10 Μαρτίου, 2020

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΒΡΟ


Συνάντηση με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ είχε σήμερα στο Βερολίνο ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη συμμετοχή και των δυο στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ στη γερμανική πρωτεύουσα. Στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρισκόταν το μεταναστευτικό και όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο. 

Από τις ομιλίες εξάλλου και των δυο, που προηγήθηκαν της συνάντησης, στο Φόρουμ φάνηκε ότι τα τεκταινόμενα στον Εβρο θα μονοπωλούσαν τη συνάντησή τους. Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα για το προσφυγικό.

«Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών αναδιατάσσει τις προτεραιότητες και η υγειονομική κρίση κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας. Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν.

Η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Οταν χρειαστήκαμε αγαπητή Αγγελα (Μέρκελ) τους φίλους μας αυτοί μας στήριξαν. Οχι μόνον ηθικά, αλλά και υλικά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε:

«Στο μεταναστευτικό εισερχόμαστε σε νέα φάση. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης». Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό «που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη», τότε να προβεί σε κινήσεις:

«Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Εβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα. Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως π.χ. κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα.Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά, αλλά και από την ενδοχώρα. 

Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών», τόνισε ο Πρωθυπουργός. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος παρείχε στήριξη στην Ελλάδα. 

«Τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς ανθρώπους που είναι απελπισμένοι και θέλουν να φύγουν, πολλούς που ζητούν άσυλο», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Εβρου. «Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξή μας. 

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι αυτή που της προκαλεί ειδικές και ιδιαίτερες προκλήσεις. Βρίσκεται στο άκρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και λαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη για όλη την Ευρώπη»,  είπε και συμπλήρωσε πως «το 2019 είχαμε 6 δισ. που εξήχθησαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία και είχαμε εισαγωγές περίπου 2 δισ. δολάρια, εκεί υπάρχει δυνατότητα αυξήσεως». Παράλληλα, η Καγκελάριος αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση του Ελληνα Πρωθυπουργού να επισκεφθεί τη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: