12 Μαρτίου, 2020

ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ


Τα πρωτοσέλιδα όλων των μεγάλων εφημερίδων του πλανήτη είναι ενδεικτικά. Σαν να υπήρχε μία αόρατη συνεννόηση μεταξύ των παγκόσμιων ΜΜΕ, η ειδησεογραφία της Πέμπτης αφιερώνεται σχεδόν ολοκληρωτικά σε κάθε γωνιά του κόσμου στην πανδημία του κορωνοϊού.

Είναι προφανές πως ο εχθρός είναι κοινός και πως η συμμαχία μεταξύ όλων των χωρών της Γης αυτονόητη. Παρ' όλα αυτά ορισμένες από τις αντιδράσεις καταδεικνύουν πού μπορεί να φθάσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και της αυτοπροστασίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την άμεση απαγόρευση του ταξιδιωτικού traffic από και προς την Αμερική από όλες τις χώρες της Ευρώπης εκτός… από το Ηνωμένο Βασίλειο, σαν να μην υπάρχουν νεκροί από τον κορωνοϊό στη Μεγάλη Βρετανία και σαν να μην έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες φορείς της ασθένειας.

Στην Ιταλία επεβλήθη ολοκληρωτικό λουκέτο για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Παραμένουν ανοιχτά στη χώρα αυτή μόνο τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων, καθώς και ορισμένα βασικά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα νοσοκομεία της Ιταλίας είναι δυστυχώς υπερπλήρη. Η κυβέρνηση κάλεσε εκτάκτως όλους τους πρόσφατα συνταξιοδοτημένους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να επανέλθουν στην ενεργό δράση. Δεν επαρκούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας στην ιταλική χερσόνησο.

Στη Γαλλία, αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί πως η χώρα εισήλθε στο στάδιο 3 της πανδημίας, εντούτοις από το πρωί της Πέμπτης έχει τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού με το ένα προεδρικό διάταγμα να διαδέχεται το άλλο.

Η γαλλική κυβέρνηση προσπαθώντας να μην πανικοβάλλει την κοινωνία ανεβάζει κάθε 24ωρο το επίπεδο ετοιμότητας σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες και τους θεσμούς. Έτσι την Πέμπτη το πρωί απαγορεύθηκαν διά ροπάλου οι επισκέψεις συγγενών και φίλων σε όλα τα γηροκομεία, τους οίκους ευγηρίας.

Καθώς και στις ειδικές νοσοκομειακές μονάδες και ιατρικά κέντρα που περιθάλπουν υπέργηρους.Προφανώς το γαλλικό σύστημα Υγείας προσπαθεί να αποφύγει τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες χώρες και κυρίως στη γειτονική Ιταλία.

«Η Γαλλία θα πρέπει να προετοιμαστεί να βιώσει την ίδια ακριβώς κατάσταση που βίωσε η Ιταλία με διαφορά οκτώ με 10 ημέρες». Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει οι ειδικοί που καθορίζουν τη στρατηγική του γαλλικού συστήματος Υγείας ώστε να αναχαιτιστεί όσο είναι δυνατόν η πανδημία. 

Ήδη εφαρμόζεται στη Γαλλία μέσω του What’s up η δυνατότητα συνεννόησης σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των υπηρεσιών υγείας μιας περιοχής όσον αφορά στα ελεύθερα κρεβάτια σε ΜΕΘ, αλλά και τις ανάγκες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και ιατρικού υλικού στα νοσοκομεία της περιοχής αυτής.

Το σύστημα αυτό έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σχεδόν σε όλη τη γαλλική περιφέρεια.Στις ΗΠΑ ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Καπιτώλιο να περάσουν νομοσχέδια τα οποία έχουν ως στόχο τη μείωση της φορολογίας σε εργαζόμενους έτσι ώστε τα νοικοκυριά να έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις από την επέλαση της επιδημίας.

Επιδεινώθηκε δυστυχώς και μάλιστα αιφνιδιαστικά η κατάσταση στην Ισπανία, όπου στο τέλος του προηγούμενου 24ώρου οι νεκροί σε όλη τη χώρα έφθασαν τους 48 και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στα 2.140.  Στη γειτονική Γαλλία έχουν χάσει τη ζωή τους επίσης 48 άτομα και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2.200 άτομα.

Καλύτερα είναι τα πράγματα στη Γερμανία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους μόλις τρία άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει φθάσει τα 1.966.Ολοκληρώνεται η εικόνα της πανδημίας με την αναφορά των τελευταίων στοιχείων από την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία. 

Έτσι το πρωί της Πέμπτης ο αριθμός των κρουσμάτων στην ιταλική χερσόνησο ανερχόταν στα 10.590. Ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στους 827. Ο αριθμός των ασθενών που θεραπεύθηκαν από τη νόσο αφού νοσηλεύθηκαν ανέρχεται σε 1.045.

 Αλβανία: Στους δρόμους στρατός και αστυνομία στο 
πλαίσιο εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό

Αλβανία: Στους δρόμους στρατός και αστυνομία στο πλαίσιο εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό
Στρατό και αστυνομία κατεβάζει στους δρόμους η κυβέρνηση της Αλβανίας στο πλαίσιο του ελέγχου για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας του πληθυσμού από τη διάδοση του κορωνοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ότι άτομα που βρέθηκαν στην Ιταλία και την Ελλάδα την τελευταία βδομάδα δεν έχουν μπει αυτοβούλως σε καραντίνα, θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και δεν θα επιτρέπεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αν δεν πληρώσουν το πρόστιμο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι κλείνουν καφετέριες και ρεστοράν, όπως και άλλα πολυσύχναστα αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα στην πρωτεύουσα των Τιράνων και το Δυρράχιο, ενώ σε αυτές τις πόλεις θα σταματήσει η μεταφορά πολιτών με μέσα μαζικής συγκοινωνίας.

Η υπουργός Υγείας της χώρας Ογκέρτα Μαναστιρλίου ανακοίνωσε παρουσία του Ράμα ότι ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε στα 15. Η 73χρονη γυναίκα που απεβίωσε χθες από τον ιό στο νοσοκομείο του Δυρραχίου διαπιστώθηκε ότι είχε ταξιδέψει στην Ιταλία και υπέφερε από χρόνιες καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Πάντως, όπως σημειώνουν τα μέσα ενημέρωσης στα Τίρανα, η ανταπόκριση του κοινού στα μέτρα που ανακοινώνονται καταγράφεται χαμηλή, ενώ το όλο θέμα έχει μετατραπεί σε αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής διαμάχης. 

Έτσι η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εισαγάγει 1.000.000 μάσκες, η ημερομηνία χρήσης των οποίων ήταν ληγμένη από το 2011 και ακόμα ότι τα νοσοκομεία στη χώρα δεν διαθέτουν την απαιτούμενη υποδομή για την αντιμετώπιση της κατάστασης, κάτι που η κυβέρνηση διαψεύδει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: