22 Απριλίου, 2020

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ


Οταν ζητήθηκε από τους αναγνώστες της εφημερίδας «New York Times» να στείλουν τις ερωτήσεις τους σχετικά με το κορωνοϊό, προέκυψε ένα κοινό θέμα: Πολλοί φοβούνται εάν ο ιός υπάρχει στα σπίτια τους, στα ρούχα τους, τα παπούτσια τους, το ταχυδρομείο, ακόμη και στην εφημερίδα.

Ετσι ρωτήθηκαν εμπειρογνώμονες μολυσματικών ασθενειών, επιστήμονες αερολυμάτων και μικροβιολόγοι για να απαντηθούν οι ερωτήσεις των αναγνωστών σχετικά με τους κινδύνους της επαφής με τον ιό κατά τη διάρκεια σημαντικών ταξιδιών εκτός σπιτιού και από παραδόσεις (deliveries). Οι απαντήσεις τους ήταν καθησυχαστικές, αν και πάντα χρειάζεται να παίρνουμε προφυλάξεις.

–Χρειάζεται να αλλάζω ρούχα και να κάνω ντους
όταν επιστρέφω από το σουπερμάρκετ;

Για τους περισσότερους από εμάς που ασκούμε κοινωνικές αποστάσεις και πραγματοποιούμε μόνο περιστασιακά επισκέψεις στο μανάβικο ή το φαρμακείο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν είναι απαραίτητο να αλλάζετε ρούχα ή να κάνετε ντους όταν επιστρέφετε στο σπίτι. 

Ωστόσο, πρέπει πάντα να πλένετε τα χέρια σας. Ενώ είναι αλήθεια ότι ένα φτάρνισμα ή βήχας από μολυσμένο άτομο μπορεί να ωθήσει ιογενή σταγονίδια και μικρότερα σωματίδια μέσω του αέρα και τα περισσότερα από αυτά θα πέσουν στο έδαφος.

Μελέτες δείχνουν ότι μερικά μικρά ιογενή σωματίδια θα μπορούσαν να ταξιδεύουν στον αέρα για περίπου μισή ώρα, αλλά δεν συρρέουν σαν μυγάκια και είναι απίθανο να συγκρουστούν με τα ρούχα σας. 

«Ενα σταγονίδιο που είναι αρκετά μικρό για να ταξιδεύει στον αέρα για λίγο, είναι επίσης απίθανο να εναποτεθεί στα ρούχα λόγω της αεροδυναμικής», δήλωσε η Linsey Marr, (Λίνσεϊ Μαρ) επιστήμονας αερολυμάτων στο Virginia Tech. «Τα σταγονίδια είναι αρκετά μικρά ώστε να κινούνται στον αέρα γύρω από το σώμα και τα ρούχα σας».

– Γιατί τα μικρά σταγονίδια και τα ιικά σωματίδια
συνήθως δεν προσγειώνονται στα ρούχα μας;

«Ο καλύτερος τρόπος για να το περιγράψουμε είναι ότι ακολουθούν τα ρεύματα, ή τη ροή του αέρα, γύρω από ένα πρόσωπο, γιατί κινούμαστε σχετικά αργά. Είναι σαν μικρά έντομα και σωματίδια σκόνης που ρέουν στα ρεύματα γύρω από ένα αυτοκίνητο με αργή ταχύτητα, αλλά δυνητικά χτυπούν στο παρμπρίζ εάν το αυτοκίνητο πηγαίνει αρκετά γρήγορα », δήλωσε η Δρ Μαρ.

«Οι άνθρωποι συνήθως δεν κινούνται αρκετά γρήγορα για να συμβεί αυτό. Καθώς κινούμαστε, σπρώχνουμε τον αέρα έξω από το δρόμο, και τα περισσότερα σταγονίδια και σωματίδια ωθούνται επίσης. Κάποιος θα έπρεπε να ψεκάζει μεγάλα σταγονίδια μιλώντας – ένας ομιλητής που φτύνει, βήχει ή φτερνίζεται, για να προσγειωθεί στα ρούχα μας.

Τα σταγονίδια πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μην ακολουθούν την αεροδυναμική κίνηση» δήλωσε η Δρ Μαρ (Dr Marr).Αν λοιπόν ψωνίζετε και κάποιος φτερνιστεί, ίσως θέλετε να πάτε σπίτι, να αλλάξετε και να κάνετε ντους. Διαφορετικά αισθανθείτε άνετα επειδή το σώμα σας που κινείται αργά απομακρύνει τα σωματίδια αέρα και ιού μακριά από τα ρούχα σας, αποτέλεσμα απλής φυσικής.

–Υπάρχει κίνδυνος ο ιός να είναι
στα μαλλιά ή στα γένια μου;

Για όλους τους λόγους που περιγράφονται παραπάνω, δεν πρέπει να ανησυχείτε για ιογενή μόλυνση των μαλλιών ή των γενειάδων σας εάν διατηρείτε κοινωνικές αποστάσεις. Ακόμα κι αν κάποιος φτερνίστηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας, τυχόν σταγονίδια που προσγειώθηκαν στα μαλλιά σας θα ήταν μια απίθανη πηγή μόλυνσης.

«Πρέπει να σκεφτείτε τη διαδικασία του τι θα έπρεπε να συμβεί για να μολυνθεί κάποιος», δήλωσε ο Δρ Andrew Janowski, εκπαιδευτής παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στο Παιδικό Νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον St. Louis.

«Έχετε κάποιον που φτερνίζεται και πρέπει να έχει X ποσότητα ιού στο φτέρνισμα. Τότε πρέπει να υπάρχουν τόσες πολλές σταγόνες που σας πάνε πάνω σας. Στη συνέχεια, πρέπει να αγγίξετε το μέρος των μαλλιών ή των ρούχων σας που έχει αυτά τα σταγονίδια, τα οποία έχουν ήδη υποστεί σημαντική μείωση ιικών σωματιδίων», δήλωσε ο Δρ Janowski, τονίζοντας ότι έτσι υφίσταται ένα πολύ μικρό ρίσκο.

–Πρέπει να ανησυχώ για το πλύσιμο και τη διαλογή ρούχων; 
Μπορώ να κουνήσω τα ιικά σωματίδια από τα ρούχα μου και 
να τα στείλω στον αέρα;

Η απάντηση εξαρτάται από το εάν βάζετε το σύνηθες πλυντήριο ή καθαρίζετε τα ρούχα από ένα άρρωστο άτομο. Το σύνηθες πλυντήριο δεν παρουσιάζει καμία ανησυχία. Κάντε το όπως πάντα, καθώς ο νέος κορωνοϊός είναι ευάλωτος στο σαπούνι.

«Γνωρίζουμε ότι οι ιοί μπορούν να εναποτίθενται στα ρούχα (από σταγονίδια) και στη συνέχεια να κουνιούνται χαλαρά στον αέρα με κίνηση, αλλά θα χρειαζόσασταν πολλούς ιούς για να είναι κάτι τέτοιο ανησυχητικό, πολύ περισσότερους από αυτούς που αντιμετωπίζουμε σε μια βόλτα σε εξωτερικούς χώρους ή σε ένα μπακάλικο», είπε η Δρ Μαρ.

Η εξαίρεση είναι εάν είστε σε στενή επαφή με ένα άρρωστο άτομο. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν να φοράτε γάντια όταν καθαρίζετε τον χώρο κάποιου που είναι άρρωστος και προσέξτε να μην τινάζετε ρούχα και κλινοσκεπάσματα. 

Χρησιμοποιήστε τη θερμότερη δυνατή θερμοκρασία στο πλυντήριο και στεγνώστε εντελώς. Μπορείτε να συνδυάσετε ρούχα από ένα άρρωστο άτομο με το υπόλοιπο φορτίο του νοικοκυριού. Αλλά να αφήνετε το πλυντήριο να καθίσει για λίγο έτσι ώστε ο ιός να στεγνώσει και να αποσυντεθεί.

–Πόσο καιρό μπορεί ο ιός να παραμείνει
βιώσιμος σε υφάσματα και άλλες επιφάνειες;

Τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε για πόσο καιρό ζει αυτός ο νέος κορωνοϊός προέρχεται από μια σημαντική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The New England Journal of Medicine» τον Μάρτιο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει, υπό ιδανικές συνθήκες, έως και τρεις ημέρες σε σκληρές μεταλλικές επιφάνειες και πλαστικό και έως και 24 ώρες σε χαρτόνι.

Η έρευνα δεν εξέτασε το ύφασμα. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί ιών πιστεύουν ότι η έρευνα από χαρτόνι προσφέρει ενδείξεις για το πώς συμπεριφέρεται ο ιός στο ύφασμα. Οι απορροφητικές, φυσικές ίνες στο χαρτόνι φάνηκαν να προκαλούν τον ιό να στεγνώσει πιο γρήγορα από ό,τι σε σκληρές επιφάνειες. Οι ίνες στο ύφασμα είναι πιθανό να παράγουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Ο κίνδυνος να αρρωστήσετε από το άνοιγμα αλληλογραφίας ή πακέτων είναι εξαιρετικά χαμηλός και, σε αυτό το σημείο, μόνο θεωρητικός. Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες περιπτώσεις που κάποιος αρρωσταίνει από το άνοιγμα ενός πακέτου ή την ανάγνωση μιας εφημερίδας.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις. Μετά το χειρισμό αλληλογραφίας ή πακέτων ή την ανάγνωση της εφημερίδας, απορρίψτε τη συσκευασία και πλύνετε τα χέρια σας. Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για αυτό, απλώς αφήστε το ταχυδρομείο και τα πακέτα να παραμείνουν για 24 ώρες πριν τα ανοίξετε.

–Διαβάζουμε ότι επιστρέφοντας απέξω πρέπει
να βγάζουμε και να απολυμαίνουμε τα παπούτσια μας;  

Τα παπούτσια μπορούν να φιλοξενήσουν βακτήρια και ιούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελούν κοινή πηγή μόλυνσης. Μια μελέτη του 2008 που ανέθεσε η Rockport Shoes βρήκε πολλά ακάθαρτα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων κοπράνων, στα πέλματα των παπουτσιών μας. 

Μια πρόσφατη μελέτη από την Κίνα διαπίστωσε ότι μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι μισοί είχαν εντοπίσει κορωνοϊό στα παπούτσια τους, κάτι που δεν είναι απροσδόκητο, δεδομένου ότι δούλευαν σε νοσοκομείο με μολυσμένους ασθενείς. Ετσι, εάν τα παπούτσια σας πλένονται, μπορείτε να τα πλένετε. Μερικοί αναγνώστες ρώτησαν για τον καθαρισμό στις σόλες των παπουτσιών τους με απολυμαντικό μαντήλι. Αυτό δεν συνιστάται. 

Οχι μόνο σπαταλά ένα καλό μαντηλάκι απολύμανσης (εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη), αλλά φέρνει μικρόβια που θα έμεναν στο πέλμα του παπουτσιού σας ή στο έδαφος απευθείας στα χέρια σας. Μπορείτε να προσπαθήσετε να μην σκεφτείτε τι κρύβεται στα παπούτσια σας – ή μπορείτε να συνομιλήσετε με την οικογένειά σας για να μην μπαίνουν τα παπούτσια στο σπίτι σας.

Εάν έχετε ένα παιδί που σέρνεται ή παίζει στο πάτωμα, ένα μέλος της οικογένειας με αλλεργίες ή κάποιον με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ένα σπίτι χωρίς παπούτσια μπορεί να είναι μια καλή ιδέα για τη γενική υγιεινή. Ο Δρ Janowski είπε ότι τα παπούτσια δεν αποτελούν μεγάλη ανησυχία για τη μόλυνση από κορωνοϊό, αλλά μπορεί να σας κάνει να ανακουφιστείτε αν σκεφτείτε πού ήταν τα παπούτσια σας.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: