01 Μαρτίου, 2020

ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ


Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι μονάδες του στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονται κατά μήκος της συνοριογραμμής, ενώ ενισχύσεις καταφθάνουν από άλλα σημεία της χώρας αλλά και από στρατιωτικούς σταθμούς του Έβρου.

Παράλληλα, η φυσική ηγεσία του στρατού Ξηράς με απόφασή της ενισχύει τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. με την αποστολή δύο λόχων Καταδρομών, προκειμένου να συνδράμουν τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν παραταχθεί στον Έβρο.

Αλλά και στην αποτελεσματικότερη επιτήρηση των δύσβατων περασμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Χιλιάδες μετανάστες και όχι Σύροι πρόσφυγες, από χώρες της Ασίας και της Αφρικής προωθούνται «συντεταγμένα» και «μεθοδευμένα» από τις τουρκικές αρχές με πούλμαν και αλλά μέσα προς τα σύνορα του Έβρου. 

Υπάρχουν αποδείξεις πως δήμαρχοι μεγάλων πόλεων οργανώνουν τη μεταφορά μεταναστών προς τον Έβρο με μισθωμένα λεωφορεία, όπως στην πόλη Μπολού στο μέσο της απόστασης Κωνσταντινούπολης -  Άγκυρας. Οι μετανάστες αυτοί προσπάθησαν τρεις φορές να περάσουν τις συνοριακές γραμμές αλλά απέτυχαν. Λόγω της ασκούμενης πίεσης από μετανάστες έκλεισε ο μεθοριακός σταθμός στις Καστανιές Έβρου.


Μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Πεντάγωνο αναχώρησαν για τον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στα σύνορα για να συντονίσουν τις ενέργειες του στρατού και της αστυνομίας. 

Στη Λέσβο έχει μεταβεί ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.Η μεταναστευτική πίεση όμως εξαπλώνεται και κατά μήκος των μικρασιατικών παραλίων. Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται κυρίως στις ακτές απέναντι από τη Λέσβο, δηλαδή από τα Μοσχονήσια και την Κυδωνιά καθώς και από το Αϊβατζίκ.

Βίντεο που μεταδίδουν τουρκικά Μέσα δείχνουν τους μετανάστες να επιβιβάζονται σε φουσκωτά προκειμένου να περάσουν στη Λέσβο. Ανάλογη εικόνα παρατηρείται από τις ακτές απέναντι από τη Χίο και τη Σάμο. Η Τουρκία «στήνει» και μεθοδεύει την «δική» της «Ειδομένη» τόσο στα σύνορα του Αιγαίου.

Όσο και στις τουρκικές ακτές προκειμένου να ενισχύσει την πίεση προς την Ε.Ε. ώστε να αποκομίσει οφέλη στο μέτωπο της Συρίας, όπου αντιμετωπίζει σοβαρότατο στρατηγικό πρόβλημα. Το άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας προς τη Δύση για τους μετανάστες αποφασίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνεδρίαση αυτή ήταν η απάντηση στην απώλεια πολλών δεκάδων Τούρκων στρατιωτών στο νότιο Ιντλίμπ μετά από βομβαρδισμούς του συριακού στρατού και της ρωσικής αεροπορίας. Πληροφορίες από τα νοσοκομεία της νότιας Τουρκίας αναφέρουν πως οι νεκροί ξεπερνούν τους 65 και οι βαριά τραυματίες τους 35. 

Η Τουρκία βρίσκεται προ του φάσματος της στρατιωτικής ήττας απέναντι στις ρωσικές και συριακές δυνάμεις και αντιδρά ανοίγοντας τα σύνορά της με το πρόσχημα ότι τα ανοίγει για τους Σύρους πρόσφυγες. Δεν έχει παρατηρηθεί ροή Σύρων προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα.

ΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.
Να ζητήσει άμεσα η κυβέρνηση την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής, δεδομένου ότι η «έμπρακτη αμφισβήτηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας αφορά το σύνολο της Ευρώπης και γι' αυτό απαιτείται άμεσα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία», ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του έπειτα από πολύωρη σύσκεψη που είχε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, με τομεάρχες και συνεργάτες που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει «τεράστιες» ευθύνες στην κυβέρνηση για τη σημερινή «δραματική κατάσταση στα νησιά» και την καλεί να ακολουθήσει το σχέδιο που ακολουθούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός των άλλων, οι πρώην υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας και Γ. Μουζάλας.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Β. Αποστολάκης και η Αντιστράτηγος ε.α. και η Επίτιμη Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Ζ. Τσιριγώτη. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η σύσκεψη, αφού εκτίμησε τα τελευταία δεδομένα, κατέληξε στα εξής:

Πρώτον, «η έμπρακτη αμφισβήτηση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας αφορά το σύνολο της Ευρώπης και για αυτό απαιτείται άμεσα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Για αυτό τον λόγο καλούμε την Κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η Ε.Ε. οφείλει να εγγυηθεί την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, καθώς και να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσής της. Ενός σχεδίου που προφανώς πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης».

Δεύτερον, σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη σημερινή δραματική κατάσταση στα νησιά μας, μετά από επτά μήνες παλινωδιών, είναι τεράστιες και δεδομένες». Επικρίνεται η κυβέρνηση ότι "εγκλωβισμένη σε λογικές μικροκομματικής σκοπιμότητας και για να μην δυσαρεστήσει τους δημάρχους και περιφερειάρχες της ΝΔ ανά την επικράτεια, εδώ και επτά μήνες δεν προχώρησε σε αποσυμφόρηση των νησιών και σε μεταφορά ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κ. Μητσοτάκη «έστω και τώρα να αλλάξει ρότα και να υλοποιήσει επιτέλους το σχέδιο που εφάρμοζε με αποτελεσματικότητα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, προς όφελος και των νησιωτών και των αιτούντων ασύλου».

Τρίτον, ασκείται κριτική στην κυβέρνηση ότι «σε μία κρίσιμη συγκυρία, την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές της και χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μοχλό εκβιασμού, η κυβέρνηση επέλεξε στάση εθνικής ανευθυνότητας. Επέλεξε δηλαδή να διχάσει τους πολίτες, να οδηγήσει σε πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη τα νησιά μας και να καλλιεργήσει συνθήκες εμφυλιοπολεμικής σύρραξης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εγκαταλείψει τη λογική του αυταρχισμού, να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ από τα νησιά, να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη περιουσιών και να προχωρήσει σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου». 

Προσθέτει δε ότι «η οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα που δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα» και πως «ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση οφείλουν να εγκαταλείψουν άμεσα την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και να ασχοληθούν με την ουσία και την εξεύρεση λύσεων».


Δεν υπάρχουν σχόλια: