωνία του με ορισμένους από τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης εξέφρασε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής. «Τώρα έχουμε ένα ταμείο ανάκαμψης στο οποίο ασκούσα κριτική κυρίως εξαιτίας των κριτηρίων σχετικά με την ανεργία» υπογράμμισε και επισήμανε ότι «τα ποσοστά του 2015-2019 δεν έχουν να κάνουν με την πανδημία. Θα δούμε τον αντίκτυπο της πανδημίας τον επόμενο χρόνο και αυτός ο αντίκτυπος θα φανεί κυρίως στο ΑΕΠ».

Ο κ. Μπάμπις συμπλήρωσε ότι «η νέα πρόταση
του Σαρλ Μισέλ είναι καλύτερη, αλλά ακόμη 
με αυτή την αναλογία 70-30 υπάρχει πρόβλημα».

Πρωθυπουργός Λετονίας: «Θα εργαστούμε μέχρι να φτάσουμε σε αποτέλεσμα»:Την επιθυμία του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισγιάνις Καρίνς, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.

«Ήρθα σήμερα εδώ και αύριο, ίσως και μεθαύριο, για να εργαστούμε. Είναι πολύ δύσκολη στιγμή. Πρέπει να συμφωνήσουμε για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, καθώς και το Σχέδιο Ανάκαμψης» σημείωσε ο κ. Καρίνς και συμπλήρωσε: «Εκ μέρους της χώρας μου, θα πω ότι θέλουμε αποτέλεσμα και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

Φον ντερ Λάιεν: «Είναι εφικτή μια λύση»:Την αισιοδοξία της για εξεύρεση λύσης εξέφρασε η πρόεδρος την Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. «Εάν τα κάνουμε σωστά, μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να βγούμε πιο ισχυροί» εκτίμησε και επισήμανε: 

«Όλα τα απαραίτητα στοιχεία είναι στο τραπέζι και μία λύση είναι εφικτή. Η λύση είναι αυτή που περιμένουν οι άνθρωποί μας στην Ευρώπη, διότι οι δικές τους δουλειές κινδυνεύουν».Τέλος η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε: «Ο κίνδυνος του ιού επιμένει και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί εάν η Ευρώπη είναι ικανή να σταθεί ενωμένη και να ξεπεράσει αυτή την κρίση.

Όπου έχει σχέση με τον κορωνοϊό με έναν πειστικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με το Νext Generation Eu. Όχι μόνο έχουμε την ευκαιρία να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά να εκσυγχρονίσουμε την Ένωσή μας και να πάμε μπροστά την Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. και την ψηφιοποίηση».

Ρούτε: «Δεν είμαι αισιόδοξος, όμως ποτέ δεν ξέρει κανείς»
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως «δεν είναι αισιόδοξος» ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης από την κρίση που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός.

«Δεν είμαι αισιόδοξος, όμως ποτέ δεν ξέρει κανείς» σχολίασε στο ολλανδικό δίκτυο NOS κατά την άφιξή του για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για να διαπραγματευθούν μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό τους την περίοδο 2021-27 και τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού ύψους 750 δισ. ευρώ.

Η Ολλανδία θέλει οι χώρες που θα στηριχθούν από το ταμείο της Ε.Ε. να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας τους και το συνταξιοδοτικό σύστημά τους, μεταξύ άλλων τομέων. Η Ολλανδία ηγείται μιας ομάδας μικρότερων χωρών της Ε.Ε. που είναι αντίθετες στη χορήγηση επιχορηγήσεων ή αρωγής χωρίς αυστηρούς όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: