06 Μαρτίου, 2020

ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ Ε.Ε.


Την κοινή γραμμή της Ε.Ε. ότι δεν θα υποκύψει στην εκβιαστική πολιτική της Άγκυρας εξέφρασαν κατά την άφιξή τους στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Ζάγκρεμπ ο Νίκος Δένδιας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Άντρεϊ Πλένκοβιτς.

Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε ότι η «μαζική κίνηση μεταναστών προς τα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας» θα είναι μέρος της συζήτησης στη συνεδρίαση. Όπως υπογράμμισε, «έχουμε σαφή αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η κίνηση αυτή δημιουργήθηκε και ενορχηστρώθηκε από την Τουρκία». Η Ε.Ε., τόνισε, «δεν θα αποδεχθεί την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου».

Ο κ. Μπορέλ, από την πλευρά του, δήλωσε «ικανοποιημένος» από τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στην οποία κατέληξαν χθες το βράδυ ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους στη Μόσχα, η οποία αποτελεί «αναγκαία προϋπόθεση» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιντλίμπ.

Είπε ότι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο παροχής επιπλέον πόρων στην Τουρκία για τη στήριξη του προσφυγικού πληθυσμού στα εδάφη της. «Πρέπει να δείξουμε κατανόηση για το βάρος που σηκώνει η Τουρκία, 4 εκατομμύρια άτομα· αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να δεχθούμε οι μετανάστες να χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης», κατέληξε.

Στα δικά του σχόλια προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο κ. Πλένκοβιτς, του οποίου η χώρα προεδρεύει το τρέχον εξάμηνο στην Ε.Ε., χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» το αποτέλεσμα της συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «αν εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός, αυτό θα πρέπει να έχει άμεσο αντίκτυπο στην αποκλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης». Ο κ. Πλένκοβιτς επανέλαβε την «αλληλεγγύη» της Ε.Ε. «στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προσπάθειά της να αποτρέψει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα σαν αυτό που βιώσαμε το 2015-6».

Δεν υπάρχουν σχόλια: